Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μπαντές

Ανοίγει ο δρόμος για την επανίδρυση της Ιστορικής Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου, καθώς ο υφυπουργός υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος γνωστοποίησε, σήμερα από την Κατερίνη,  την απόφαση για την επιστροφή των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου στη Μητρόπολη Κίτρους.

Ο κ.  Βαρτζόπουλος, πλαισιωμένος από την υφυπουργό Ανάπτυξης Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, τους βουλευτές Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκο και Σπύρο Κουλκουδίνα, καθώς και τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιο, μέσα από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως και δίπλα στην εικόνα της Παναγίας της Πέτρας,  τόνισε τη σημασία της επιστροφής των εγκαταστάσεων στην Εκκλησία, λέγοντας: «Η επιστροφή αυτή δικαιώνει την επιθυμία της Εκκλησίας, αλλά νομίζω ανταποκρίνεται και στη δική μας επιθυμία να αξιοποιηθεί ο χώρος για πνευματική ωφέλεια και κοινωνική προσφορά. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν».

Ιστορικό και σημασία της Μονής

Η Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου αποτελεί κομβικό σημείο για την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, η Μονή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στους αγώνες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, λειτουργώντας ως ορμητήριο των επαναστατών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του Ολύμπου εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι εγκαταστάσεις της Μονής παραχωρήθηκαν στο κράτος, προκειμένου να λειτουργήσει αρχικά ως σανατόριο και αργότερα ως Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Το ψυχιατρείο λειτούργησε επί δεκαετίες, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, μέχρι το 2006, οπότε και έκλεισε.

Έκτοτε, η τοπική Εκκλησία διεκδικούσε την επιστροφή των χώρων της Μονής, επιδιώκοντας την επαναλειτουργία της ως θρησκευτικού και πνευματικού κέντρου. Η ανακοίνωση της σημερινής απόφασης ικανοποιεί ένα μακροχρόνιο αίτημα της Μητρόπολης Κίτρους και της τοπικής κοινωνίας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική πορεία της Μονής.

Η διαδικασία για την επιστροφή μέρος  των εγκαταστάσεων δεν γνωστοποιήθηκε από τον υφυπουργό υγείας, αν και  στόχος είναι η άμεση επαναλειτουργία της Μονής και η  συμβολή της στη διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η δήλωση του κ. Βαρτζόπουλου