Του Ιωάννη Ιντζέ *

Συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά παράνομης αλιείας εντός των χωρικών μας υδάτων από τουρκικά κυρίως αλιευτικά, ενώ ακόμη περισσότερα περιστατικά βιώνουν οι Έλληνες ψαράδες και κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι Κανονισμοί της ΕΕ καθορίζουν το σύστημα πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της Παράνομης, Λαθραίας και Άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας, αλλά και την επιβολή «αποτρεπτικών διοικητικών κυρώσεων».

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 398 του Ποινικού μας Κώδικα προβλέπεται ποινή φυλάκισης σε «όποιον ασκεί αλιευτική δραστηριότητα με σκάφος ή άλλο πλωτό μέσο που φέρει σημαία τρίτης χώρας, χωρίς την προβλεπόμενη κατά τις οικείες διατάξεις άδεια της αρμόδιας αρχής, εντός της Αιγιαλίτιδας ζώνης και των εσωτερικών υδάτων της ελληνικής επικράτειας».

Με όλα τα παραπάνω θα περίμενε κανείς να ασκούμε το δικαίωμα της  αποκλειστικής αλιείας τουλάχιστον εντός των χωρικών μας υδάτων, μιας και δεν έχουμε ακόμη ανακηρύξει ΑΟΖ στην οποία θα είχαμε το ίδιο δικαίωμα.

Αυτό όμως δεν γίνεται και ενώ οι Έλληνες ψαράδες εφαρμόζουν τους νόμους και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας των ιχθυοαλιευμάτων, την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι ασύδοτα παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα και αλιεύουν παράνομα.

Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτριος Νατσιός κατέθεσε την 16-08-2024 Ερώτηση στην Βουλή, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για να πληροφορηθούμε σχετικά με τις οδηγίες που έχουν δοθεί προς τις Λιμενικές Αρχές για την αντιμετώπιση των περιστατικών παράνομης αλιείας εντός των χωρικών μας υδάτων, ποια είναι η διαδικασία που τηρείται σε περίπτωση σύλληψης, καθώς και τον αριθμό των υποθέσεων παράνομης αλιείας από αλλοδαπούς αλιείς τα τελευταία  χρόνια που έχουν οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη και με ποιες ποινικές συνέπειες.

Η απάντηση του Υπουργείου ήταν άκρως διαφωτιστική για την κατάσταση που υπάρχει στο Αιγαίο και δεν συνάδει με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε περίπτωση λοιπόν που το Λιμενικό διαπιστώσει αλιεία εντός των χωρικών μας υδάτων από αλιευτικά ξένης εθνικότητας, συντάσσεται μία «έκθεση επιτήρησης»,  συγκεντρώνεται οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες-video) και αυτά διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τα περιστατικά παράνομης εισόδου τουρκικών αλιευτικών σκαφών καταγράφονται σε μηνιαία βάση και διαβιβάζονται στο Υπουργείο των Εξωτερικών.

Συμπεραίνει λοιπόν κανείς ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμιά σύλληψη όσων παράνομα αλιεύουν εντός των ελληνικών χωρικών μας υδάτων και απλώς αναφέρονται τα περιστατικά. Και ενώ θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τον ελληνικό νόμο και να προβούμε σε συλλήψεις και κατασχέσεις σκαφών, προφανώς υπάρχουν «άνωθεν» οδηγίες προς το Λιμενικό, αυτό να μην γίνεται.

Στην πράξη έχουμε απεμπόληση του δικαιώματος της αποκλειστικής αλιείας εντός των χωρικών μας υδάτων, γεγονός που πλήττει τόσο το κύρος της χώρας μας, όσο και τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων.

Και επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το προσπεράσουμε, ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ την 25 Νοε 24 κατέθεσε ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ στον Υπουργό των Εξωτερικών ζητώντας μας μάθει:

–  Ποια είναι η τύχη των «εκθέσεων επιτήρησης» και του οπτικοακουστικού υλικού που λαμβάνει από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πώς σκοπεύει να τα αξιοποιήσει ενώπιον των αρμοδίων Ευρωπαϊκών Οργάνων, προκειμένου να παύσει η παράνομη δραστηριότητα των Τούρκων αλιέων;

–  Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα παράνομης αλιείας, που βλάπτουν ευθέως τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων αλιέων;

Οι απαντήσεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την κ. Παπαδοπούλου η οποία και θα απαντήσει στην Βουλή την Δευτέρα 02 Δεκ 2024.

Και όλα αυτά, μετά την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναρτήσει τον χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με βάση χωρικά ύδατα εύρους 12 ναυτικών μιλίων και πλήρη κυριότητα ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά.

Τελικά, εάν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας όπως κάνουν άλλες χώρες σε θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας, τότε ακόμα και αυτή η χρυσή ευκαιρία θα ξεφύγει ως ψάρι. Δυστυχώς.

Ο Ιωάννης Ιντζές είναι Αντιστράτηγος ε.α. απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας και κάτοχος ΜΑ στην «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και τη Διεθνή Ασφάλεια».

Είναι Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΙΚΗΣ και Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ.