Ο γνωστός Βασίλης Έξαρχος, Γεωπόνος ΑΠΘ, με Intergrade Master, Μεταπτυχιακό στην Αειφορική Γεωργία, Υποψήφιος Διδάκτωρ Εδαφολογίας, σε συνέντευξη που παρεχώρησε πρόσφατα στο κανάλι της TV 100, ανέπτυξε τη μελλοντική προοπτική του Ελληνικού πράσινου ακτινιδίου. Πιο συγκεκριμένα η συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο κ. Βιβή Ανδρίτσου, στο πλαίσιο της γνωστής πρωινής εκπομπής «Περίκεντρο». Αρχικά, ο κ. Έξαρχος έκανε την γνωστή ιστορική αναδρομή του φυτού και πως αυτό έφτασε από έναν άγριο θάμνο της Κίνας να είναι το απόλυτο «success» story της Ελληνικής γεωργίας. Στη συνέχεια ενημέρωσε το τηλεοπτικό κοινό για την 3η θέση που πήρε η χώρα μας στην παγκόσμια παραγωγή, πίσω από την Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία.

Ο κ. Έξαρχος δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να αναλύσει τις ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου για την ανθρώπινη υγεία και την χαμηλή επιβάρυνσή του, σε φυτοφάρμακα. Τέλος, ερωτήθηκε για την ομιλία που αντικείμενο είχε τον ξαφνικό θάνατο την Κυριακή 15/12/2024 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καρίτσας Πιερίας. Στον σύντομο χρόνο που είχε εξήγησε ότι ο «ξαφνικός» θάνατος δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια αλλά το αποτέλεσμα που οφείλεται σε εδαφολογικούς και φυτοπαθολογικούς παράγοντες. Συγχρόνως εξήγησε επίσης ότι ο «ξαφνικός» θάνατος της ακτινιδιάς είναι πολύ πιο ήπιο και αντιμετωπίσιμο πρόβλημα σε σχέση με ένα αντίστοιχο φαινομενικά σύνδρομο που εμφανίστηκε το 2012 στην Ιταλία και ονομάστηκε «Μόρια». Η «Μόρια» αποδεκάτισε 100.000 στρέμματα στην γειτονική χώρα και ήτανε η βασική αιτία που έχασε η Ιταλία την 3η θέση παγκοσμίως, την οποία πήρε η Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Έξαρχος συνέστησε στους τηλεθεατές να τρώνε καθημερινά ακτινίδιο και επίσης τους εξήγησε πώς να διαχειρίζονται τα ακτινίδια που αγοράζουν από τον μανάβη. Η διαχείριση είναι η εξής: «…όταν αγοράζουμε ακτινίδια κάποια από αυτά είναι σκληρά και κάποια ελαφρώς μαλακά. Τα μαλακά τα βάζουμε στο ψυγείο και ξεκινάμε να τα καταναλώνουμε άμεσα, ενώ τα σκληρά τα βάζουμε με ένα κομμένο μήλο σε μία σακούλα, τα δένουμε από πάνω και την βγάζουμε στη βεράντα με σκοπό τα ακτινίδια αυτά να τα καταναλώσουμε αργότερα όταν θα μαλακώσουν ελαφρώς και ουσιαστικά θα έχουν ωριμάσει και θα είναι έτοιμα προς βρώση…».

Ο λόγος είναι ο εξής: Και τα δύο φρούτα, τόσο τα μήλα όσο και τα ακτινίδια ανήκουν στους “Κλημακτηριακούς” καρπούς. Οι καρποί αυτοί όταν κοπούν από το δένδρο εκλύουν μια αέρια ορμόνη που λέγεται “Αιθυλένιο” και η οποία επιταχύνει την ωρίμανση. Έτσι κόβοντας το μήλο στην μέση και βάζοντάς το στην ίδια σακούλα με τα ακτινίδια το Αιθυλένιο που εκλύεται από το κομμένο μήλο βοηθάει στην ταχεία ωρίμανση του Ακτινιδίου…