Οριστικό “όχι” από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς στην πρόσκληση Μητσοτάκη να παραστούν στο αποψινό πάρτι για τα 50 χρόνια της ΝΔ στην οδό Ρηγίλλης

Δεν θα παραστούν τελικά ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς στο πάρτι απόψε στην οδό Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί δεν είχαν απαντήσει μέχρι χθες το βράδυ επισήμως για την αποψινή επετειακή εκδήλωση. Αλλά τελικά όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα δεν θα πάει κανείς από τους δύο.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε ο ίδιος στους δύο πρώην πρωθυπουργούς για να τους καλέσει προσωπικά στην εκδήλωση.

Εν συνεχεία διέρρευσε αυτή η επικοινωνία, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης, αλλά και ένδειξη της πολιτικής αγωνίας του Μαξίμου για τη στάση Καραμανλή- Σαμαρά, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει και την ήδη αναστατωμένη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το τηλεφώνημα της περασμένης Δευτέρας ήταν και η πρώτη επικοινωνία που είχε ο κ.Μητσοτάκης με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς από την κοινή εμφάνιση τους σε παρουσίαση βιβλίου την 1η Ιουλίου, κατά την οποία ο κ.Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς άνοιξαν πυρ κατά των “εκσυγχρονιστών” εντός της ΝΔ και εξέφρασαν επιφυλάξεις ιδίως για την εξωτερική πολιτική.
Στις ομιλίες τους στην εκδήλωση της 1ης Ιουλίου, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έστειλαν σαφές μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακούσει τη γαλάζια βάση και να στρίψει το τιμόνι δεξιά– έστω και εάν αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.

Ο κ. Σαμαράς ήταν και λεκτικά πιο επιθετικός, διερωτώμενος μεταξύ άλλων “ποιους ακούει ο πρωθυπουργός” και επαναλαμβάνοντας δεξιά ακραίες θέσεις για “δικαιωματισμό”, “woke culture”, “λαθρομετανάστες” και “ισλαμοποίηση”.

Ενώ ο κ. Καραμανλής τα είπε (πιο κομψά) στις Βρυξέλλες για να τα ακούει το Μαξίμου και προειδοποίησε για τους κινδύνους μίας προσφυγής στη Χάγη για διευθέτηση των διαφορών με την Τουρκία, εάν δοθεί στο διεθνές δικαστήριο δικαίωμα να αποφανθεί επί κυριαρχικών θεμάτων.

 

Φωτο Eurokinissi

Πηγή: news