Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει 71 άρθρα και 7 παραρτήματα, αποσκοπεί στην απλούστευση και επικαιροποίηση των διατάξεων του ΦΠΑ.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», το οποίο έρχεται να αναμορφώσει και να κωδικοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει 71 άρθρα και 7 παραρτήματα, αποσκοπεί στην απλούστευση και επικαιροποίηση των διατάξεων του ΦΠΑ, αντιμετωπίζοντας τις πολλαπλές τροποποιήσεις και ασυνέπειες που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της εφαρμογής του φόρου κατά τα τελευταία 24 χρόνια. Η κίνηση αυτή αντανακλά την ανάγκη για βελτίωση της φορολογικής νομοθεσίας, με στόχο τη διασφάλιση ενός σύγχρονου, συνεκτικού και αποτελεσματικού συστήματος.

Ο νέος Κώδικας αποτελεί τη συγκέντρωση και συστηματοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων που διέπουν τον ΦΠΑ, καλύπτοντας το πεδίο εφαρμογής του, τις φορολογητέες πράξεις, τη γένεση της φορολογικής υποχρέωσης, την υπολογιστική βάση του φόρου, τις απαλλαγές, τις διαδικασίες εκπτώσεων και επιστροφής του φόρου, καθώς και τις νομικές υποχρεώσεις των υπόχρεων. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τόσο για τη Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

Η ανάγκη για κωδικοποίηση προέκυψε λόγω των πολλαπλών τροποποιήσεων στις διατάξεις του ισχύοντος Κώδικα ΦΠΑ, που ψηφίστηκε το 2000 και βασίζεται σε παλαιότερη νομοθεσία από το 1986. Οι τροποποιήσεις αυτές, που είτε εισήχθησαν απευθείας στον Κώδικα είτε μέσω άλλων νομοθετικών διατάξεων εκτός του πεδίου του ΦΠΑ, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ασυνέπειας και πολυπλοκότητας στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Συχνά, οι αλλαγές εστίαζαν μόνο σε επιμέρους διατάξεις χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες στις αλληλένδετες διατάξεις του ίδιου του Κώδικα.

Επιπλέον, οι νομοθετικές παρεμβάσεις εκτός του Κώδικα ΦΠΑ, όπως στη φορολογία εισοδήματος και στα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, αλλά και η ενσωμάτωση ενωσιακών Οδηγιών, δεν συνοδεύονταν πάντοτε από αντίστοιχη προσαρμογή του Κώδικα, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών ρυθμίσεων. Οι ασυνέπειες αυτές καθιστούν δύσκολη την κατανόηση και την εφαρμογή των διατάξεων, δημιουργώντας ρυθμιστική αβεβαιότητα.

Με την κωδικοποίηση αυτή, το σχέδιο νόμου στοχεύει στην άρση των εσωτερικών συγκρούσεων και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας, καταργώντας διατάξεις που έχουν καταστεί ανενεργές ή ξεπερασμένες και ενσωματώνοντας νέες διατάξεις από τη συναφή δευτερογενή νομοθεσία. Παράλληλα, εναρμονίζει την ορολογία και προσαρμόζει τις διαδικασίες στις νέες νομοθετικές συνθήκες, διασφαλίζοντας την εφαρμογή ενός σαφούς και λειτουργικού συστήματος ΦΠΑ που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.

Αυτή η προσπάθεια δημιουργεί ένα πιο συνεκτικό και εύχρηστο πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει όχι μόνο τη Διοίκηση αλλά και τους φορολογούμενους, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και μειώνοντας την ανάγκη για ερμηνευτικά εργαλεία και δευτερογενή νομοθεσία.

 

Δείτε το σχέδιο νόμου ΕΔΩ

 

 

Πηγή:dnews