Άνοιγμα προώθησης του «φαρμάκου του χειμώνα» στην Ιταλία

Για όγδοη χρονιά η Πνευματική Κίνηση Σκοτίνας διοργάνωσε τη γιορτή του κάστανου (Σάββατο 19-10-2024) στην ομώνυμη δημοτική κοινότητα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της διατροφικής ωφελιμότητας του επονομαζόμενου «φαρμάκου του χειμώνα» στο ευρύ κοινό.

Το κάστανο θεωρείται ο βασιλιάς των ξηρών καρπών με σημαντικές θρεπτικές και βιταμινούχες αξίες, ενώ αποτελούσε την τροφή των φτωχών κατά το μεσαίωνα.

Η φετινή γιορτή του κάστανου περιλάμβανε προφορά του προϊόντος από τους διοργανωτές σε όσους παραβρέθηκαν στη βραδιά, προβολή εδεσμάτων με αναφορά το κάστανο, μουσική με ακούσματα με τοπικό θεματολόγιο αλλά και την παράδοση καθώς και λαϊκό ρεπερτόριο.

Τις χορευτικές εκδηλώσεις απέδωσαν οι σύλλογοι, Πνευματική Κίνηση Σκοτίνας, Μορφωτικός Σύλλογος Χαλάστρας, ΚΟΙΝΣΕΠ «Νέος Παντελεήμονας», Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Σταυραετοί» και Φυσιολατρικός Όμιλος Καρδίτσας.

Το όλο δρώμενο υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πνευματικής Κίνησης Σκοτίνας Θεοχάρης Στύλος καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους πέρα των ευχαριστιών, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Κίνησης που αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάδειξη του κάστανου στην εγχώρια και διεθνή αγορά, γνωστοποίησε τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της παραγωγής και επισήμανε τα οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία αλλά και ευρύτερα.

Επί της υποδοχής των επισκεπτών ήταν το μέλος της διοίκησης της Πνευματικής Κίνησης Σκοτίνας Όλγα Στύλου

Άνοιγμα στην Ιταλική αγορά

 

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόξενος της Ιταλίας Γεωργία Σαραντοπούλου και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Σαραντόπουλος. Η παρουσία τους αποτελεί επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος της γειτονικής χώρας για την προώθηση του κάστανου της Σκοτίνας στις Ιταλικές αγορές.

Το πλαίσιο τόσο του εμπορικού ανοίγματος όσο και των προοπτικών των καστανοπαραγωγών της Σκοτίνας προς την αγορά της Ιταλίας, επικέντρωσε τη συνομιλία που είχαν η πρόξενος και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου με τον βουλευτή Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκο και τον αντιδήμαρχο Δίου-Ολύμπου Απόστολο Τζόβα.

Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης