Ιωάννης Ιντζές: Απορωσοποίηση – Το νέο δόγμα εκσυγχρονισμού των ΕΔ
Του Ιωάννη Ιντζέ *
Πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκ 2024 στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Ένα από τα θέματα των συζητήσεων ήταν και η ενίσχυση της Ουκρανίας με επιπλέον Α/Α συστήματα.
Γνωστό το θέμα και πολλές φορές ακούσαμε μέσω διαφόρων κύκλων ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει την απόσυρση των ρωσικής προέλευσης Α/Α συστημάτων και την παράδοση τους στην Ουκρανία, ενώ και ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι αναφέρθηκε σε αυτό με δημόσιες αναρτήσεις του.
Μέχρι τώρα αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, επειδή λόγω των αντιδράσεων, εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε μεγάλο πολιτικό κόστος.
Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα ρωσικής προέλευσης Α/Α συστήματα, όπως οι S-300, τα TOR-M1 και τα OSA-K, παράλληλα με τα αμερικάνικης προέλευσης ASRAD, ΧΩΚ και PATRIOT. Η πολυτυπία των μέσων δεν αποτελεί μειονέκτημα, αλλά εξασφαλίζει την επιβιωσιμότητα και την αυτονομία τους.
Η «απορωσοποίηση» που μας έχει επιβληθεί από τους συμμάχους δεν μπορεί να είναι το νέο δόγμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων μας Δυνάμεων, για διάφορους λόγους:
1ον Είναι ένα πολύ επικίνδυνο και επιπόλαιο παιχνίδι, εάν αναλογισθεί κανείς ότι για την ενσωμάτωση ενός νέου Α/Α συστήματος απαιτούνται μερικά χρόνια, τόσο για την εκπαίδευση του προσωπικού, όσο και για την επίλυση και διευθέτηση όλων των τεχνικών ζητημάτων (διαλειτουργικότητα, υποστήριξη, συντήρηση, κλπ).
2ον Τέτοιες αποφάσεις μαζικής αντικατάστασης οπλικών συστημάτων είναι πολύ δαπανηρές και θα μας κοστίσουν πολλά δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει θέμα για τήρηση δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως συχνά επικαλείται ο κ. Πρωθυπουργός;
3ον Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει κενό στην αντιαεροπορική μας «ομπρέλα» ούτε για μια ημέρα. Και επειδή είδαμε παρόμοιες καταστάσεις με την απόσυρση οπλικών συστημάτων από τα νησιά, θα πρέπει αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις να είναι πολύ προσεχτικοί. Δεν πρέπει να φύγει τίποτα χωρίς προηγούμενη αντικατάσταση.
4ον Τυχόν απόφαση για παραχώρηση ή πώληση των ρωσικής προέλευσης συστημάτων, θα παραβίαζε τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα για τους όρους προμήθειας αυτών των συστημάτων. Η Κυβέρνηση στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών επικαλέστηκε πολλές φορές ότι το Κράτος έχει συνέχεια και θα πρέπει να τηρούνται οι διεθνείς συμφωνίες. Στην περίπτωση της Ρωσίας γιατί γίνεται εξαίρεση; Πώς θα επικαλούμαστε μετά το Διεθνές Δίκαιο; Θα δεχόμαστε ότι θα εφαρμόζεται a la carte;
5ον Τέλος, εάν επιλεγούν νέα Α/Α συστήματα από το Ισραήλ και την επόμενη δεκαετία έχουμε μία σύγκρουση συμφερόντων, τι θα κάνουμε; Θα επικαλεστούμε ανάγκη «αποϊσραηλοποίησης» και θα τα αποσύρουμε;
Δυστυχώς τα ίδια ακούγονται και για την Κύπρο, η οποία για να έχει κάποια ελπίδα ένταξης στο ΝΑΤΟ θα της επιβληθεί να αντικαταστήσει όλα τα ρωσικής προέλευσης οπλικά της συστήματα.
Την ίδια ώρα, εδώ και τρία χρόνια, έχουμε διαθέσει στην Σαουδική Αραβία μία ολόκληρη Μοίρα PATRIOT με το προσωπικό της.
Δεν γνωρίζουμε τους λόγους, δεν γνωρίζουμε τι ανταλλάγματα πήραμε. Δεν ξέρουμε ποιος πληρώνει το κόστος. Αλλά σίγουρα η ενέργειά αυτή ήταν ένα πολύ κακό προηγούμενο, αφού δείχνει ότι δεχόμαστε να «αδυνατίζουμε» την αντιαεροπορική μας άμυνα προς χάριν δεσμεύσεων ή συμφερόντων. Η Μοίρα αυτή θα έπρεπε να είχε επιστρέψει χθες.
Δεν ξέρουμε τελικά τι δεσμεύσεις έδωσε η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την περεταίρω υποστήριξη της Ουκρανίας στο θέμα της αντιαεροπορικής της άμυνας. Η Εθνική μας Άμυνα όμως δεν θα πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την συμμαχική αλληλεγγύη.
Το αντιαεροπορικό TOR-M1 είναι ένα από τα συστήματα που σχεδιάζεται να αποσυρθεί. Έχει βεληνεκές 12 χλμ. Είναι κατάλληλο για Α/Φ, Ε/Π, UAVs, βλήματα HARM, πυραύλους CRUISE.
Είναι αξιόπιστο, ευέλικτο, αυτόνομο και μπορεί να λειτουργεί εν κινήσει για την προστασία μηχανοκίνητων Σχηματισμών.
Και σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί παλιό.
•Ο Ιωάννης Ιντζές είναι Αντιστράτηγος ε.α. απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας και κάτοχος ΜΑ στην «Εφαρμοσμένη Στρατηγική και τη Διεθνή Ασφάλεια».
•Είναι Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ και υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΙΚΗΣ.