Νέο επίδομα ανεργίας – Κάθε τρίμηνο άλλο ποσό
Γρίφος αποτελεί το ύψος του νέου επιδόματος ανεργίας αφού όλα βγαίνουν με ποσοστά και ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης και το ύψος των αποδοχών.
Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το ύψος σε κάθε περίπτωση αφού στην ΚΥΑ αναγράφονται μόνο ποσοστά και όχι ποσά. Οι εκτιμήσεις και οι μέχρι τώρα υπολογισμοί κάνουν λόγο για
επίδομα ανεργίας που θα φτάνει έως 1.295 εφόσον ο άνεργος έχει πολλά χρόνια ασφάλισης και αυξημένες αποδοχές. Το ποσό βέβαια του επιδόματος αυτού θα λάβει μόνο για ένα τρίμηνο αφού μετά κάθε τρίμηνο θα μειώνεται.
Το χαμηλότερο ποσό συνολικά που μπορεί να λάβει ο άνεργος θα είμαι 720 ευρώ το οποίο θα μειώνεται και αυτό ανά τρίμηνο.
Η επιδότηση θα διαρκεί έως 16 μήνες ενώ η ανώτατη περίοδος επιδότησης μπορεί να φτάσει και τους 24 μήνες για όποιον έχει διανύσει ασφαλιστικό χρόνο 5 έτη και 3 μήνες.
Το νέο επίδομα ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά τους πρώτους μήνες του 2025 σε 15.000 ανέργους οι οποίοι θα επιλεγούν δειγματοληπτικά ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλους τους ανέργους.
Το νέο επίδομα δεν αφορά όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας σύμφωνα με το ισχύον σύστημα οι οποίοι συνεχίζουν να το λαμβάνουν κανονικά για όλη τη διάρκεια της επιδότησής τους χωρίς να επηρεάζονται, όπως και αυτοί που δεν θα επιλεγούν για το πιλοτικό πρόγραμμα.
Επιπλέον με το νέο σύστημα συγχωνεύεται η τακτική επιδότηση με το επίδομα μακροχρονίως ανέργων, επιτρέποντας μέγιστη διάρκεια επιδότησης έως 2 χρόνια (24 μήνες), ακολουθώντας εξατομικευμένη προσέγγιση για το ύψος του επιδόματος.
Το νέο επίδομα αποτελείται από τρία μέρη:
1. Το σταθερό μέρος επιδότησης το οποίο θα υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου και θα ξεκινά από το 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου (εάν οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό) και θα μειώνεται σταδιακά.
2. Το μεταβλητό μέρος επιδότησης «μπόνους» σε όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο
3. Πρόσθετες παροχές/προσαυξήσεις: περιλαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και προσαυξήσεις λόγω προστατευόμενων μελών και μονογονεϊκότητας.
Ειδικότερα , το σταθερό μέρος θα ανέρχεται στο 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του δικαιούχου και θα βαίνει μειούμενο ανά τρίμηνο επιδότησης κατά το πρώτο δωδεκάμηνο (12μηνο) αυτής και ανά εξάμηνο (6μηνο) επιδότησης κατά το δεύτερο δωδεκάμηνο (12μηνο) χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ.
Δηλαδή κανείς άνεργος που συμμετέχει στο πιλοτικό επίδομα ανεργίας δεν θα λάβει χαμηλότερο ύψος επιδότησης από αυτό που θα έπαιρνε με το ισχύον σύστημα.
Δικαιούχοι της πιλοτικής επιδότησης ανεργίας είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.Υ.Π.Α. αναζητούντες εργασία κατά την έννοια της υποπέρ. αβ’ της περ. α’ του άρθρου 16 του ν. 4921/2022 (Α’ 75), και συγκεκριμένα άτομα ικανά και διαθέσιμα για εργασία που πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή μετά από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης αναζητούν ενεργά εργασία, αποδέχονται να απασχοληθούν σε εργασία που τους προσφέρεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α.
στον ευρύτερο επαγγελματικό τους κλάδο, ή δέχονται να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και γενικά επωφελούνται από κάθε περίπτωση δυνατότητας για απασχόληση.
Οι δικαιούχοι για τη συμμετοχή τους στο πιλοτικό πρόγραμμα επιλέγονται από τους αιτούντες τακτικής επιδότησης ανεργίας, με τη μεθοδολογία της «Τυχαιοποιημένης Ελεγχόμενης Δοκιμής (ΤΕΔ)» η οποία αναπτύσσεται στο πλαίσιο του υποέργου: «Επιλογή δείγματος των ωφελούμενων και τεχνική βοήθεια» του Έργου: «Επιχορήγηση της ΔΥΠΑ για την υλοποίηση του έργου: Αναπροσαρμογή επιδομάτων ανεργίας – Σύνδεση επιδόματος ανεργίας με προϋπηρεσία» (Κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5161090, Κωδικός ΠΔΕ 2022ΤΑ03400002) της δράσης με ID “16746 – ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ”, του Άξονα 3.1: «Αύξηση των θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας» του Πυλώνα «Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στους αιτούντες τακτικής επιδότησης ανεργίας παρέχεται κατά την υποβολή των αιτήσεών τους ενημέρωση για την πιθανότητα ένταξής τους στην πιλοτική επιδότηση ανεργίας.
Σε κάθε περίπτωση οι επιλεγόμενοι από την ΤΕΔ θα πρέπει να εξασφαλίζουν από την ένταξη στην πιλοτική επιδότηση ανεργίας προστασία τουλάχιστον ιδίου βαθμού με την προβλεπόμενη από το Εθνικό Σύστημα Προστασίας από την Ανεργία του ν. 1545/1985 (Α’ 91), του βαθμού προστασίας κρινομένου από το συνολικό δικαιούμενο ποσό καθ’ όλη τη δυνητική διάρκεια της εγκριθείσας επιδότησης, άλλως η αίτησή τους ανακατευθύνεται στις εξεταζόμενες για την τακτική επιδότηση ανεργίας αιτήσεις δυνάμει των άρθρων 4 έως 5 του ν. 1545/1985 (Α’ 91).
Η πιλοτική επιδότηση ανεργίας δομείται από τρία οικονομικά μέρη, το «σταθερό», το οποίο χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους που υπάγονται στην παροχή υπό την προϋπόθεση της το «μεταβλητό» και το «πρόσθετο», το οποίο ενσωματώνει οικονομικές ενισχύσεις λόγω εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και προσαυξήσεις λόγω προστατευομένων μελών και μονογονεϊκότητας κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 της παρούσας.
Προϋπόθεση για την ένταξη στην πιλοτική επιδότηση ανεργίας και τη χορήγηση του σταθερού μέρους αυτής αποτελεί η πραγματοποίηση τουλάχιστον εκατόν εβδομήντα πέντε (175) ημερών ασφάλισης με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. κατά τους δεκατέσσερις (14) μήνες που προηγούνται της λήξης ή λύσης της εργασιακής σχέσης.
Πηγή:dnews.gr