Η νέα μέθοδος στοχεύει στην απενεργοποίηση του κέντρου εθισμού.

Γιατροί στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Rockefeller του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια (RNI) ξεκίνησαν τις δοκιμές μιας νέα επαναστατικής μη επεμβατικής θεραπείας καταπολέμησης του εθισμού.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που στέλνει υπερήχους στη περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την ανταμοιβή, τα κίνητρα και τον εθισμό.
Η τεχνολογία ενσωματώνεται σε μια κάσκα που εκπέμπει αυτά τα κύματα υψηλής συχνότητας στον επικλινή πυρήνα. Ο επικλινής πυρήνας είναι το κατώτερο τμήμα του ραβδωτού σώματος και συνδέεται με το μεταιχμιακό και το εξωπυραμιδικό κινητικό σύστημα.

Ως κεντρική λειτουργικά δομή ανάμεσα στην αμυγδαλή, τα βασικά γάγγλια, τις μεσομεταιχμιακές ντοπαμινεργικές περιοχές, το ραχιαίο έσω θάλαμο και τον προμετωπιαίο φλοιό, ο επικλινής φαίνεται να παίζει έναν τροποποιητικό ρόλο στη ροή της πληροφορίας από το αμυγδαλοειδές σύμπλεγμα προς τις περιοχές αυτές. Η ντοπαμίνη είναι ένας κύριος νευροδιαβιβαστής στον επικλινή.

Ο επικλινής πυρήνας θεωρείται ως ο νευρικός διαμεσολαβητής μεταξύ κινήτρων και δράσης, έχοντας ένα ρόλο κλειδί στην πρόσληψη τροφής, στη σεξουαλική συμπεριφορά, στη συμπεριφορά με κίνητρο την ανταμοιβή στη σχετιζόμενη με το στρες συμπεριφορά και στην εξάρτηση από ουσίες.

Η μέθοδος
Οι υπέρηχοι προκαλούν δόνηση στις κυτταρικές μεμβράνες σε αυτή την περιοχή και διαταράσσει το σύστημα ανταμοιβής που βιώνουν οι άνθρωποι και οδηγεί σε εθισμό.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αφαιρώντας το σύστημα ανταμοιβής που προκαλεί την έλξη στο αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες και οι άνθρωποι θα μπορούν να διαχειρίζονται πιο εύκολα τα καθημερινά ερεθίσματα ή στρεσογόνους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την τεχνολογία σε έναν 39χρονο άνδρα που ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο εγκέφαλος του άνδρα που ονομάζεται Τζον Χίλτον «επαναπρογραμματιζόταν» για περίπου μισή ώρα ενώ εκείνος παράλληλα παρατηρούσε εικόνες χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ο Χίλτον δήλωσε ότι εξαφανίστηκε η επιθυμία του να κάνει χρήση ναρκωτικών.

Η νέα μέθοδος είναι μια εγκεκριμένη από την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή μικροσκοπικών ηλεκτροδίων σε δύο μικρές τρύπες που έχουν ανοίξει στο κρανίο και την εισαγωγή τους στην περιοχή ανταμοιβής του εγκεφάλου.

«Υπάρχει πολλή κίνηση μεταξύ του κέντρου εθισμού του εγκεφάλου και του υπόλοιπου εγκεφάλου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κίνηση εξαφανίστηκε.

Το κέντρο εξάρτησης απενεργοποείται» δήλωσε στη Wall Street Journal ο Δρ. Αλί Ρεζάι, νευροχειρουργός και εκτελεστικός πρόεδρος στο RNI.

Οι τρέχουσες μέθοδοι θεραπείας απαιτούν από τον εξαρτημένο να παίρνει φάρμακα που εμποδίζουν το αίσθημα ευφορίας που αποκτά από τα οπιοειδή ή το αλκοόλ. Αλλά η νέα μέθοδος στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά ο εγκέφαλος ενός ατόμου.

Η ερευνητική ομάδα έχει λάβει χρηματοδότηση πέντε εκατ. δολαρίων και έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν νέες δοκιμές σε ασθενείς.

 

 

 

Πηγή:naftemporiki