Η πιο σημαντική αλλαγή που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι η καθιέρωση μιας σταθερής και μόνιμης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

Σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα παρουσιάσει λεπτομερώς τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2025, με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς, θα παρουσιάσουν τις νέες αλλαγές.

Η πιο σημαντική αλλαγή που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι η καθιέρωση μιας σταθερής και μόνιμης περιόδου υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

Έτσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος είχε συνηθίσει να υποβάλλει τη δήλωσή του τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο λόγω συνεχών παρατάσεων, από το 2025 θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι ο Ιούνιος.

Ένα άλλο βασικό σημείο είναι το νέο σύστημα εκπτώσεων φόρου που στοχεύει στην ενθάρρυνση της έγκαιρης υποβολής των δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους τον Μάρτιο, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα δικαιούνται έκπτωση φόρου 4%. Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπτωση που έχει δοθεί ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος φορολογούμενος έχει φόρο 1.000 ευρώ, η έκπτωση των 4% θα του εξασφαλίσει μείωση 40 ευρώ, πληρώνοντας τελικά 960 ευρώ.

Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους αργότερα, μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάιο, θα δικαιούνται έκπτωση 3%, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ όσοι περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο για να υποβάλουν τη δήλωσή τους θα έχουν μόνο 2% έκπτωση.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ίδιος φορολογούμενος με φόρο 1.000 ευρώ θα πληρώσει τελικά 980 ευρώ, χάνοντας την ευκαιρία για μεγαλύτερη έκπτωση.

Η κυβέρνηση εισάγει επίσης αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν υποβάλουν τη δήλωσή τους εγκαίρως. Αν κάποιος φορολογούμενος παραλείψει να υποβάλει τη δήλωση του εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η δήλωση θα κλειδώνει και για οποιαδήποτε αλλαγή ή παράταση θα απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος χάσει την προθεσμία του Ιουνίου, δεν θα μπορεί να υποβάλει τη δήλωση αργότερα, εκτός αν αλλάξει ο νόμος, κάτι που θα απαιτεί διαδικασίες χρονοβόρες και αβέβαιες.

Τέλος, ένα ακόμα κρίσιμο στοιχείο του νομοσχεδίου αφορά τη θέσπιση προστίμων για τους φορείς μισθοδοσίας (εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες υπηρεσίες), οι οποίοι συχνά καθυστερούν να αποστείλουν τα στοιχεία εισοδημάτων των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβληθούν εγκαίρως οι φορολογικές δηλώσεις.

 

 

Πηγή:dnews