Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2025 θα πρέπει να έχουν αποστείλει τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία όλοι οι φορείς και οργανισμοί που εμπλέκονται στη διαδικασία συλλογής δεδομένων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Τα στοιχεία αυτά αφορούν εκατομμύρια φορολογουμένους και έχουν στόχο να διευκολύνουν τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και να ενισχύσουν τις διαδικασίες ελέγχου μέσω διασταυρώσεων.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την καταγραφή καταθέσεων, τόκων από repos και εταιρικά ομόλογα, μερίσματα, έξοδα ιδιωτικής ασφάλισης, δαπάνες για ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς και πληρωμές σε παρόχους τηλεπικοινωνιών και ενέργειας. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ενώ όπου παρατηρούνται ασυνήθιστες κινήσεις ή οικονομικές ανωμαλίες, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους, βασισμένους σε κριτήρια κινδύνου.

Για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, στις 16 Ιανουαρίου ενεργοποιείται το Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων, στο οποίο η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το Μητρώο απευθύνεται σε οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, φορείς εκκαθάρισης πληρωμών, καθώς και στο Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων.

Οι οργανισμοί αυτοί θα πρέπει να αποστείλουν πληροφορίες σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς με ετήσιες κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ, τόκους καταθέσεων, πληρωμές δανείων και τόκων, μερίσματα, καθώς και πληρωμές για ασφάλιση ζωής και νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Παράλληλα, θα συγκεντρωθούν στοιχεία για δαπάνες που αφορούν τηλέφωνα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, με ειδική έμφαση σε περιπτώσεις αυξημένης κατανάλωσης ή δαπανών.

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το οποίο ξεκινά στις 15 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου κάθε έτους. Οι φορείς υποχρεούνται να διαβιβάζουν τα δεδομένα από τις 16 Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση καθυστέρησης, ανακριβούς αποστολής ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα. Οι δημόσιοι οργανισμοί θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις ύψους 2.500 ευρώ, ενώ για ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως τράπεζες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 20.000 ευρώ.

 

 

Πηγή:dnews