Συγκεχυμένες πληροφορίες, φήμες και θεωρίες συνωμοσίας συνοδεύουν τον θάνατο του Liam Payne, πρώην μέλους του συγκροτήματος One Direction. Από τις καταγγελίες της πρώην συντρόφου του για «τάσεις αυτοκτονίας» και «παιχνίδια με τον θάνατο», μέχρι τη σύνδεση της μοιραία πτώσης με τον Diddy.

Παγκόσμια θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Liam Payne, πρώην μέλους του συγκροτήματος One Direction, που έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στο Μπουένος Άιρες.

Η έκθεση της νεκροψίας – νεκροτομής απέδωσε το θάνατό του σε τραύματα που είναι συμβατά με εκείνα τα οποία προκαλεί μια πτώση από ύψος ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, πλήθος ουσιών βρέθηκαν στο δωμάτιο του μουσικού, πράγμα που υποδηλώνει ότι πιθανώς ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Instagram, τα πρώην μέλη των One Direction — Niall Horan, Harry Styles, Louis Tomlinson και Zayn Malik — δήλωσαν ότι ήταν «συντετριμμένοι» από «την απώλεια του αδελφού μας, τον οποίο αγαπούσαμε πολύ. Οι αναμνήσεις που μοιραστήκαμε μαζί του θα μείνουν πολύτιμες για πάντα».

Το τραγικό γεγονός προκάλεσε σοκ στους θαυμαστές του συγκροτήματος, ενώ από την πρώτη στιγμή άρχισαν να κυκλοφορούν συγκεχυμένες πληροφορίες για τις συνθήκες του θανάτου του και το τι προηγήθηκε, με τις πρώτες θεωρίες συνωμοσίας να κάνουν την εμφάνισή τους.

Θαυμαστές του τραγουδιστή στο σημείο όπου βρήκε τραγικό θάνατο ΑΡ Victor R. Caivano

Αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και τάσεις αυτοκτονίας

Όταν η είδηση άρχισε να εμφανίζεται στο διαδίκτυο, πολλοί χρήστες των social media έκαναν λόγο για fake news, εν μέρει επειδή ο Payne συνέχιζε να ενημερώνει τους λογαριασμούς του μέχρι λίγο πριν από τον θάνατό του. Ωστόσο, το TMZ έβαλε βίαιο τέλος σε αυτές τις σκέψεις, όταν δημοσίευσε μια φωτογραφία του Payne, από την  σκηνή της τραγωδίας, με σκοπό να «επιβεβαιώσει τις πρώιμες αναφορές των αυτοπτών μαρτύρων». Το μέσο κατέβασε γρήγορα τη φωτογραφία λόγω της δημόσιας κατακραυγής, αλλά διατήρησε μια περιγραφή του άψυχου σώματός του στο σημείο.

Ο τρόπος που αντιμετώπισε το γεγονός το TMZ ήταν η αρχή ενός κύματος θεωριών σχετικά με τον θάνατο του Payne. Από ταμπλόιντ μέχρι το CNN, όλοι δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με τις ζημιές στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Payne, τον άνθρωπο που κάλεσε στο 911 που ανέφερε ότι ο Payne φέρεται να «κατέστρεφε το δωμάτιο» και ήταν υπό τη επήρεια «υπερβολικής ποσότητας ναρκωτικών και αλκοόλ», καθώς και την νομική διαμάχη με την πρώην αρραβωνιαστικιά του Maya Henry που φέρεται να «κατέβαλλε» τον Payne πριν από τον θάνατό του. Τα ταμπλόιντ τροφοδότησαν επίσης τις εικασίες για την ψυχική του υγεία, μιλώντας για προηγούμενες αναφορές για αυτοκτονικές τάσεις και για «αλλοπρόσαλλη» συμπεριφορά πριν από το περιστατικό.

Μάλιστα, το X γέμισε με παραπληροφόρηση, κυρίως με βίντεο και φωτογραφίες χωρίς πηγή που υποτίθεται ότι έδειχναν τον Payne να πέφτει από το μπαλκόνι, είτε νεκρό στο οδόστρωμα. Ωστόσο, γρήγορα διαψεύστηκαν.

Η διαμάχη με την πρώην σύντροφό του – «Ήταν τοξικός και χειριστικός, απειλούσε να αυτοκτονήσει»

Μετά τον θάνατό του πολλοί λογαριασμοί στο TikTok ξεκίνησαν να ανεβάζουν αποσπάσματα από συνεντεύξεις μέσω των οποίων ήθελαν να υποδηλώσουν ότι ο Payne ήταν «τοξικός σύντροφος» με αφορμή μάλιστα ένα βίντεο με την τελευταία του σύντροφο, Cassidy, στο οποίο ο μουσικός της λέει ότι φαίνεται «ωραία και επιτέλους ντυμένη».

Παράλληλα, στις 14 Οκτωβρίου, η Maya Henry —με την οποία ήταν αρραβωνιασμένος από το 2020 έως το 2022— προχώρησε σε καταγγελίες στο podcast “The Internet Is Dead” για τη σχέση της με τον Payne, την οποία χαρακτήρισε «τοξική». Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι «έπαιζε με τον θάνατο» και απειλούσε με αυτοκτονία ως «χειριστική τακτική». Είπε ότι αυτή και η οικογένειά της του πρόσφεραν βοήθεια για να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης, την οποία εκείνος αρνήθηκε.

Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι η οικογένεια του Payne την είχε προειδοποιήσει να μην κυκλοφορήσει το πρώτο της μυθιστόρημα “Looking Forward” τον περασμένο Μάιο, το οποίο λέει ότι ήταν «εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα». Δεδομένου του θέματος του βιβλίου —η τραυματική εμπειρία μιας γυναίκας με έναν διάσημο άνδρα— οι θαυμαστές υπέθεσαν ότι βασιζόταν στη σχέση της με τον Payne. Στο βιβλίο, η κύρια ηρωίδα Mallory εξαναγκάζεται από τον σύντροφό της να κάνει έκτρωση στο σπίτι. Η Mallory στη συνέχεια αποθαρρύνεται από τους φίλους του συντρόφου της να ζητήσει ιατρική βοήθεια για την ακατάσχετη αιμορραγία, για να μην τους δουν δημόσια.