Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το Καταδυτικό Πάρκο στους Φούρνους Ικαρίας.

Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στους Φούρνους Ικαρίας ανοίγει η δημοσίευση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το Καταδυτικό Πάρκο θα δημιουργηθεί στην περιοχή Λεμονόπετρες και η παραχώρηση χρήσης έχει διάρκεια 20 έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δέκα.

Συγκεκριμένα, με την ΚΥΑ:

– Χαρακτηρίζεται και οριοθετείται ως Καταδυτικό Πάρκο η η θαλάσσια περιοχή έκτασης 163 στρεμμάτων με τον αντίστοιχο πυθμένα- στην περιοχή «Λεμονόπετρες», που βρίσκεται νότια του ακρωτηρίου «Κοντογιάννης» στο νησιωτικό σύμπλεγμα Φούρνων.

– Ορίζεται Φορέας Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου ο δήμος Φούρνοι Κορσεών, με την υποχρέωση -μεταξύ άλλων- της οργάνωσης, προστασίας, εκμετάλλευσης, αποτελεσματικής φύλαξης, λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των λουόμενων, τήρησης των μέτρων για την προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα και για την αποφυγή ρύπανσης ή υποβάθμισης των οικοτόπων των ειδών, εφαρμογής των διατάξεων για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως και της ευθύνης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, μέτρων και περιορισμών τόσο κατά τη φάση κατασκευής, όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου.

– Η παραχώρηση χρήσης έχει διάρκεια τα είκοσι έτη με τη δυνατότητα ανανέωσης για επιπλέον δέκα έτη μετά από κοινή απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

– Οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες αφορούν στις οργανωμένες καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα, εντός της οριοθετημένης θαλάσσιας περιοχής προβλέπονται απαγορεύσεις, όπως η αγκυροβολία, η αλιεία σε απόσταση 50 μέτρων και η κάθε είδους ανάπτυξη μόνιμης κατασκευής πάνω ή σε επαφή με τις νησίδες «Λεμονόπετρες».

– Αντίστοιχα προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου, όπως η φωτοσήμανση, η εφαρμογή ετήσιου προγράμματος παρακολούθησης του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η χρήση υλικών κατασκευής που δεν επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο και υδάτινο περιβάλλον κ.α.

 

 

 

Πηγή:dnews