Σαφάρι ελέγχων στις γονικές παροχές – Τσουχτερά πρόστιμα για «παρακάμψεις»
Οι έλεγχοι της εφορίας αποκαλύπτουν ότι πολλοί φορολογούμενοι προσπαθούν να «παρακάμψουν» τη νομοθεσία για τις δωρεές χρημάτων και ακινήτων προς τα παιδιά, τα εγγόνια και τα αδέλφια τους, συχνά με περίτεχνες μεθόδους και δικαιολογίες.
Η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους, καθώς έχει εντοπίσει χιλιάδες περιπτώσεις. Οι φορολογούμενοι που επιλέγουν τέτοιες «παρακάμψεις» διακινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα και φόρους, ενώ οι έλεγχοι διαρκώς αυξάνονται, κυρίως στις συναλλαγές μετρητών που παραβιάζουν το αφορολόγητο όριο και τους όρους των γονικών παροχών.
Για παράδειγμα, πολλοί γονείς δίνουν χρήματα στα παιδιά τους για να αγοράσουν σπίτι αλλά αμελούν να υποβάλουν έγκαιρα τη δήλωση φόρου γονικής παροχής. Έτσι, όταν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ εξετάζουν τις μεταβιβάσεις, επιβάλλονται πρόστιμα και φόροι, καθώς θεωρείται ότι παραβιάζεται η νομοθεσία.
Ένας συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιείται είναι η δωρεά χρημάτων με μετρητά αντί μέσω τραπεζών. Σε μία περίπτωση, ένας παππούς κατέθεσε 50.000 ευρώ σε μετρητά στον λογαριασμό του εγγονού του. Όταν τον κάλεσαν για έλεγχο, είπε πως «φύλαγε τα χρήματα στο σπίτι από το 2015 γιατί δεν εμπιστευόταν τις τράπεζες». Παρ’ όλα αυτά, επειδή ο νόμος απαιτεί οι δωρεές να γίνονται μέσω τραπεζών, η Εφορία υπολόγισε φόρο και πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ.
Μια άλλη περίπτωση αφορά μια μητέρα που δώρισε 15.000 ευρώ στον γιο της, καταθέτοντας τα χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η μητέρα «ξέχασε» να δηλώσει τη δωρεά, και έτσι ο γιος έλαβε ειδοποίηση από την εφορία για φόρο 1.500 ευρώ.
Εντυπωσιακή είναι και η μέθοδος που χρησιμοποιούν ορισμένα αδέλφια για να αποφύγουν τον φόρο των 20% στις δωρεές μεταξύ τους. Αντί να δώσουν τα χρήματα απευθείας, επιλέγουν να τα δωρίσουν πρώτα στους γονείς τους, οι οποίοι στη συνέχεια τα δίνουν στο άλλο παιδί. Αυτή η «τριγωνική» δωρεά αποφεύγει τον φόρο, καθώς οι γονικές παροχές είναι αφορολόγητες μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ. Ωστόσο, η εφορία ελέγχει το χρονικό διάστημα μεταξύ αυτών των πράξεων και θεωρεί ύποπτες όσες γίνονται σε λιγότερο από έξι μήνες.
Οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνο σε γονικές παροχές χρημάτων. Αφορούν επίσης αγορές ακινήτων όπου διαπιστώθηκε ότι οι δηλώσεις δωρεάς υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα, ακόμα και ένα χρόνο μετά την αγοραπωλησία.
Πηγή:dnews