«Δεν μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει λάθη και να στέλνει το λογαριασμό για αυτά τα λάθη στους αγρότες», αναφέρει σε δήλωση του ο Βουλευτής Πιερίας κ.Κουλκουδίνας που προχώρησε και σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Τσιάρα.

Αφορμή για την παρέμβαση του κ.Κουλκουδίνα ήταν τα ειδοποιητήρια που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το ζήτημα ανέκυψε από λάθος πληρωμές που έγιναν, στα τέλη Ιουνίου του 2023, κατά την εξόφληση της ενίσχυσης του 2022 και οφείλονται σε λάθος υπολογισμούς του τεχνικού συμβούλου, που υπολόγισε τις πληρωμές με βάση τα δικαιώματα του 2021 και όχι του 2022.

Όπως αναφέρει ο Σπύρος Κουλκουδίνας, το θέμα αγγίζει 200.000 περίπου αγρότες που έλαβαν τα ειδοποιητήρια και βρίσκονται σε απόγνωση αφού:

-Έχουν ήδη πρόσθετη επιβάρυνση από την αύξηση του κόστους παραγωγής.

-Θα πρέπει παράλληλα να αποπληρώσουν δανειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

Ο Βουλευτής Πιερίας θέτει επίσης ζήτημα για την πλημμελή και προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ενδέχεται να τον θέσει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργηθούν προβλήματα στις ενισχύσεις προς τους αγρότες.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας ζητά από τον Υπουργό:  

1ον) Να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση σε ότι αφορά στην απαίτηση επιστροφής των χρημάτων από τους αγρότες,  που καταβλήθηκαν από λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν .

2ον) Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξυγίανση και αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

3ον) Να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι δεν θα ανακύψει ζήτημα με τις ενισχύσεις που θα πρέπει να καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες, στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ.Σπύρου Κουλκουδίνα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

κ.ΤΣΙΑΡΑ Κωνταντινο

ΘΕΜΑ: «Η πλημμελής λειτουργία και τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγούν στην απαίτηση επιστροφής χρημάτων από τους αγρότες» 

Κύριε Υπουργέ, 

Πρόσφατα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε ειδοποιητήρια σε αγρότες για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το ζήτημα ανέκυψε από λάθος πληρωμές που έγιναν, στα τέλη Ιουνίου του 2023, κατά την εξόφληση της ενίσχυσης του 2022 και οφείλονται σε λάθος υπολογισμούς του τεχνικού συμβούλου, που υπολόγισε τις πληρωμές με βάση τα δικαιώματα του 2021 και όχι του 2022.

Το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και όπως είναι φυσικό δημιούργησε κλίμα αναστάτωσης στους αγρότες που έλαβαν τα ειδοποιητήρια από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν ευθύνονται για αυτό το λάθος και μάλιστα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την επιστροφή των χρημάτων μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Το θέμα αγγίζει 200.000 περίπου αγρότες που έλαβαν τα ειδοποιητήρια αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις με δεδομένα όπως:

-Η αύξηση του κόστους παραγωγής που αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση για τους αγρότες.

-Οι δανειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών που πρέπει να αποπληρωθούν.

Ταυτόχρονα όμως τίθεται ζήτημα σε ότι αφορά στην πλημμελή και προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ενδέχεται να τον θέσει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργηθούν προβλήματα στις ενισχύσεις προς τους αγρότες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  • Με δεδομένα τα προβλήματα από την αύξηση του κόστους παραγωγής που επιβαρύνει τους αγρότες, προτίθεται να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση σε ότι αφορά στην απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που καταβλήθηκαν από λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ;
  • Με δεδομένο το συγκεκριμένο πρόβλημα που δημιουργήθηκε προτίθεται να προχωρήσει στην εξυγίανση και αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ;
  • Υπάρχει διαβεβαίωση από την πλευρά του Υπουργείου ότι δεν θα υπάρξει ζήτημα με τις ενισχύσεις που θα πρέπει να καταβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων  Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας