Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Βασίλης Κούτσιανος, επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Επισυνάπτεται η επιστολή με τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ επί του νομοσχεδίου συνολικά.

Ο κ. Κούτσιανος ανέδειξε τη διεκδίκηση για την κατάργηση διάταξης που ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ το σύστημα προσλήψεων των ατόμων με αναπηρία ή/και με χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους σε προκηρύξεις για θέσεις των Ο.Τ.Α.! Συγκεκριμένα, η παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4765/2021, «παραβιάζει την Αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και συνιστά ανεπίτρεπτη δυσμενή διάκριση όταν μάλιστα άτομα με αναπηρία που φοιτούν στα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) εκπαιδεύονται σε ειδικότητες που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο.

Τη στιγμή που υφίσταται η διαδικασία αξιολόγησης της υγείας και φυσικής καταλληλότητας του υποψήφιου υπαλλήλου για πρόσληψη, μέσω ιατρικών γνωματεύσεων, είναι απαράδεκτος ο αποκλεισμός των πολιτών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση από προσλήψεις».

Επίσης στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου η ΕΣΑμεΑ ζητά:

  • «Μοριοδότηση ποσοστού αναπηρίας υποψηφίου/ας και προτεραιοποίηση αυτών που έχουν αναπηρία εφ΄ όρου ζωής
  • Σε επιτυχόντες με αναπηρία που συμμετέχουν στον γραπτό διαγωνισμό, να δίνεται επιπλέον μοριοδότηση, καθώς και να εξεταστεί η αναδρομική ισχύ αυτής της ρύθμισης.

Τέλος στο άρθρο 14 «Μοριοδότηση υποψηφίων για την κάλυψη παροδικών αναγκών – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 40 ν. 4765/2021», ο κ. Κούτσιανος τόνισε ότι σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν.4765/2021, τα μόρια που δικαιούνται οι υποψήφιοι για θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των κατηγοριών των πολυτέκνων και των τριτέκνων, είναι πολύ περισσότερα από τα μόρια που δικαιούνται οι κατηγορίες των ατόμων με αναπηρία και των συγγενών τους.. Οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους δικαιούνται 300 μόρια, ενώ τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται 200 μόρια και οι συγγενείς ατόμων με αναπηρία 130 μόρια.

«Πρόκειται για άνιση και άδικη διάταξη και δεδομένου ότι η αναπηρία συνιστά κατάσταση και όχι επιλογή και για αυτό το λόγο η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί τα άτομα με αναπηρία να δικαιούνται 400 μόρια, και οι συγγενείς ατόμων με αναπηρία 200 μόρια».

 

 

(Δελτίο τύπου)