Μετά από έτοιμα φορέων της Ημαθίας το ΥπΑΑΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νωρίτερα την έναρξη της συγκομιδής της πρασινόσαρκης ποικιλίας Hayward, όπως αναφέρει ο «Αγρότυπος» Σημειώνεται πως παραγωγοί του Α.Σ. ΠΕΣΚΟ έχουν συμφωνήσει με συνεργάτες εμπόρους η τιμή στην φετινή παραγωγή να είναι έως και 1,20 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου, για τα ακτινίδια έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).

Ωστόσο φέτος υπήρξαν πιέσεις να ξεκινήσει νωρίτερα λόγω ωρίμανσης και πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το ΥπΑΑΤ μελετά σοβαρά φέτος να γίνει έναρξη συγκομιδής από τις 7 Οκτωβρίου.

Μετά την Ημαθία ήρθε η σειρά της Πέλλας να ζητήση την κατά εξαίρεση έναρξη συγκομιδής ακτινιδίων από τις 5 Οκτωβρίου.

Με επείγον έγγραφό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, εισηγείται την κατά παρέκκλιση συγκομιδή των ακτινιδίων Hayard για το έτος 2004, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής προέλευσης και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην επιστολή του αναφέρει ότι «η συγκομιδή των ακτινιδίων τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 5 Οκτωβρίου είναι αναγκαία λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι ίδιοι οι παραγωγοί και έμποροι από μετρήσεις που κάνουν σε κτήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν διαπιστώσει βαθμό ωρίμανσης μεγαλύτερο από 6,2 βαθμούς Brix.

Αν δεν συλλεγούν έγκαιρα τα ακτινίδια είναι πιθανό λόγω αύξησης του βαθμού ωριμότητας, να μειωθεί ο χρόνος συντήρησής τους στους ψυκτικούς θαλάμους και να υπάρξουν απώλειες που καρπούς που θα μαλακώσουν και μειωθεί η εμπορική περίοδος για αυτούς».

Μαζί με την επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας επισυνάπτει τα μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασιών που δείχνουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με προηγούμενα έτη το διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος.

Το ερώτημα όμως είναι τα ακτινίδια, που κυρίως πηγαίνουν για εξαγωγή, θα έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας για κατανάλωση. Από την άλλη οι ΔΑΟΚ έχουν προσωπικό για να κάνει μετρήσεις και ελέγχους.

Όσον αφορά την αγορά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται να έχουμε μια καλή εμπορική χρονιά. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.

Αντιδράσεις για να ξεκινήσει η συγκομιδή νωρίτερα από προβλεπόμενη ημερομηνία

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Οι τιμές που μιλάνε οι έμποροι είναι έως στα 1,20 ευρώ το κιλό. Το θέμα είναι ότι αυτές τις τιμές τις ανακοινώνουν δύο συγκεκριμένοι έμποροι, ενώ οι υπόλοιποι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνουν παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών.

Με πρωτοβουλία του συνεταιρισμού μας σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των συνεταιρισμών που ασχολούνται με τα ακτινίδια στην Πιερία για να δούμε πως θα κινηθούμε και μπορεί και να προχωρήσουμε και νομικά κατά της απόφασης γιατί θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης του προϊόντος. Συμφωνούμε με όσα δήλωσε ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης για την έναρξη συγκομιδής ακτινιδίων».

Την άποψη για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Κάθε χρόνο κατά την επίσημη έναρξη της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Hayward – 15 Οκτωβρίου – βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ τα ζάχαρα των ακτινιδίων, πέραν κάποιων νεόφυτων, δεν είναι στα ιδανικά για την αποθήκευση και συντήρηση τους. Ο μέσος όρος των καρπών είναι στα επιτρεπτά όρια αλλά τα φρούτα ξεκινούν να έχουν ζάχαρα από 5+ Brix. Φυσικά οι πιέσεις από τους παραγωγούς για συγκομιδή είναι τεράστια.

Κάποιες εταιρείες, που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα, «χάνουν» παραγωγούς, γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα και να μην περιμένουν τον συνεργάτη τους, καθώς ήδη έχει καθορισθεί με ΚΥΑ η ημερομηνία-άδεια συγκομιδής από το κράτος.

Φέτος λοιπόν που όπως φαίνεται θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τα φρούτα με φυσιολογικά ζάχαρα 6,5 με 7,5 υπάρχουν εισηγήσεις να σπρώξουμε την κατάσταση προς μια ακόμα βιαστική συγκομιδή.

Η πρόφαση ότι θέλουμε να μαζέψουμε τα νεόφυτα θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ποσότητα.

Τα νεόφυτα ακόμα και αν τα συλλέξουμε με 8 και 8,5 ζάχαρα δεν θα συμβεί τίποτα. Άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχουν νεόφυτα.

Απλά θα γίνουν βιαστικές κινήσεις μια χρονιά που ήδη τα φρούτα έχουν δοκιμαστεί από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν έτσι κι αλλιώς.

Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του εξαγωγείς ακτινιδίων είμαστε αντίθετοι στο να αλλάξει η έναρξη συγκομιδής της ποικιλίας Χειγνουόρθ την εμπορική περίοδο 2024/2025 νωρίτερα από τις 15η Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου, ως προβλέπεται στην αριθ.9475/136897/10.10.2018 Yπουργική Απόφαση, σχετικά με «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων», αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ οφείλουν, προς διαφύλαξη της φήμης και της ποιότητος του προϊόντος, να μην υιοθετήσoυν προτάσεις που μπορεί να το πλήξουν, όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες, που εξήχθησαν παραβιάζοντας την νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες, που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας.

Με πληροφορίες από «Αγρότυπο»