Αυξομειώσεις στα τέλη χρήσης δικτύου φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά φέρνει το ενιαίο τιμολόγιο διανομής της Enaon Eda, που εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ και έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως σημείωσε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της Enaon κ. Barbara Morgante κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσία του Paolo Gallo διευθύνοντος συμβούλου της μητρικής εταιρίας της Enaon, Italgas, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διαβούλευση περί υπέρογκων αυξήσεων στα τιμολόγια της Enaon για το φυσικό αέριο ήταν ανακριβή.

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας «το ενιαίο τιμολόγιο (σ.σ. ζητήθηκε μετά την την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των τριών Εταιριών Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Λοιπής Ελλάδας) επιφέρει μια δίκαιη κοινωνικοποίηση του κόστους μεταξύ των διαφόρων περιοχών και αρκετές περιοχές της χώρας θα επωφεληθούν σημαντικά».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία οι μειώσεις ξεκινούν από 5% στην Αττική και τη Δυτική Μακεδονία, ενώ ανέρχονται σε 14% στην Ήπειρο, 16% στη Δυτική Ελλάδα, 19% στη Στερεά Ελλάδα, 24% στην Κεντρική Μακεδονία και 30% στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Αυξήσεις καταγράφονται μόνο σε τρεις περιοχές και συγκεκριμένα 1% στην Πελοπόννησο, 6% στη Θεσσαλία και 33% στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα σύμφωνα με την κ. Morgante οι αυξήσεις για τους οικιακούς καταναλωτές της Θεσσαλίας είναι της τάξης των 10 ευρώ ετησίως και για τους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης 35 ευρώ ετησίως. Αντίθετα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το ενιαίο τιμολόγιο οδηγεί σε όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές της τάξης των 80 ευρώ ετησίως. Επίσης ένας οικιακός καταναλωτής στην Κεντρική Μακεδονία εξοικονομεί 58 ευρώ ετησίως, στη Δυτική Ελλάδα 35 ευρώ και στην Αττική εξοικονομεί 10 ευρώ ετησίως.

Σε ότι αφορά τους βιομηχανικούς καταναλωτές το τιμολόγιο που εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ είναι αυξημένο κατά περίπου 2% αλλά η ενιαία τιμολόγηση δεν θα εφαρμοστεί τα δυο επόμενα χρόνια (2025-2026) και το θέμα θα επανεξεταστεί εν όψει της νέας ρυθμιστικής περιόδου το 2027.

Πάντως η κ. Morgante επέμεινε ακόμη ότι το τιμολόγιο διανομής αντιστοιχεί μόνο στο 20-25% του συνολικού λογαριασμού για τους καταναλωτές ενώ σε ότι αφορά τον βιομηχανικό τομέα τόνισε ότι «η εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου δεν μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα, καθώς η διακύμανση στην ταρίφα θα ήταν σημαντική και ως εκ τούτου επελέγη η λύση της σταδιακής προσέγγισης.

 

 

Πηγή:dnews