Η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε, σε συνεδρίαση της ολομέλειας της Διοίκησής της που έλαβε χώρα  στις 19 Οκτωβρίου 2024, αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη Πανελλαδική  Απεργία της ΓΣΕΕ που έχει προκηρυχθεί για τις 20 Νοέμβρη. Η Ομοσπονδία μας  το επόμενο διάστημα θα συγκροτήσει κλιμάκια που θα επισκεφθούν όλη τη χώρα, ενώ  θα διοργανώσει περιφερειακές συσκέψεις με όλα τα σωματεία μέλη της για την  καλύτερη οργάνωση της απεργίας.

Η καθημερινή ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη για κάθε πολίτη της χώρας μας.  Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά, οι δυσθεώρητες τιμές ενέργειας και οι αυξήσεις στις τιμές  των ενοικίων και ακινήτων, καθιστούν αδύνατο για τον μέσο εργαζόμενο και  οικογενειάρχη να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Καλούμαστε πλέον να επιλέξουμε  ανάμεσα σε τροφή, στέγη, θέρμανση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Υπηρεσιών και του Εμπορίου αντιμετωπίζουν  καθημερινά αυξανόμενες δυσκολίες και πίεση. Η εργασιακή ανασφάλεια, οι χαμηλοί  μισθοί, οι υπερωρίες χωρίς αμοιβή, η εντατικοποίηση της δουλειάς και η αστάθεια των  συνθηκών εργασίας επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής και την ψυχική και σωματική υγεία  όλων μας.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί! Απαιτούμε: 

  1. Άμεση μείωση των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης μέσω  ουσιαστικών μέτρων ελέγχου και διατίμησης, ώστε να εξασφαλιστεί η  δυνατότητα όλων των πολιτών να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
  2. Προστασία της πρώτης κατοικίας και μέτρα ενίσχυσης για τη στέγαση των  ευάλωτων ομάδων. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στη στέγη και στην αξιοπρεπή  διαβίωση.
  3. Ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών για τη στήριξη όσων πλήττονται από  την κρίση και ανασφάλεια.
  4. Αύξηση των μισθών με βάση τον πραγματικό πληθωρισμό και τις ανάγκες  διαβίωσης, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. 5. Μέτρα ενάντια στις κερδοσκοπικές πρακτικές που αυξάνουν  αδικαιολόγητα τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών.

 

  1. Επίδομα τροφείου και επίδομα για τα μεταφορικά έξοδα, ιδιαίτερα για  όσες και όσους εργάζονται σε απομακρυσμένες περιοχές ή υποκαταστήματα εταιρειών και φορέων.
  2. Κατάργηση των Ελαστικών Μορφών Απασχόλησης: 

o Σταθερές, πλήρους απασχόλησης συμβάσεις για όλες και όλους. o Κατάργηση της «διευθέτησης» ωραρίου.

o Αντιμετώπιση της υποαπασχόλησης και των ατομικών συμβάσεων που  υπονομεύουν τη σταθερότητα στην εργασία.

  1. Αμοιβή και Προστασία για τις Υπερωρίες: 

o Πλήρης αμοιβή των υπερωριών, χωρίς εξαιρέσεις, κάρτες σίτισης και  προφορικές «συμφωνίες».

o Απαγόρευση των εξαναγκαστικών υπερωριών και των «αυθόρμητων» αλλαγών βάρδιας.

o Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου της ψηφιακής κάρτας εργασίας,  ώστε να γίνεται ορθή καταγραφή όλων των ωρών εργασίας και να  καταργηθούν στην πράξη τα «μαύρα» ωράρια και η απλήρωτη εργασία. 9. Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας: 

o Αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας στο χώρο  εργασίας.

o Παροχή των απαραίτητων εργαλείων και μέσων ατομικής προστασίας  για την ασφάλεια των εργαζομένων.

o Εξασφάλιση συνθηκών εργασίας που δεν επιβαρύνουν σωματικά ή  ψυχικά τους εργαζομένους.

10.Επαγγελματική Κατάρτιση και Ανάπτυξη: 

o Προγράμματα συνεχούς κατάρτισης, αναβάθμισης και πιστοποίησης  των δεξιοτήτων για την επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων στο  εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών.

o Δίκαιες και διαφανείς διαδικασίες προαγωγής, ώστε κάθε εργαζόμενος  να έχει ίσες ευκαιρίες.

11.Απαγόρευση της Κυριακάτικης Εργασίας για των Υπηρεσιών και του  Εμπορίου. 

12.Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: 

o Άμεση υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις  Υπηρεσίες και το Εμπόριο που θα καλύπτει τα δικαιώματα και τις  ανάγκες όλων των εργαζομένων.

o Υπογραφή αξιοπρεπών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις  μεγάλες επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα.

13.Προστασία από την Ανεργία και την Εργασιακή Επισφάλεια: o Προστασία των εργαζομένων σε περιπτώσεις μαζικών απολύσεων. o Μέτρα για την αποτροπή των απολύσεων, ειδικά για τις ευάλωτες  ομάδες εργαζομένων.

14.Νομοθέτηση Επιδόματος Γάμου: Δημογραφική παρέμβαση με υποχρεωτική  θεσμοθέτηση του Επιδόματος Γάμου με νόμο, σε ποσοστό 10% επί του βασικού  μισθού για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

15.Σεβασμός των Τηλεργαζόμενων: Σεβασμός στις ανάγκες και τα δικαιώματα  των εργαζομένων με απομακρυσμένη εργασία. Στηρίζουμε και διεκδικούμε  καλύτερες συνθήκες και δικαιώματα για όλους τους τηλεργαζόμενους. Θέσπιση

 

συλλογικής σύμβασης που να καλύπτει ειδικά τα δικαιώματα και τις  υποχρεώσεις των τηλεργαζόμενων, ώστε να εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση  και να προστατεύονται τα δικαιώματά τους.

16.Εργαζόμενοι στις πλατφόρμες: Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες και οι  ταχυμεταφορείς βιώνουν σκληρές συνθήκες: αβεβαιότητα, χαμηλές αμοιβές,  έλλειψη ασφάλειας. Απαιτούμε δίκαιες αμοιβές, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη,  εξοπλισμό ασφαλείας και προστασία από κακές καιρικές συνθήκες. Ζητάμε  εργασία με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, πλήρη απασχόληση και  δικαιώματα, όχι με εργολαβική σχέση.

Είμαστε ενωμένοι, και αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια στην εργασία, για  δικαιώματα και για ασφάλεια! 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τα αιτήματά μας και να  συμμετάσχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν, για να  διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και δίκαιη μεταχείριση. 

Καλούμε τις εργαζόμενες, τους εργαζόμενους στην παροχή υπηρεσιών και  το εμπόριο να συμμετάσχουν στην απεργία και να ενώσουμε τη φωνή μας  για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη. 

Οργανωνόμαστε και αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη ζωή, στην ασφάλεια  και στην προοπτική. Ας δείξουμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα μας, και  ότι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα μέλλον που αξίζει σε όλους μας. 

Διεκδικούμε το δικαίωμά μας για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και  αβεβαιότητα. 

Όλοι μαζί στις 20 Νοέμβρη στην απεργία που έχει προκηρύξει  το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, η ΓΣΕΕ!!! 

 

 

(Δελτίο τύπου)