Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι στενάζουν από την ακρίβεια, που κάθε 3 μέρες σκοτώνεται ένας εργάτης στα εργοδοτικά κάτεργα, που η κυβέρνηση μπλέκει τη χώρα μας στο μακέλεμα άλλων λαών, με τα γκρίζα σύννεφα του πολέμου να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια μας, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΚ) ετοιμάζεται για μια ακόμη φορά να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο κλειστό, για λίγους και εκλεκτούς, μιας και δεν έχει μάλλον τίποτα να συζητήσει με τους εργαζόμενους της Κατερίνης.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

η επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας συνεχίζεται με όποιας απόχρωσης κυβέρνηση. Ο μέσος μισθός παραμένει μειωμένος κατά 14,81% σε σχέση με το 2011, ενώ ταυτόχρονα η ακρίβεια και οι δυσβάσταχτοι φόροι κατατρώνε το εισόδημά μας. Η υγεία αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα, με τις αυξήσεις στο φάρμακο να έχουν ξεπεράσει μέχρι και το 400%, ενώ το ενοίκιο και το ρεύμα εξανεμίζουν το μισθό μας πριν τις 15 του μήνα.

Η κατάσταση αυτήν γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτη, αφού η κυβέρνηση μπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με αποτέλεσμα να προκαλείται και οικονομική αιμορραγία, αλλά και να τίθεται σε κίνδυνο ο ελληνικός λαός.

Τα Σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα να αποτελέσουν κάστρα αγώνα!

Η οργή και ο θυμός των εργαζομένων μπορεί και πρέπει να βρει διέξοδο μέσα από την οργάνωση της πάλης. Η ίδια η ζωή έρχεται να επιβεβαιώσει πως όταν οι εργαζόμενοι δρούνε συλλογικά μέσα από το Σωματείο τους, τότε μπορούνε να πετύχουν μικρές ή μεγαλύτερες νίκες.

Το αποδεικνύει ο αγώνας των λιμενεργατών στον Πειραιά που κέρδισαν τα ΒΑΕ με αναδρομική ισχύ από το 2012 και εμπόδισαν να φορτωθούν σφαίρες από το ελληνικό λιμάνι για το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, ο αγώνας των μεταλλωρύχων στη Χαλκιδική που έκανε κουρελόχαρτο τον κυβερνητικό νόμο για δυσμενή αλλαγή της Σύμβασής τους. Το αποδεικνύει ο αγώνας των υγειονομικών που παλεύουν για δωρεάν υγεία για όλο το λαό, των εκπαιδευτικών που εναντιώνονται στις συμπτύξεις τμημάτων και απαιτούν ολόπλευρη μόρφωση για τα παιδιά μας.

Η δύναμή μας βρίσκεται στον αγώνα!

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”, όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Μαζί με πάνω από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλη τη χώρα καταθέσαμε πρόταση νόμου στη Βουλή το 2016 για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς. Οργανώσαμε μεγάλη απεργιακή απάντηση με σύνθημα “Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας” για το έγκλημα στα Τέμπη, κόντρα στις “σιωπηλές πλατείες” που συμμετείχε το ΕΚΚ. Απαιτήσαμε να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συμμαχίες και να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι φαντάροι που στέλνονται σε αποστολές εκτός συνόρων για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ενώσαμε τη φωνή μας με την Επιτροπή Ειρήνης και διαδηλώσαμε ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Διοργανώσαμε κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια και απαιτήσαμε αύξηση του εισοδήματος και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

Στον αντίποδα, σε ρόλο “πλυντηρίου” των αντεργατικών πολιτικών, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, μίλια μακριά από τις ανάγκες και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, εμφανίζεται κάθε τρία χρόνια για να διοργανώσει συνέδριο στα μέτρα των αναγκών των μεγαλοεργοδοτών και της κυβέρνησης, άλλοτε με τη συμβολή της αστυνομίας και άλλοτε στα υπόγεια. Δηλαδή συνέδρια με κλειστές πόρτες, με κλικ και like σε ψηφιακές πλατφόρμες του υπουργείου, χωρίς ζωντανή συζήτηση, επιδιώκοντας να απονευρώσει ακόμα και αυτό το ελάχιστο κεκτημένο της εργατικής τάξης, το δικαίωμα στη ζωντανή συλλογική συζήτηση.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, καθημερινά σε όλη τη χώρα ξεδιπλώνονται αγώνες, οι χώροι δουλειάς είναι καζάνια που βράζουν. Όλοι συζητάμε οτι ο μήνας δε βγαίνει και οτι κάτι πρέπει να κάνουμε για να μπει φρένο σε αυτήν την αντεργατική λαίλαπα.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη κάθε ενδοιασμό, να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε όποιον τσακίζει τη ζωή μας και να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας. Όλα ανατρέπονται αν ο εργάτης ξεσηκωθεί. Με σύνθημά μας “Λεφτά για μισθούς – υγεία – παιδεία, έξω η Ελλάδα από του πολέμου τα σφαγεία”, παίρνουμε τα μέτρα μας για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη.

Έχουμε πλούσια πείρα. Απέναντι σε εμβληματικά αντεργατικά νομοσχέδια που έβαζαν στο στόχο τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, χειροτέρεψαν τις εργασιακές σχέσεις, δυνάμωσαν την εντατικοποίηση και την εκμετάλλευση, το μόνο όπλο των εργαζομένων ήταν και παραμένει η σχεδιασμένη οργάνωση και δράση που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα Σωματεία, σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους αντιπροσώπους, σε όλους εκείνους τους συνδικαλιστές που θέλουν να απεμπλακούν από τα πλοκάμια του συμβιβασμού και της υποταγής. Καμία αναμονή. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να γυρίσουμε σελίδα στο εργατικό κίνημα της Πιερίας και να πετάξουμε από το σβέρκο μας τους συνδικαλιστικούς αγύρτες που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τους εργαζόμενους στο συμβιβασμό και την υποταγή. Η παθητική στάση είναι βούτυρο στο ψωμί της ομάδας της Διοίκησης του ΕΚΚ. Θέλουν εργαζόμενους σιωπηλούς, αντιπροσώπους μουγκούς και Σωματεία που δεν λειτουργούν. Να μην τους κάνουμε τη χάρη.

Γυρνάμε την πλάτη σε όσους μας θέλουν θεατές, βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής

Έχει τεράστιες ευθύνες η Διοίκηση του ΕΚΚ που στήριξε με τη στάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, η οποία είναι ξεκάθαρα ο βασικός σύμμαχος της κυβέρνησης. Μπροστά στη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 20 του Νοέμβρη, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΕΚΚ, θα πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα του σχεδιασμού της δράσης των Σωματείων.

Παλεύουμε για συνδικαλιστικές διαδικασίες ζωντανές, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, για απεμπλοκή της χώρας μας από κάθε δολοφονική συμμαχία. 

Το φετινό συνέδριο θα γίνει με όρους συνδικαλιστικού κινήματος. Τέρμα στα zoom και στα ταρατατζούμ. Τέρμα στο κρυφτούλι και στις προσχηματικές δικαιολογίες. Η ιστορία έχει γράψει μελανές σελίδες για το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Η κινητήρια δύναμη ήταν και παραμένει η οργάνωση των εργαζομένων. Αυτό είναι που φοβάται και η Διοίκηση του ΕΚΚ. Το σίγουρο είναι οτι αυτός ο φόβος τους θα γίνει πραγματικότητα. Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΙΣ 10:30

 

 

(Δελτίο τύπου)