Ο διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, Τάσος Πανούσης, αναφέρθηκε πρόσφατα στο ενδεχόμενο επιστροφής ενός ποσοστού 20% έως 30% των δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί στην κατηγορία των εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να διευκολύνει τις εισπράξεις από τις τιτλοποιήσεις, αλλά και να συμβάλει στην επίλυση ενός σημαντικού κοινωνικού προβλήματος, δεδομένου ότι περίπου 100.000 οφειλέτες που αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Προϋπόθεση είναι τα δάνεια αυτά να εξυπηρετούνται χωρίς καθυστερήσεις για τρία συνεχόμενα χρόνια και να μην επιστρέψουν στην ίδια τράπεζα, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (European Banking Authority).

Παράλληλα, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για τέτοιες συναλλαγές, καθώς οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος διαμορφώνεται στο 1,9%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, τα δάνεια που σήμερα ανήκουν σε funds και ενδέχεται να επανέλθουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια ανέρχονται στα 40 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα μπορούσαν είτε να επιστρέψουν στις τράπεζες ως θεραπευμένα είτε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για νέες χρηματοδοτήσεις, ενισχύοντας την πιστωτική επέκταση.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ήδη επιφέρει σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν μειωθεί από τα 104,6 δισ. ευρώ το 2015 στα 5,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024.

Ο αντίστοιχος δείκτης έχει περιοριστεί στο 3,6% από το 51% τον Δεκέμβριο του 2015. Το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών θεωρείται σημαντική ευκαιρία για την πιστωτική επέκταση, καθώς τα δάνεια που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης δανείων ή οι εγγυήσεις που φέρουν θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην αγορά.

 

 

Πηγή:dnews