Είχαμε επαναπαυθεί, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη έρχεται να μας «σκουντήσει»

Τα «μοντέλα» μας έδιναν σχεδόν έναν αιώνα, αλλά πλέον μία πολύ πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και την κλιματική αλλαγή, μας θέτει αντιμέτωπους με απειλητικές προθεσμίες.

Το BBC αναλύει σχετικά, αναφερόμενο στο περασμένο 2023, που καταγράφηκε ως το πιο ζεστό της ιστορίας, με μετεωρολόγους και πάσης φύσεως κλιματικούς επιστήμονες να αναρωτιούνται γιατί αυτή η ταχεία αλλαγή.

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science λέει ότι έχει εντοπίσει το μέρος του παζλ που λείπει: τις κινήσεις των σύννεφων.

 

Υπερθέρμανση του πλανήτη και τροπόσφαιρα
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας «υπερφορτώθηκε» από την έλλειψη σύννεφων χαμηλού υψομέτρου πάνω από τους ωκεανούς, σύμφωνα με την έρευνα, ευρήματα που μπορεί να έχουν ανησυχητικές επιπτώσεις για τη μελλοντική υπερθέρμανση.

Με απλά λόγια, λιγότερα ανοιχτόχρωμα, χαμηλά σύννεφα σημαίνει ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να ανακλά το ηλιακό φως, και ως εκ τούτου τη θερμότητα, με την ίδια ένταση, εξήγησε ο Helge Goessling, συγγραφέας έκθεσης και φυσικός κλίματος στο Ινστιτούτο Alfred Wegener στη Γερμανία.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «albedo» και αναφέρεται στην ικανότητα των επιφανειών να αντανακλούν την ενέργεια του ήλιου πίσω στο διάστημα.

Το albedo της Γης μειώνεται από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με την έκθεση, εν μέρει λόγω της τήξης του ανοιχτόχρωμου χιονιού και του θαλάσσιου πάγου, εκθέτοντας πιο σκούρα γη και νερό που απορροφούν περισσότερη από την ενέργεια του ήλιου, θερμαίνοντας τον πλανήτη.

Τα χαμηλά σύννεφα τροφοδοτούν επίσης αυτό το φαινόμενο καθώς αντανακλούν μακριά το ηλιακό φως.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δορυφορικά δεδομένα της NASA, δεδομένα καιρού και κλιματικά μοντέλα και διαπίστωσαν ότι η μείωση των χαμηλών νεφών μείωσε το άλμπεντο του πλανήτη σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ πέρυσι. Οι περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού γνώρισαν μια ιδιαίτερα σημαντική πτώση.

Το περασμένο έτος εφάπτεται απλά σε μια δεκαετία μείωσης της χαμηλής νεφοκάλυψης, είπε ο Goessling στο CNN.

Αυτό που η μελέτη δεν μπορεί ακόμη να εξηγήσει με βεβαιότητα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. «Αυτό το θέμα είναι πολύ περίπλοκο, και δύσκολο να το ξεμπερδέψεις», είπε ο Goessling.

Πιστεύει ότι είναι πιθανό το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων. Το πρώτο είναι η μείωση των εκπομπών αερίων των πλοίων λόγω των κανονισμών που στοχεύουν στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών θείου της βιομηχανίας.

Αν και αυτό ήταν μια νίκη για την ανθρώπινη υγεία, αυτού του είδους η ρύπανση συνέβαλε επίσης στην ψύξη του πλανήτη λευκαίνοντας τα σύννεφα.

Οι φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταβαλλόμενων προτύπων των ωκεανών, μπορεί επίσης να συνέβαλαν. Αλλά ο Goessling επισημαίνει έναν τρίτο, πιο ανησυχητικό παράγοντα: την ίδια την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τα χαμηλού επιπέδου σύννεφα τείνουν να ευδοκιμούν σε μια δροσερή και υγρή τροπόσφαιρα. Καθώς η επιφάνεια του πλανήτη θερμαίνεται, αυτό μπορεί να προκαλέσει τη λέπτυνσή τους ή την πλήρη διάχυση, δημιουργώντας έναν περίπλοκο βρόχο ανάδρασης όπου τα χαμηλά σύννεφα εξαφανίζονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η εξαφάνισή τους στη συνέχεια οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.

Εάν συμβεί αυτό, οι μελλοντικές προβλέψεις για την αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να υποτιμηθούν και «θα πρέπει να περιμένουμε μάλλον έντονη θέρμανση στο μέλλον», είπε ο Goessling.

 

 

Πηγή:reader