Μια τέτοια καταιγίδα θα μπορούσε να διακόψει προσωρινά το ρεύμα και τα ραδιοφωνικά σήματα

Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA).

Το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκε σημαντική εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα και το φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει τη Γη από σήμερα μέχρι και αύριο Παρασκευή. Μια τέτοια καταιγίδα θα μπορούσε να διακόψει προσωρινά το ρεύμα και τα ραδιοφωνικά σήματα.

Οι ειδικοί έχουν εκδώσει προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G4 (σ.σ. το δεύτερο υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα), μέγιστης ταχύτητας 1.300 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο. Ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο 15-30 λεπτά προτού η ηλιακή καταιγίδα φθάσει στη Γη, λαμβάνοντας στοιχεία από μετρήσεις δορυφόρων.

Η NOAA έχει ειδοποιήσει τους χειριστές των σταθμών παραγωγής ενέργειας και των διαστημικών σκαφών που βρίσκονται σε τροχιά για να λάβουν προφυλάξεις. Ειδοποίησε επίσης την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης για πιθανές διακοπές ρεύματος, καθώς ο οργανισμός αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Helene και του τυφώνα Milton που χτυπάει την Φλόριντα.

Τον Οκτώβριο του 2003, σφοδρή ηλιακή καταιγίδα βύθισε περιοχές της Σουηδίας στο σκοτάδι και κατέστρεψε ενεργειακές υποδομές στη Νότια Αφρική.

 

 

Πηγή:typosthes