Στις 26 Οκτώβρη 1944, το στρατιωτικό σκέλος του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, εισέρχεται στην Κατερίνη και την απελευθερώνει από τις γερμανικές ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις. Τρεις μέρες μετά διοργανώνεται ο μεγάλος εορτασμός της απελευθέρωσης, εκεί όπου τμήματα του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Πολιτοφυλακής, παρελαύνουν μπροστά σε ένα πλήθος 30.000 ανθρώπων. Εκπρόσωποι του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και ο καπετάνιους του 50ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ “Νικήτας” Κώστας Συννεφάκης, πραγματοποιούν ομιλία από κεντρικό κτήριο της πόλης, εκεί όπου σήμερα είναι η κεντρική πλατεία Κατερίνης.

Αυτές οι ηρωικές στιγμές αντίστασης και αγώνα αναδείχθηκαν μέσα από τις δράσεις που εξελίχθηκαν στην Κατερίνη, το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Οκτώβρη. Πιο συγκεκριμένα από το πρωί του Σαββάτου 26 Οκτώβρη, στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης υπήρξε έκθεση φωτογραφίας και τεκμηρίων από την περίοδο της κατοχής και της απελευθέρωσης, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Σαλπιστή, πρόεδρο του παραρτήματος Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Ακολούθησε μουσικό και αφηγηματικό αφιέρωμα καθώς και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της ελευθερίας.

Το πρωί της Κυριακής 27 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος σε περιοχές της Κατερίνης που συνδέονται με την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση. Οι πιο χαρακτηριστικοί σταθμοί του ιστορικού περιπάτου ήταν η Κεντρική Πλατεία Κατερίνης που συνδέεται με την απελευθέρωση, ο Άγιος Φώτιος που εκείνη την εποχή ήταν κρατητήρια της γκεστάπο και τόπος βασανιστηρίων και το μνημείο στην περιοχή του Σταθμού Κατερίνης, όπου εκτελέστηκαν κάτοικοι του χωριού Άγιος Δημήτριος Πιερίας, ως αντίποινα στην ανατίναξη του μεταλλείου χρωμίου στον Αγ. Δημήτριο από τον ΕΛΑΣ και την εκτέλεση δύο Γερμανών στρατιωτών.

Κατά τη διάρκεια του ιστορικού περιπάτου διακινήθηκε αναμνηστικός χάρτης με τα σημεία που σηματοδοτούν γεγονότα της περιόδου.

Κορύφωση των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Κατερίνης από τον ΕΛΑΣ, θα αποτελέσει η εκδήλωση της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 30 Οκτώβρη στην “ΕΚΑΒΗ”, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τίτλος της εκδήλωσης «Τότε και τώρα, μόνο ο λαός σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής! Με δυνατό ΚΚΕ!»