Η διαδικασία ξεκινά με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου στον φορολογούμενο, η οποία τον ενημερώνει για την έναρξη του φορολογικού ελέγχου.

Από την 1η Οκτωβρίου οι φορολογούμενοι μπορούν να αποδεχθούν τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και να λάβουν σημαντική μείωση των προστίμων.

Η όλη διαδικασία βήμα προς βήμα έχει ως εξής:
Η διαδικασία ξεκινά με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου στον φορολογούμενο, η οποία τον ενημερώνει για την έναρξη του φορολογικού ελέγχου.

Από τη στιγμή που ο φορολογούμενος πληροφορείται την έναρξη του ελέγχου, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση χωρίς επιφύλαξη, αποκαλύπτοντας φορολογητέα ύλη που δεν είχε δηλωθεί ή άλλα σχετικά στοιχεία, προτού επιβληθούν πρόστιμα. Αυτό μπορεί να γίνει εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση της «προσωρινής πράξης προσδιορισμού του φόρου».

Ο έλεγχος κοινοποιεί στον φορολογούμενο τα «προσωρινά» ευρήματα μέσω της «προσωρινής πράξης προσδιορισμού του φόρου». Σε αυτό το σημείο, ο φορολογούμενος γνωρίζει τα ευρήματα του ελέγχου.

Ο φορολογούμενος έχει δύο επιλογές:
1. Μπορεί να αποδεχθεί τα ευρήματα, καταβάλλοντας το 25% της κύριας οφειλής εντός τριών ημερών, ενώ το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%. Το υπόλοιπο μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 12 δόσεις.

2. Μπορεί να εκθέσει εγγράφως τις αντιρρήσεις του επί των ευρημάτων του ελέγχου εντός 20 ημερών από την κοινοποίηση της «προσωρινής πράξης».

Εάν ο φορολογούμενος αμφισβητήσει τα προσωρινά ευρήματα, ο έλεγχος επανεξετάζει τις αντιρρήσεις του και εκδίδει την «οριστική πράξη προσδιορισμού του φόρου», η οποία κοινοποιείται στον φορολογούμενο. Στο στάδιο της «οριστικής πράξης προσδιορισμού», ο φορολογούμενος μπορεί να αποδεχθεί τα αποτελέσματα και να επωφεληθεί από μείωση προστίμου κατά 40%. Αν συνεχίσει να διαφωνεί, μπορεί να προσφύγει στην ενδικοφανή επιτροπή για επανεξέταση και τελικά στο δικαστήριο.

Σε περίπτωση αποδοχής των ευρημάτων σε οποιοδήποτε στάδιο, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε έως και 12 δόσεις, εφόσον καταβληθεί το ελάχιστο 25% της κύριας οφειλής εντός τριών ημερών.

 

 

Πηγή:dnews