Από την 1η Ιανουαρίου 2025, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρνει σημαντικές αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος. Οι αλλαγές που έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι καταναλωτές θα δουν να καταργούνται τα εξάμηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια που προωθούν οι εταιρείες, και στη θέση τους θα είναι πλέον υποχρεωτικά τα 12μηνης διάρκειας.

Αυτή η αλλαγή γίνεται για να προστατευθούν οι καταναλωτές από αυξομειώσεις τιμών που εκμεταλλεύονται οι πάροχοι με τα βραχυπρόθεσμα σταθερά τιμολόγια.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι οι τιμές της ενέργειας είναι συνήθως πιο υψηλές λόγω αυξημένης ζήτησης (κλιματιστικά, τουρισμός κ.λπ.).

Οι εταιρείες ηλεκτρισμού εκμεταλλεύονται αυτή την εποχικότητα και «κλειδώνουν» υψηλές τιμές για εξάμηνα σταθερά τιμολόγια που λήγουν τον χειμώνα, όταν οι τιμές της ενέργειας πέφτουν.

Έτσι, οι καταναλωτές πληρώνουν καλοκαιρινές τιμές τον χειμώνα, κάτι που δεν τους συμφέρει. Αντίθετα, τα 12μηνης διάρκειας τιμολόγια περιλαμβάνουν όλες τις εποχικές διακυμάνσεις, προσφέροντας μια πιο ισορροπημένη προστασία.

Πράσινο μόνο για όσους έχουν ήδη
Όσο για τα «πράσινα τιμολόγια», που είναι τιμολόγια με σταθερές τιμές και διαφάνεια που επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν εύκολα τις προσφορές των παρόχων, αυτά θα παραμείνουν στην αγορά αλλά με κάποιες αλλαγές.

Από το 2025, οι εταιρείες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένες να προσφέρουν πράσινα τιμολόγια σε νέους πελάτες, αλλά για όσους τα έχουν ήδη, οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να τα ανανεώνουν όσο οι πελάτες το επιθυμούν.

Για παράδειγμα, αν κάποιος πελάτης έχει ήδη επιλέξει πράσινο τιμολόγιο με μια εταιρεία, η εταιρεία αυτή θα πρέπει να συνεχίσει να του προσφέρει αυτό το τιμολόγιο χωρίς να τον αναγκάσει να αλλάξει σε ένα νέο, ακόμα και αν αυτό δεν είναι πια υποχρεωτικό για νέους πελάτες.

Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις προσφορές που διαφημίζουν οι πάροχοι.

Ένα παράδειγμα είναι οι εκπτώσεις συνέπειας.

Μια εταιρεία μπορεί να προσφέρει έκπτωση 30% σε περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει στην ώρα του, αλλά αυτή η έκπτωση μπορεί να αφορά μόνο το περιθώριο κέρδους της εταιρείας και όχι την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας.

Έτσι, ενώ η έκπτωση φαίνεται ελκυστική, στην πραγματικότητα δεν μειώνει σημαντικά το κόστος της ενέργειας.

 

 

Πηγή:dnews