Φέτος το 60% του επιδόματος θέρμανσης θα δοθεί ως προκαταβολή, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί στο τέλος του χειμώνα. Κατά την εφετινή χειμερινή περίοδο το επίδομα θέρμανσης δεν θα είναι το ίδιο για όλα τα καύσιμα. Όσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι το καύσιμο που χρησιμοποιεί κάποιος, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα. Έτσι, η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί και θα είναι η χαμηλότερη, ενώ όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση θα λάβουν επίδομα αυξημένο κατά 25%. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα, θα υπάρχουν διαφορετικά ποσά επιδότησης για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή πέλλετ για τη θέρμανσή τους.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι εφέτος το 60% του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί στο τέλος του χειμώνα. Αυτό θα γίνει αφού υπολογιστεί πόσο κρύο έκανε σε κάθε περιοχή της χώρας μέσα στη χειμερινή περίοδο. Τα εισοδηματικά κριτήρια για το ποιοι δικαιούνται επίδομα δεν αλλάζουν, όπως και το συνολικό ποσό που θα λάβουν, το οποίο θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση, με αυτή την απόφαση, θέλει να ενθαρρύνει τους πολίτες να στραφούν σε πιο καθαρές και φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας για τη θέρμανση των σπιτιών τους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αντί για το πετρέλαιο. Ο στόχος είναι να μειωθεί η χρήση καυσίμων που ρυπαίνουν περισσότερο, με μακροπρόθεσμο όραμα να φτάσει η χώρα σε πλήρη ηλεκτροδότηση για τη θέρμανση των κτιρίων μέχρι το 2050.

Το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης φέτος υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ. Οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν διακυμάνσεις, με το φυσικό αέριο να παραμένει η πιο οικονομική επιλογή, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος ξεκινάει με τιμή 14% χαμηλότερη από πέρυσι.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε και πέρυσι, ενώ δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος. Για τους άγαμους, το εισοδηματικό όριο ορίζεται στις 16.000 ευρώ, ενώ για έγγαμους χωρίς τέκνα, το συνολικό όριο ανέρχεται στις 24.000 ευρώ. Στις μονογονεϊκές οικογένειες, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνων θα είναι 27.000 ευρώ. Όσον αφορά τις οικογένειες με παιδιά, θα υπάρχει προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Επιπλέον, το όριο αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας για άγαμους δικαιούχους θα ανέρχεται στις 200.000 ευρώ, ενώ για έγγαμους το όριο διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ.

Παραδείγματα

Τα ακόλουθα παραδείγματα δείχνουν το πώς το νέο σύστημα επιδότησης θέρμανσης δίνει κίνητρα στους πολίτες να επιλέξουν πιο «πράσινες» λύσεις για να ζεσταθούν, προσαρμοζόμενο στις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής και του κάθε νοικοκυριού.

Ένα νοικοκυριό που επιλέγει να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο για τη θέρμανση του σπιτιού του, θα λάβει τη χαμηλότερη επιδότηση. Αν πέρυσι το επίδομα ήταν 400 ευρώ για μια συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμου, φέτος αυτό το ποσό μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 20%-25%, δηλαδή να φτάσει στα 300 ευρώ.

Ένα άλλο νοικοκυριό που έχει στραφεί στην ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση (π.χ., με τη χρήση αντλιών θερμότητας), θα λάβει αυξημένο επίδομα. Αν το ποσό ήταν 500 ευρώ πέρυσι, φέτος μπορεί να αυξηθεί κατά 25%-30%, δηλαδή να φτάσει στα 625 ευρώ. Αυτό γίνεται γιατί η ηλεκτρική ενέργεια θεωρείται καθαρότερη επιλογή σε σχέση με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για τη θέρμανσή του θα βρίσκεται κάπου στη μέση, όσον αφορά το επίδομα. Αν λάμβανε 450 ευρώ πέρυσι, το φετινό ποσό θα είναι κάπως αυξημένο, αλλά όχι όσο για την ηλεκτρική ενέργεια. Θα μπορούσε να φτάσει περίπου στα 500 ευρώ, καθώς το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το πετρέλαιο, αλλά λιγότερο «καθαρό» από την ηλεκτρική ενέργεια.

Για όσους χρησιμοποιούν πέλλετ, μια άλλη επιλογή που θεωρείται πιο φιλική προς το περιβάλλον από το πετρέλαιο, το επίδομα θα είναι υψηλότερο από αυτό για το πετρέλαιο, αλλά χαμηλότερο από το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Αν πέρυσι λάμβαναν 400 ευρώ, φέτος θα μπορούσαν να λάβουν γύρω στα 450 ευρώ.

Ένα νοικοκυριό που ζει σε μια περιοχή με βαρύ χειμώνα, όπως στη Δυτική Μακεδονία, θα λάβει μεγαλύτερο ποσό επιδότησης λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών. Αν πέρυσι λάμβαναν 700 ευρώ επίδομα, φέτος, αφού ληφθούν υπόψη οι κλιματικές συνθήκες, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει στα 875 ευρώ, λόγω της επιπλέον προσαύξησης 25% που θα εφαρμοστεί σε περιοχές με μεγαλύτερο ψύχος.

Ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και δικαιούται επίδομα 600 ευρώ, φέτος θα λάβει ως προκαταβολή το 60% αυτού του ποσού, δηλαδή 360 ευρώ, στην αρχή της περιόδου θέρμανσης. Στο τέλος του χειμώνα, ανάλογα με το πόσο κρύο έκανε, θα λάβει το υπόλοιπο 40%, δηλαδή 240 ευρώ, εφόσον ο χειμώνας ήταν κανονικός. Αν όμως οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο, το τελικό ποσό μπορεί να αυξηθεί.

Αν ένα νοικοκυριό στην Κρήτη, όπου οι χειμώνες είναι ήπιοι, χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση, θα λάβει το βασικό επίδομα για την περιοχή του, χωρίς μεγάλες προσαυξήσεις. Αν το ποσό ήταν 400 ευρώ πέρυσι, φέτος, λόγω του 25%-30% μπόνους για το ρεύμα, μπορεί να λάβει γύρω στα 500 ευρώ. Παρόλο που ζει σε ζεστή περιοχή, το γεγονός ότι χρησιμοποιεί καθαρό καύσιμο του προσφέρει υψηλότερο επίδομα.

Πηγή: dnews