Kids Wallet: Αλήθειες και ψέματα για την προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο
Το Kids Wallet θα έχει προεγκαταστημένους «κόφτες» για το πόση ώρα θα μπορεί να «σερφάρει» το παιδί και το περιεχόμενο στο οποίο θα έχει πρόσβαση.
Τα μέτρα για την προστασία των ανήλικων κάτω των 15 ετών από τον εθισμό και τους κινδύνους του διαδικτύου, μέσω της εφαρμογής Kids Wallet, ανακοινώνονται στις 30 Δεκεμβρίου.
Άμεσα οι γονείς θα μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα parco.gov.gr και βήμα-βήμα θα μαθαίνουν πώς να βάζουν περιορισμούς στα κινητά των παιδιών τους.
Την Άνοιξη θα μπορούν να εγκαταστήσουν μέσω του app store στο κινητό του παιδιού τους την εφαρμογή Kids Wallet που θα περιέχει όνομα, ηλικία και όποια πληροφορία κριθεί απαραίτητη για την ασφάλεια του.
Η εφαρμογή θα έχει προεγκαταστημένους «κόφτες» για το πόση ώρα θα μπορεί να σερφάρει το παιδί στο διαδίκτυο και «κόφτες» για το περιεχόμενο στο οποίο θα έχει πρόσβαση ανάλογα με την ηλικία του.
Η ίδια η εφαρμογή- που θα λειτουργεί σαν «πιστοποιητικό ηλικίας»- θα «μπλοκάρει» αυτόματα την πρόσβαση των ανηλίκων (κάτω των 15 ετών) σε ιστοσελίδες που αναφέρονται σε ενήλικες. Όπως σε ιστοσελίδες που πουλούν αλκοόλ ή καπνικά προϊόντα ή περιέχουν πορνογραφικό υλικό ή βία ή συνδέονται με οποιουδήποτε είδους επικινδυνότητα.
Μέχρι εκεί μπορεί να φθάσει η ελληνική κυβέρνηση με τις δικές της δυνάμεις. Για να επιβληθεί αυτόματος «κόφτης» από τις μεγάλες πλατφόρμες θα χρειαστεί κεντρική Ευρωπαϊκή απόφαση που ακόμη αργεί.
Μητσοτάκης: Στα 15 έτη η ψηφιακή ενηλικίωση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα μέτρα που θα ληφθούν για τους ανήλικους και τα social media κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στο ΕΡΤnews και προανήγγειλε ότι στις 30 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα εθισμού παιδιών και νέων. Χρειαζόμαστε τους γονείς συμμάχους σε οποιαδήποτε προσπάθεια γιατί αυτοί παρέχουν στα παιδιά τα κινητά», τόνισε και σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου ώστε να τους προστατεύσουμε από τις αρνητικές επιπτώσεις, χωρίς να προβούμε σε δρακόντειες, οριζόντιες απαγορεύσεις, για τις οποίες έχω αμφιβολίες».
Ακόμα, σημείωσε ότι «εκτιμούμε ότι η ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης είναι τα 15 έτη», αλλά, συμπλήρωσε, «θα υπάρχουν πολιτικές για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά».
Πηγή:dnews