Τα ελληνικά σχολεία σε τροχιά τεχνητής νοημοσύνης με την σφραγίδα της Google, ποιοι μαθητές θα την διδαχθούν πρώτοι.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση είναι μια νέα πραγματικότητα και σήμερα ανακοινώθηκε το πλαίσιο αλλά και ο τρόπος που τα ελληνικά σχολεία θα υιοθετήσουν αυτές τις πρακτικές που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των μαθημάτων και την ψηφιακή διάσταση της διδασκαλίας.

Οι μαθητές στα Γυμνάσια θα διδάσκονται πλέον τεχνητή νοημοσύνη
Η Google με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας εγκαινιάζει το Experience AI , ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης της Τεχνητής Νοημοσύνης ειδικά διαμορφωμένο για να προετοιμάσει την επόμενη γενιά για το μέλλον.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ξεδιπλώνοντας το όραμά του το πώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.

Η ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στις τάξεις αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την καλλιέργεια καλλιέργεια πάγιων δεξιοτήτων όπως η αλγοριθμική σκέψη, η συνεργασία και η ενσυναίσθηση ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο υπουργός.

 

Το Experience AI αποτελεί μέρος του παράλληλου προγράμματος σπουδών, προσφέροντας στους μαθητές Γυμνασίου τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προαιρετικά μαθήματα, που ενισχύουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία και καλλιεργούν νέες δεξιότητες.

Υλοποιείται από το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) σε συνεργασία με το Raspberry Pi Foundation και παρέχει τη βασική εκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς. Η πρωτοβουλία έχει αποδέκτες μαθητές Γυμνασίου και εφοδιάζει τους εκπαιδευτικούς με δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό και γνώσεις, προκειμένου να διδάξουν τις βασικές αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning-ML) με τρόπο ενδιαφέροντα και υπεύθυνο.

Το Experience AI παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης AI Connect, η οποία διοργανώθηκε από την Google με στόχο την προώθηση του διαλόγου σχετικά με τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης ως ευκαιρία για τη χώρα.

Πιερρακάκης: Με την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία μας ενθαρρύνουμε τον ψηφιακό αλφαβητισμό
Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε τη σημασία του προγράμματος, δηλώνοντας: «Η ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι απλώς ένα βήμα μπροστά, είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην κατεύθυνση της εξατομικευμένης εκπαίδευσης και στη θωράκιση των μαθητών μας με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο.

Η υποστήριξη του προγράμματος που αναπτύχθηκε σε συνέργεια με την Google, καταδεικνύει τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την καινοτομία στην εκπαίδευση.

Ενθαρρύνουμε τον «ψηφιακό αλφαβητισμό», δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές να αδράξουν με σιγουριά και υπευθυνότητα τις ευκαιρίες του μέλλοντος, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα παραμένει καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς».

Η Πέγκυ Αντωνάκου, Γενική Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε σχετικά: «Φέρνουμε ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα στα ελληνικά δημόσια αλλά και ιδιωτικά σχολεία προετοιμάζοντας τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για ένα μέλλον διαμορφωμένο από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το AI μπορεί να φέρει μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές, οικονομικές και επιστημονικές αλλαγές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Εξοπλίζοντας τους εκπαιδευτικούς με πρωτοποριακούς πόρους, δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους στην Ελλάδα να κατανοούν και να αλληλεπιδρούν υπεύθυνα με την τεχνολογία που θα καθορίσει τον κόσμο τους. Έτσι, θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς διανοούμενων, ερευνητών και ηγετών.

Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά με γνώσεις και δεξιότητες που ανοίγουν παγκόσμιους ορίζοντες».

Η Παρασκευή Φραγκοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου & Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΤΕ), υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, ανέδειξε τον αντίκτυπό του: «Η συμμετοχή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ στην υλοποίηση του προγράμματος Experience AI”nγια την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας των νέων γενεών για το μέλλον.

Μέσα από την παροχή σύγχρονων εργαλείων και καινοτόμων μεθόδων, το “Experience AI αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, προσφέροντάς τους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να διδάξουν την Τεχνητή Νοημοσύνη με αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα.

Η συνεργασία αυτή με το Raspberry PI Foundation προσφέρει στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ την ευκαιρία να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση ενός πιο εξελιγμένου και ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα είναι σε θέση να προετοιμάσει τις μελλοντικές γενιές για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σύγχρονο κόσμο».

Το πρόγραμμα Experience AI έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τους εκπαιδευτικούς και περιλαμβάνει:
Πλήρες διδακτικό υλικό, με σχέδια μαθημάτων, δραστηριότητες, βίντεο και παρουσιάσεις.
Πόρους ειδικα σχεδιασμένους για μαθητές Γυμνασίου, που καθιστούν την εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη προσβάσιμη και ενδιαφέρουσα.

Επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς, ώστε να διδάσκουν με αυτοπεποίθηση τις έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης και να ενισχύουν την κριτική σκέψη των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα υλικά του προγράμματος επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο experience-ai.org/el.

 

 

Πηγή:dnews