Μπορεί να τελείωσα το βιβλίο αλλά το βιβλίο δεν έχει τελειώσει μαζί μου! Θα το κουβαλάω για καιρό όπως αντιλαμβάνομαι.

Ένα βιβλίο που θα σε κάνει να καταλάβεις τον εαυτό σου, κάτι που δεν το περίμενες. Αρχικά το διάλεξα γιατί βραβεύτηκε με το Βραβείο Pulitzer, ενα βραβείο που δεν δίνεται έτσι εύκολα.
Μετά συνειδητοποίησα το βάρος του κειμένου για ένα θέμα που ταλανίζει τον κόσμο από την καταβολή του. Καμία προσπάθεια, κανένας πολιτικός, κανένας οργανισμός μέχρι τώρα, δεν κατάφερε να φέρει το αποτέλεσμα που ποθούμε, είμαι βέβαιη, όλοι: την ειρήνη.
Το Παλαιστινιακό παραμένει στο κέντρο της συζήτησής μας γιατί όλο και διογκώνεται.
Ο Νέιθαν Θρωλ, Αμερικανός δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος, μας παρουσιάζει την πραγματική εικόνα, αφού έζησε στην περιοχή για πολύ καιρό, την αληθινή και την λεπτομερή, σκανάροντας  σαν ένας χειρούργος την πληγή και κάνοντας σοκαριστική αναφορά στο τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την γεωγραφική περιοχή του κόσμου μας. Πολιτισμός, πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική και ατομική ανάλυση παίζουν πρωταρχικό ρόλο μέσα από την ζωή των ανθρώπων.
Η ιστορία αυτή, που συμβαίνει να είναι αληθινή και όχι μυθοπλασία, θέλει κότσια, δεν μπορεί να την διαβάσει αυτός που ψάχνει politically correct απαντήσεις.
Ούτε αυτός που έχει πάρει την μία πλευρά και δεν θέλει να κουνηθεί από αυτήν.
Η ιστορία απαιτεί ανοχτό μυαλό, ακόμα πιό ανοιχτή καρδιά, όσο γίνεται ορθή κρίση, αγάπη για τον συνάνθρωπό σου και γερό στομάχι γιατί η ιστορία είναι “αβάσταχτα θλιβερή” όπως την αποκαλεί “The Atlantic”.
Μέσα εκεί θα μάθεις λεπτομέρειες που δεν γνώριζες, θα δεις τον ρατσισμό και θα ρωτήσεις τον εαυτό σου μήπως και εσύ, χωρίς να το καταλάβεις, τον έχεις αποδεχτεί, θα αντιληφθείς γιατί το πένθος που ίσως περνάς έχει τέτοια επιρροή επάνω σου, (έτσι κι αλλιώς δεν απέχουμε πολύ από την Μέση Ανατολή), θα νιώσεις και τυχερή γιατί δεν έρχεσαι αντιμέτωπη με την καθημερινότητα της γυναίκας που ζει εκεί, με τα ήθη και έθιμα, και την σκληρή ζωή της, θα αισθανθείς και λίγο πιο άνετα με το όλο θέμα γιατί γνωρίζεις περισσότερα τώρα και στο τέλος, θα χρειαστεί να πάρεις προσωπική θέση στο ζήτημα, αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Υπάρχει λόγος που ένα βιβλίο βραβεύεται!!!
Για το “New York Times” είναι “Απαραίτητο ανάγνωσμα”. Για το “Haaretz” είναι “Σχολαστικά τεκμηριωμένο”.
Για το “Financial Times” είναι “Ενα βουβά σαρωτικό χρονικό”. Εγώ θα το αποκαλέσω συγκλονιστικό και θα το συστήσω ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα!!!