Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης
18 Οκτωβρίου 

Μέχρι το 2025, περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες θα βρίσκονται σε περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης  που γιορτάζεται στις 18 Οκτωβρίου εστιάζει  φέτος στην ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης, επισημαίνοντας τη σημασία της παροχής αξιόπιστων και τεκμηριωμένων πληροφοριών στις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου η εμμηνόπαυση και η ορμονική θεραπεία είναι καλά κατανοητές, σε άλλες παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα ή δεν λαμβάνουν την απαραίτητη προσοχή.

Για το λόγο αυτό, η  International Menopause Society (IMS) και η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ), με αφορμή τον εορτασμό,  επισημαίνουν την ανάγκη για σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με την υγεία τους.

Η ορμονική θεραπεία συμπληρώνει τις ορμόνες που το σώμα των γυναικών σταματά να παράγει μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την προστασία της υγείας τους.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χορήγηση ορμονών μέσω χαπιών, αλοιφών, επιθεμάτων, και κολπικών γέλων, με τη μορφή που είναι καταλληλότερη για την κάθε γυναίκα. Η ορμονική θεραπεία  βοηθά στη μείωση εξάψεων, νυχτερινών εφιδρώσεων, κολπικής ξηρότητας, ενώ προστατεύει την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Η εμμηνόπαυση επηρεάζει όλο και περισσότερες γυναίκες παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες θα βρίσκονται σε περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΕΜ, είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερώνονται σωστά για τις δυνατότητες που προσφέρει η ορμονική θεραπεία, αναγνωρίζοντας τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Η Πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΜ, κα Αθανασία Παππά, σημειώνει: «Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά τα συμπτώματα της δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Η εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γυναικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί το στίγμα που συχνά συνοδεύει την εμμηνόπαυση».

Παράλληλα, η Ταμίας και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΕΜ, κα Καίτη Αντωνοπούλου, προσθέτει: «Οραματιζόμαστε ότι όλες οι γυναίκες θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και υγειονομική περίθαλψη, ώστε να κάνουν ενημερωμένες επιλογές στη διαχείριση της εμμηνόπαυσης. Η προσπάθειά μας εστιάζει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών για να λάβουν τις αποφάσεις που ταιριάζουν στις προσωπικές τους ανάγκες».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης είναι μια ευκαιρία να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την εμμηνόπαυση και να αναζητήσουν τη φροντίδα που χρειάζονται για να βελτιώσουν την υγεία τους, χωρίς στίγμα και παρανοήσεις» καταλήγει η κα Παππά.

 

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)

Η ΕΛΕΤΕΜ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει την ενημέρωση γύρω από τα θέματα της εμμηνόπαυσης.

Μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης, η ΕΛΕΤΕΜ επιδιώκει να παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και υποστήριξη σε γυναίκες που βιώνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.eletem.gr   Facebook: ΕΛΕΤΕΜ   Instagram: eletemofficial

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης ιδρύθηκε από το International Menopause Society (IMS) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα της εμμηνόπαυσης και της υγείας των γυναικών στη μέση ηλικία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: International Menopause Society     Menopause Info

Σχετικά με την   Ορμονική Θεραπεία Εμμηνόπαυσης 

Η Ορμονική Θεραπεία Εμμηνόπαυσης χορηγείται για να συμπληρώσει τις ορμόνες που το σώμα των γυναικών σταματά να παράγει μετά την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και προστατεύουν την υγεία.

Η ορμονική θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί σε διάφορες μορφές, όπως:

  • Δισκία: Εύκολα στη χρήση αλλά ενδεχομένως με μεγαλύτερους κινδύνους για θρομβώσεις.
  • Επιθέματα, σπρέι και γέλες: Χορηγούνται διαδερμικά και είναι συχνά ασφαλέστερα για γυναίκες με αυξημένους παράγοντες κινδύνου.
  • Κολπικά σκευάσματα: Κρέμες, γέλες, ταμπλέτες ή δαχτυλίδια, τα οποία είναι χρήσιμα για τη διαχείριση της κολπικής ξηρότητας ή δυσφορίας.

Ποια είναι τα οφέλη της ορμονικής ;

Η Ορμονική Θεραπεία βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως:

  • Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις: Συμπτώματα που διαταράσσουν σημαντικά την καθημερινότητα.
  • Κολπική ξηρότητα: Μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων.
  • Υγεία των οστών: Η ΟΡΜΟΝΙΚΉ ΘΕΡΑΠΕΊΑπροστατεύει από την οστεοπόρωση, η οποία προκαλεί αδυναμία στα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
  • Καρδιαγγειακή υγεία: Για κάποιες γυναίκες, η ΟΡΜΟΝΙΚΉ ΘΕΡΑΠΕΊΑμπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, ειδικά αν χορηγηθεί κοντά στην έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Ποιοι δεν χρειάζονται ορμονική θεραπεία;

Η ορμονική θεραπεία συνήθως δεν συνιστάται για γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα ή για εκείνες που έχουν ιστορικό σοβαρών ιατρικών καταστάσεων, όπως καρκίνο του μαστού ή θρομβώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντική η εξατομικευμένη συζήτηση με τον γιατρό για τις καλύτερες επιλογές.

Κίνδυνοι της ορμονικής θεραπείας

Παρότι η ορμονική θεραπεία έχει πολλά οφέλη, υπάρχουν και κάποιοι μικροί κίνδυνοι που περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνος του μαστού: Μικρή αύξηση του κινδύνου, ιδιαίτερα με μακροχρόνια χρήση.
  • Θρόμβοι στο αίμα: Αυξημένος κίνδυνος με τη χρήση δισκίων.
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή με συγκεκριμένες προϋπάρχουσες συνθήκες ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

 

 

(Δελτίο τύπου)