Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που εντόπισαν οι επιστήμονες και το διαφοροποιεί από Νεάντερταλ και Homo sapiens.
Ένα νέο ανθρώπινο είδος έφερε στο φως η μελέτη επιστημόνων, όπως γνωστοποίησε ο καθηγητής Christopher J. Bae του Πανεπιστημίου της Χαβάης.
Συγκεκριμένα, ο Bae ανακάλυψε ότι αυτό που ονόμασε «Homo Juluensis» έζησε πριν από περίπου 300.000 χρόνια στην ανατολική Ασία γύρω από περιοχές όπως οι σημερινές Xuchang, Xiahe και Xujiayao στην Κίνα, μεταξύ άλλων.
Αυτό το αρχαίο είδος που μοιάζει πάρα πολύ με άνθρωπο πιθανώς κυνηγούσε άγρια άλογα, κατασκεύαζε λίθινα εργαλεία και δούλευε με δέρματα ζώων, σύμφωνα με το University of Hawai’i News.
Ωστόσο, αυτό που λειτουργεί ως σημαντικό μειονέκτημα σε σύγκριση με άλλα αρχαία ανθρώπινα είδη, όπως ο Homo Neanderthalensis και ο Homo Erectus, είναι το τεράστιο μέγεθος του κεφαλιού τους.
Σε σύγκριση με τα κεφάλια των Νεάντερταλ και του Homo Sapiens – τα οποία έχουν διαστάσεις περίπου 88 και 82 κυβικών ιντσών αντίστοιχα – τα κρανία του Homo Juluensis ανακαλύφθηκε ότι έχουν διαστάσεις περίπου 109 κυβικών ιντσών, που είναι μια αρκετά σημαντική αύξηση.
Τα στοιχεία της μελέτης παρουσιάζουν επίσης ομοιότητες με τους Denisovans, οι οποίοι υπήρχαν στην Ασία μεταξύ 285 και 25 χιλιάδων ετών πριν, συνδέοντας τη δομή των δοντιών και τα χαρακτηριστικά με τον Homo Juluensis.
Υποστηρίζοντας την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, ο Bae αναφέρει λεπτομερώς:
«Αν μη τι άλλο, το αρχείο της ανατολικής Ασίας μας ωθεί να αναγνωρίσουμε πόσο πολύπλοκη είναι η ανθρώπινη εξέλιξη γενικότερα και μας αναγκάζει πραγματικά να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε τις ερμηνείες μας για διάφορα εξελικτικά μοντέλα, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με το αυξανόμενο αρχείο απολιθωμάτων».
Πηγή:flash