Η ανακάλυψη θα δώσει σημαντικά στοιχεία για τους Βίκινγκ, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Αρχαιολόγοι έκαναν μία πολύ σημαντική ανακάλυψη σε ένα χωριό της κεντρικής Δανίας, η οποία θα μπορούσε να δώσει σημαντικά στοιχεία για την εποχή των Βίκινγκ: ένα νεκροταφείο με περίπου 50 «εξαιρετικά καλοδιατηρημένους» σκελετούς.

«Είναι τόσο συναρπαστικό εύρημα, επειδή οι σκελετοί είναι τόσο πάρα πολύ καλά διατηρημένοι», τόνισε ο αρχαιολόγος Μίκαελ Μπόρε Λούντο, επικεφαλής των ανασκαφών που διήρκεσαν έξι μήνες.

Κανονικά, «θα ήμασταν τυχεροί αν βρίσκαμε λίγα δόντια στους τάφους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όμως, «έχουμε ολόκληρους σκελετούς», συμπλήρωσε.

Το έδαφος βοήθησε στην τόσο καλή διατήρησή τους, ιδιαίτερα το ανθρακικό ασβέστιο και τα υψηλά επίπεδα νερού, ανέφεραν ειδικοί από το μουσείο της Όντενσε. Ο χώρος ανακαλύφθηκε πέρυσι, κατά τη διάρκεια έρευνας ρουτίνας πριν από εργασίες σε γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος, κοντά στο χωριό Άασουμ, το οποίο απέχει πέντε χιλιόμετρα από την Όντενσε, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας.

Τώρα, οι ειδικοί ελπίζουν αναλύσεις DNA, πιθανόν να ανασυνθέσουν λεπτομέρειες από τη ζωή τους, αλλά και να εξετάσουν τα κοινωνικά μοτίβα της εποχής των Βίκινγκ.

Αυτό «ανοίγει μία ολόκληρη νέα εργαλειοθήκη για επιστημονικές ανακαλύψεις», τόνισε ο Μπόρε Λούντο. «Ελπίζουμε ότι θα κάνουμε αναλύσεις DNA σε όλους τους σκελετούς και θα διαπιστώσουμε αν σχετίζονται μεταξύ τους και από πού προέρχονται», συμπλήρωσε.

Οι Βίκινγκς που εντοπίστηκαν στο Άασουμ πιθανότατα δεν ήταν πολεμιστές. Ο επικεφαλής των ανασκαφών πιστεύει ότι ίσως επρόκειτο για αγροτική κοινότητα, που απείχε πέντε χιλιόμετρα από το φρούριο που σήμερα είναι γνωστό ως το κέντρο της Όντενσε.

Στο έκτασης 2.000 τετραγωνικών μέτρων νεκροταφείο βρέθηκαν σκελετοί ανδρών, γυναικών και παιδιών, αλλά και μερικά αποτεφρωμένα σώματα. Επίσης, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν καρφίτσες, χάντρες από περιδέραια, μαχαίρια, ακόμα και ένα μικρό κομμάτι γυαλιού που ενδέχεται να χρησιμοποιούνταν ως φυλαχτό, σύμφωνα με το Associated Press.

Τα σχέδια στις καρφίτσες δείχνουν ότι οι νεκροί ετάφησαν μεταξύ του 850 και του 900 μ.Χ., σημείωσε ο Μπόρε Λούντο. Επίσης επεσήμανε ότι διαπίστωσαν διαφορετικά μοτίβα ταφής. «Κάποιοι δεν είχαν τίποτα μαζί τους, άλλοι είχαν καρφίτσες και μαργαριταρένια κολιέ», συνέχισε.

Μάλιστα, πολλά από τα αντικείμενα προήλθαν από περιοχές πολύ έξω από τα σύνορα της Δανίας- μεταξύ άλλων από τη Νορβηγία και τη Σουηδία- κάτι που ρίχνει φως στις εμπορικές διαδρομές των Βίκινγκ.

 

 

Πηγή:dnews