Παράδειγμα για τις Δημοτικές Αρχές στην Ελλάδα για να μην αντιμετωπίζουν τον φοιτητικό πληθυσμό μόνο σαν ευπρόσδεκτους ενοικιαστές διαμερισμάτων…

Υπάρχει μια πόλη της Γαλλίας όπου όλοι, μα όλοι οι κάτοικοί της, για ένα τετραήμερο, περί την εκάστοτε Πεντηκοστή των Καθολικών μετατρέπονται σε εθελοντές με ένα στόχο: πως θα πετύχει το Διεθνές Πανεπιστημιακό Μουσικό Φεστιβάλ (FIMU) το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 1987.

Το FIMU του Μπελφόρτ (Belfort) διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από την πόλη του Μπελφόρτ (Belfort) με την υποστήριξη των φοιτητικών συλλόγων της πόλης.

Ποικιλομορφία, ελευθερία και φιλικότητα: αυτό το τρίπτυχο, από τη δημιουργία του το 1987, συνοψίζει την ατμόσφαιρα αυτού του μοναδικού φεστιβάλ στο είδος του.

Για 4 ημέρες η καρδιά της πόλης του Μπελφόρτ μετατρέπεται σε ένα πλούσιο μουσικό γλέντι με μουσικούς από πολλές χώρες.

Αυτό που κάνει το FIMU μοναδικό είναι οι δωρεάν συναυλίες, οι μουσικές συναντήσεις και η ανάμειξη μουσικών ειδών που προσεγγίζουν πολύ διαφορετικό κοινό.

Είναι ανοιχτό σε όλα τα μουσικά είδη και έχει ένα ποικίλο πρόγραμμα στο οποίο οι καλλιτέχνες απολαμβάνουν επαγγελματική τεχνική υποστήριξη.

Όλες οι ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές ομάδες μπορούν να υποβάλουν αίτηση: ομάδες, σόλο καλλιτέχνες, φοιτητές και μουσικοί που δεν είναι πλέον φοιτητές.

Κάθε στυλ μουσικής αντιπροσωπεύεται: Κλασική, Τζαζ, Μουσικές διαφόρων χωρών, Παγκόσμια Μουσική, Σύγχρονα είδη Μουσικής, Νέα είδη Μουσικής.

Η επόμενη διοργάνωση είναι προγραμματισμένη για το διάστημα 5-8 Ιουνίου 2025.

Αποτελούμενες από επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας, οι επιτροπές επιλογής κάνουν μια μελέτη όλων των καλλιτεχνικών προτάσεων. Η ποιότητα, η πρωτοτυπία και η συνοχή στις εφαρμογές αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Η κριτική επιτροπή είναι ανοιχτή σε συγκροτήματα που δεν συμμετείχαν ποτέ στο φεστιβάλ. Το αποτέλεσμα των επιλογών θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, για κάθε υποψήφιο.

Υπάρχει και ειδικό link μέσω του οποίου ο μεμονωμένος μουσικός ή η μουσική ομάδα που θα επιλεγεί, μπορούν να υπολογίσουν το ποσό χρηματοδότησης για τα έξοδα μετάβασης.

Η χρηματοδότηση είναι μερική, τα δε υπόλοιπα έξοδα μετάβασης οι επιλέξιμοι μουσικοί τα καλύπτουν είτε από χορηγίες και χρηματοδοτήσεις αναλόγως του φορέα που εκπροσωπούν είτε από ιδιωτικούς πόρους.

Για τις επιλέξιμες μουσικές ομάδες ή μεμονωμένους μουσικούς που θα επιλεγούν, η πόλη όλη του Μπελφόρτ (Belfort), όλοι οι κάτοικοί της μετατρέπονται σε οικοδεσπότες και φιλοξενούν τους μουσικούς και προσφέρουν εθελοντικά την βοήθειά τους προς τους μουσικούς.

Επίσης, εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την πόλη και την ζωή της, και για τους χορηγούς του FIMU.

Έχοντας ζήσει την ομορφιά της εμπειρίας του FIMU, παρακολουθώντας μεταξύ των άλλων μια ροκάδικη μουσική ομάδα και μια ρεμπέτικη κομπανία στις οποίες συμμετείχε ένας υπέροχος καθηγητής Πληροφορικής ενός ελληνικού Πανεπιστημίου στο παρελθόν και έχοντας συμμετάσχει επίσης στο παρελθόν σαν εθελοντής αλλά και σαν επισκέπτης, επιτρέψτε μου να μεταφέρω την προτροπή οι διάφορες μουσικές ομάδες των ελληνικών Πανεπιστημίων και οι τυχόν μεμονωμένοι μουσικοί φοιτητές να επιχειρήσουν να συμμετάσχουν κάποια χρονιά οι δε υπόλοιποι φοιτητές είτε ως επισκέπτες είτε ως εθελοντές να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

Είναι καιρός και η χώρα μας με τον μουσικό πλούτο που διαθέτει να πάρει την σκυτάλη, οι δε απανταχού Πανεπιστημιακές Αρχές, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού να ενισχύσουν την όμορφη δυνατότητα «εξαγωγής» ελληνικού μουσικού πολιτισμού.

Έτσι κι αλλιώς το ρεμπέτικο για παράδειγμα όπου καταφέρνει να φθάσει σε όποια γωνιά της γης, προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και δημιουργεί προϋποθέσεις και συνθήκες συνεχούς ευπρόσδεκτης διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

Και ένα τελευταίο σχόλιο: Δημοτικές Αρχές στα όρια των πόλεων που διοικούν, χρήσιμο θα ήταν να αντιμετωπίζουν τον φοιτητικό πληθυσμό όχι μόνο σαν ευπρόσδεκτους ενοικιαστές διαμερισμάτων αλλά σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές και τους φοιτητικούς συλλόγους να συνδημιουργήσουν πολιτιστικές ομορφιές και να καλλιεργήσουν μια νοοτροπία εθελοντισμού, αντίστοιχη με το από το 1987 επίτευγμα του Μπελφόρτ, έστω και σε μικρότερη κλίμακα.

Σε μια κοινωνία όπου τα περιστατικά νεανικής βίας αποτελούν ένα από τα κεντρικά θέματα της δημόσιας και ιδιωτικής καθημερινότητας, δεν είναι μόνο το κλειδαμπάρωμα των κινητών εν ώρα μαθήματος που θα ελαττώσει την κοινωνική φθορά, καλό είναι και αυτό σίγουρα, αλλά υπάρχουν και άλλα που μπορούν να γίνουν, μεταξύ αυτών η δημιουργία συνθηκών που θα στρέψουν το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών προς μια ενεργό διαδικασία με επίκεντρο τον «εθελοντισμό για την πόλη τους».

Για τις αναπνοές της.

 

Μιχάλης Κονιόρδος, εκπαιδευτικός, https://www.core-econ.org

 

Πηγή:huffingtonpost