Κ. Τσιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Στόχος να μην κινδυνέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια
Προσωπικό του στοίχημα, χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ».
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, «ο κ. Τσιάρας, είπε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας Οργανισμός, ο οποίος έχει ένα πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο και υπενθύμισε ότι από τις 12 Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε επιτήρηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Ακριβώς για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο δράσης το οποίο έχει συγκεκριμένα συμφωνημένα βήματα, προκειμένου ο Οργανισμός να εξυγιανθεί, να περάσει σε μια τελείως διαφορετική φάση, με διαφάνεια και δικαιοσύνη για να διανέμει τους ευρωπαϊκούς πόρους».
- «Αυτό που έχει σημασία είναι αυτή τη στιγμή να μη γίνεται μια συζήτηση η οποία δημιουργεί ενδεχομένως αποπροσανατολισμό. Διότι ενώ εγώ ζήτησα τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι να γίνει η αντικατάστασή τους πρέπει να σταματήσουν, παραδείγματος χάριν οι πληρωμές», τόνισε.
Το μείζον αυτή την στιγμή είναι να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας των ευρωπαϊκών πόρων και στη συνέχεια μέσα από διαδικασίες που σχεδιάζονται και το actionplan, το οποίο εφαρμόζεται να γυρίσει ο Οργανισμός σελίδα και να σταματήσουν οι παθογένειες. «Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Σε ό,τι αφορά τις ζωονόσους, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι πλέον η χώρα έχει απαλλαγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων σε όλους όσοι αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα κοπάδια τους.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα παράδειγμα για την αντιμετώπιση μιας ζωονόσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα, και το λέω αυτό γιατί προφανώς δεν έχει γίνει ακόμη απολύτως γνωστό ότι οι δύο δόσεις αποζημίωσης για τους ανθρώπους οι οποίοι αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα κοπάδια τους έχουν ήδη καταβληθεί», είπε.
- Για τον ΕΛΓΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα συνθήκη, την κλιματική κρίση. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με φαινόμενα όπως ο Daniel.
Γι’ αυτό επεξεργαζόμαστε νέο νόμο πλαίσιο που αφορά στον ΕΛΓΑ, στον οποίο θα εντάξουμε πολλές ζημιές, που είναι σύγχρονες και αναφέρονται στην νέα πραγματικότητα». Όπως είπε, υπάρχουν δυο νέα ζητήματα, η κλιματική κρίση και η επάρκεια του αρδευτικού νερού και «γι’ αυτό εκπονείται νέος κεντρικός σχεδιασμός με αφορμή τη Θεσσαλία και τον Ντάνιελ».