«Ο τουρισμός είναι συνέργειες και μόνο μέσα από αυτές μπορούν να επιλυθούν προβλήματα αλλά και να ανοίξουν περαιτέρω οι προοπτικές ανάπτυξης της Πιερίας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, με αφορμή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στο νομό.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιτλακίδης η Ένωση Ξενοδοχείων Πιερίας έχει αναδείξει τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Οι οχλήσεις για την επαρκή στελέχωση των πυλών εισόδου στη χώρα μας , όπως και η ανάγκη βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής και των κτιρίων, είχαν ξεκινήσει και φέτος από πολύ νωρίς, και φυσικά πολύ πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.

«Η προώθηση των στρατηγικών ανάπτυξης  με την αμέριστη υποστήριξη του ΕΟΤ για  την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και της βιώσιμης ανάπτυξης με καινοτόμες λύσεις που θα ενισχύσουν τον τουριστικό τομέα της περιοχής, είναι μια πραγματικότητα που όμως «σκοντάφτει» σε αρκετές περιπτώσεις σε ζητήματα για τα οποία απαιτείται κοινοβουλευτική παρέμβαση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του Τουρισμού, υπογραμμίζει ο κ. Τσιτλακίδης.

Για παράδειγμα οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής των τουριστών  στα σύνορα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και  η έκνομη ενοικίαση διαμερισμάτων από ξένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αντί να μένουν οι ίδιοι τα νοικιάζουν σε άλλους επισκέπτες χωρίς φορολογικά έσοδα,  φαινόμενο με αυξητικές τάσεις όχι μόνο στην Πιερία αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, καθιστούν αναγκαία την επανεξέταση του φαινομένου ως προς τον τρόπο και το είδος των ελέγχων που πρέπει να γίνονται.

Από την άλλη πλευρά η Πιερία έχει καθιερωθεί ως ένας τουριστικό προορισμός που δεν προσφέρει μόνο το μοντέλο ήλιος – θάλασσα. «Ο τουρισμός της Πιερίας ακολουθεί νέες τάσεις με  έμφαση σε εναλλακτικές μορφές, όπως ο πολιτιστικός, ο γαστρονομικός, και ο τουρισμός εμπειριών, που προσελκύουν ολοένα και περισσότερους τουρίστες που επιζητούν μια πιο αυθεντική και ποιοτική εμπειρία διακοπών. Ταυτόχρονα, η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των στρατηγικών ανάπτυξης, με στόχο τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας» καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Πιερίας.