Στο τραπέζι βρίσκονται αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος. Το πράσινο τιμολόγιο, από το νέο έτος οι πάροχοι θα το προσφέρουν προαιρετικά, ενώ ενθαρρύνονται τα σταθερά τιμολόγια που δεν επηρεάζονται από τα σκαμπανεβασματα της αγοράς. Ακόμη, ώρες του νυχτερινού μειωμένου τιμολογίου θα μεταφερθούν στη διάρκεια της ημέρας ή τα Σαββατοκύριακα, όπου το κόστος είναι χαμηλότερο λόγω της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών.

 

Έως 50 % χαμηλότερα τα πολυζωνικά τιμολόγια στην ΕΕ – Οι προϋποθέσεις για να έχουν όφελος οι καταναλωτές

Έως και 50 % χαμηλότερες είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης σε άλλες χώρες της ΕΕ όπου εφαρμόζονται τα πολυζωνικά τιμολόγια. Είναι τα τιμολόγια που επιδιώκει το ΥΠΕΝ να επεκταθούν από το 2025 και στη χώρα μας, σε ζώνες πέρα από τη νυχτερινή χρέωση η οποία ισχύει ήδη. Ακριβέστερα, ισχύει για όσους έχουν νυχτερινό μετρητή και συμβόλαιο με προμηθευτή που παρέχει χαμηλότερη χρέωση τις ώρες μη αιχμής.

 

Όπως προκύπτει ωστόσο από μια ενδεικτική έρευνα σε τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Μ.Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία) το τελικό όφελος του καταναλωτή από τα πολυζωνικά τιμολόγια δεν είναι αυτονόητο αλλά εξαρτάται κυρίως από το αν οι προμηθευτές αυξάνουν τις ταρίφες κατά τις ώρες αιχμής, καθώς και από τον όγκο της κατανάλωσης που μπορεί να μεταφέρει ο καταναλωτής στις ώρες μη αιχμής οπότε εφαρμόζονται τα μειωμένα τιμολόγια.