Τελικά, αν καθόμαστε υπερβολικά κοντά στην οθόνη «χαλάμε» τα μάτια μας;
Ειδικοί εξηγούν τους κινδύνους για τα μάτια μας σε κάθε ηλικία.
Όλοι ή τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι από εμάς- έχουμε ακούσει πολλές φορές τη φράση «μην κάθεσαι πολύ κοντά στην τηλεόραση, θα χαλάσεις τα μάτια σου». Τελικά οι μαμάδες μας κάτι ήξεραν.
Αν είμαστε πολύ κοντά στην οθόνη, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυτό επηρεάζει την όραση. Βέβαια, ο κίνδυνος πλέον δεν προέρχεται από την τηλεόραση, αλλά έχει τη μορφή smartphones, tablets και υπολογιστών.
«Η μητέρα σας είχε δίκιο, αλλά η οθόνη έχει αλλάξει. Και σήμερα, κάθε παιδί έχει μια οθόνη», επισημαίνει η Μαρσέλα Εστράδα, επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μιλώντας στην Washington Post. Τα παιδιά, ιδιαίτερα από 7 έως 15 ετών, κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν προβλήματα όρασης, όπως η μυωπία. Όμως και οι ενήλικες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ζητήματα με τα μάτια τους.
Από τη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μας οι μεγάλες επίπεδες οθόνες, ο κίνδυνος από την τηλεόραση δεν είναι τόσο μεγάλος. Και αυτό γιατί με τόσο μεγάλη οθόνη, είναι πιο δύσκολο να παρακολουθήσεις κάτι αν κάθεσαι υπερβολικά κοντά. Έτσι, κρατάμε την απαραίτητη απόσταση, περιορίζοντας τον κίνδυνο για πιθανές βλάβες. Όμως, το αντίθετο ισχύει για τα tablets, τα smartphones και τους υπολογιστές, που συνήθως είναι υπερβολικά κοντά στα μάτια μας, προειδοποιούν οι ειδικοί.
«Πλέον όλοι, στο σχολείο και το σπίτι, είναι στα τηλέφωνα και τα tablets. Ο περισσότερος χρόνος που περνάμε σε αυτές τις συσκευές μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα εμφάνιση μυωπίας. Κάτι που συμβαίνει κυρίως στα παιδιά, γιατί τότε αναπτύσσεται περισσότερο το μάτι», εξηγεί ο Μασίχ Αχμέντ, επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο Baylor.
«Τα μάτια μας σταματούν να αναπτύσσονται από τα 18 έως τα 25 έτη, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσουμε προσοχή σε αυτό το ζήτημα στα μικρότερα παιδιά», επισημαίνει ο Ντάνιελ Κιρ, παιδοφθαλμίατρος στο πανεπιστήμιο Stony Brook. «Όσο μικρότερα αναπτύξουν μυωπία, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσουν υψηλή μυωπία, κάτι που με τη σειρά του θέτει τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκφυλιστικές οφθαλμικές παθήσεις, όπως η απώλεια όρασης, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα», προειδοποιεί.
Οι νεαροί ενήλικες- οι 20άρηδες- επίσης μπορεί να εμφανίσουν όψιμη εξέλιξη της μυωπίας εξαιτίας υπερβολικής κοντινής εργασίας, επισημαίνει η Εστράδα. Και μετά τα 40, οι ενήλικες μπορεί να εμφανίσουν πρεσβυωπία. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αισθάνεται σημαντικά μεγαλύτερη κόπωση των ματιών και κάποιοι μπορεί να αναπτύξουν διπλωπία, λόγω αδυναμίας να διατηρήσουν την εστίαση σε κοντινή απόσταση, συμπληρώνει.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούν να πάρουν οι γονείς, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ή επιδείνωσης της μυωπίας στο παιδί τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.
– Περιορισμός του χρόνου που περνούν στην οθόνη για μη σχολικούς λόγους σε μία ώρα ή λιγότερο την ημέρα.
– Να ζητήσουν από τα παιδιά τους να κρατούν την οθόνη με τεντωμένο το χέρι.
– Να βάλουν το tablet σε μια βαριά θήκη, κάτι που θα δυσκολεύει το παιδί να το κρατάει για πολλή ώρα.
– Να περνούν τα παιδιά χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Μελέτες δείχνουν ότι αν το παιδί περνά περισσότερο χρόνο έξω, αυτό βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης της μυωπίας.
Ωστόσο, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι είναι απίθανο να επιβραδυνθεί η εξέλιξή της σε μάτια που είναι ήδη μυωπικά.
Πηγή:dnews