Γενική Καθαριότητα Σπιτιού για χειμώνα σε 7 εύκολα βήματα!
Ο χειμώνας είναι η εποχή, όπου όλοι θέλουμε να χαλαρώνουμε στο σπίτι, αγκαλιάζοντας το πάπλωμα. Θέλουμε να αποφύγουμε το κρύο και τη βροχή του εξωτερικού χώρου και να απολαύσουμε το χώρο μας. Ωστόσο, για να απολαύσουμε τα πλεονεκτήματα του χώρου μας στο έπακρο, μια καλή γενική καθαριότητα σπιτιού για χειμώνα μπορεί να βοηθήσει πολύ. Δε χρειάζεται να γίνει με κόπο, ή να περιλαμβάνει άσκοπες δουλειές που απλά θα σε κουράσουν.
Η γενική καθαριότητα μπορεί να γίνει και σε μια μέρα, αν εστιάσεις στις εργασίες που σε ενδιαφέρουν περισσότερο. Λοιπόν, αν θεωρείς ότι το ξεκαθάρισμα χρήσιμων και άχρηστων αντικειμένων από το πατάρι δεν είναι σημαντικό για να νιώθεις άνετα στο σπίτι σου, μπορείς να το αποφύγεις, για την ώρα.
Η γενική καθαριότητα σπιτιού για χειμώνα μπορεί εύκολα να συνδυαστεί και με μια αλλαγή στη διακόσμηση του χώρου σου. Με άλλα λόγια, αν σκέφτεσαι πως είναι ώρα να αλλάξεις χρώμα στους τοίχους, ή να αλλάξεις τα καλύμματα των καναπέδων, δες το σαν ευκαιρία για να καθαρίσεις το χώρο σου. Μην ξεχνάς πως ένα καθαρό σπίτι θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τη νέα σου διακόσμηση.
Έπειτα, η γενική καθαριότητα μπορεί να συνδυαστεί με τις ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει, πως μπορείς να κάνεις γενική, όταν είναι ώρα να στολίσεις το σπίτι σου με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα λαμπερά στολίδια. Λοιπόν, θα ήθελες να μάθεις μερικές συμβουλές για να κάνεις τη γενική καθαριότητα σπιτιού για χειμώνα πιο απλή υπόθεση;
Πώς θα κάνεις πιο εύκολη τη γενική καθαριότητα σπιτιού για χειμώνα;
#1 Φτιάξε μια λίστα με εργασίες
Όταν ξεκινάς να οργανώνεσαι για γενική καθαριότητα του σπιτιού, γνωρίζεις εξαρχής ότι αυτό θα σε απασχολήσει για αρκετές ώρες της ημέρας. Ωστόσο, το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που αξίζει να κάνεις για να απλοποιήσεις τη διαδικασία είναι να φτιάξεις μια λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Για παράδειγμα, μπορείς να εξετάσεις τις ανάγκες κάθε δωματίου ξεχωριστά. Έχοντας κάνει αυτό, μπορείς να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για τις δουλειές κάθε χώρου, ώστε να ολοκληρώνεις με κάθε χώρο και στη συνέχεια να προχωράς στον επόμενο.
Πίστεψε μας, δεν είναι μικρές οι πιθανότητες να προχωρήσεις προς ένα άλλο δωμάτιο και στην πορεία να θυμηθείς πως έχεις ξεχάσει κάποια δουλειά. Ωστόσο, το να γυρίζεις προς τα πίσω για να κάνεις τις δουλειές που ξεχάστηκαν σε ένα δωμάτιο, είναι βέβαιο πως θα σε κάνει να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Για τους λόγους αυτούς, θεωρείται πως η λίστα εργασιών εγγυάται να σου εξοικονομήσει χρόνο στη γενική καθαριότητα σπιτιού για χειμώνα.
#2 Προμηθεύσου τα καθαριστικά σου
Το δεύτερο βήμα για μια πετυχημένη γενική καθαριότητα του σπιτιού, είναι το να έχεις όλα τα καθαριστικά που χρειάζεσαι. Για να εξοικονομήσεις χρήματα από ακριβά καθαριστικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου φυσικά καθαριστικά. Για παράδειγμα, η μαγειρική σόδα, το λευκό ξύδι και το λεμόνι είναι κάποια υλικά που πιθανώς ήδη έχεις στην κουζίνα σου. Ήξερες, όμως, ότι τα υλικά αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις οικιακές συσκευές και επιφάνειες του σπιτιού;
Ιδιαίτερα με σόδα, επειδή είναι ένα υλικό που δε φθείρει κανένα είδος επιφάνειας, μπορείς να φτιάξεις ακόμα και φυσικό καθαριστικό για μάρμαρα! Τα σπιτικά καθαριστικά, εκτός του ότι είναι καθημερινά υλικά που βρίσκουμε στα ντουλάπια μας, έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο οικολογικά. Σε σχέση με τα παραδοσιακά καθαριστικά, τα οποία κοστίζουν περισσότερο, αλλά και επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, τα φυσικά καθαριστικά δείχνουν σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά και προς την τσέπη σου!
#3 Προστάτευσε τα ρούχα σου
Αν τα καθαριστικά είναι τα όπλα σου στη μάχη κατά των λεκέδων, τότε τα πρόχειρα ρούχα είναι η ασπίδα σου. Τι εννοούμε με αυτό; Όπως καταλαβαίνεις, η γενική καθαριότητα είναι μια διαδικασία που διαρκεί για αρκετές ώρες, όπου προσπαθείς να βάλεις το σπίτι σου σε τάξη. Κατά τη διαδικασία αυτή, θα βρεθείς αντιμέτωπος/ -η με σκόνη, λεκέδες και βρωμιά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι υπάρχουν καθαριστικά που μπορεί να βλάψουν τα ρούχα σου, αν δεν προσέξεις αρκετά. Κλασικό παράδειγμα είναι η χλωρίνη.
Όλοι αγαπάμε τη χλωρίνη για τις λευκαντικές και απολυμαντικές της ικανότητες, αλλά δε θέλουμε να στάξει πάνω στα ρούχα μας, γιατί έτσι θα καταστραφούν. Σίγουρα, δε θα ήθελες να ρισκάρεις την ασφάλεια των αγαπημένων σου ρούχων. Η γενική καθαριότητα σπιτιού για χειμώνα είναι πιο απλή υπόθεση, όταν νιώθεις άνετα και μπορείς να κινηθείς μέσα στο σπίτι, χωρίς το φόβο του να λερωθείς. Μια πρόχειρη φόρμα θα είναι ό,τι πρέπει για να σε εξυπηρετήσει στο σκοπό σου και θα σε απαλλάξει από έγνοιες για καταστροφή των ρούχων σου.
#4 Διαμόρφωσε έξυπνα το μπαλκόνι σου
Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα όμορφα διακοσμημένο μπαλκόνι, ή κήπο το καλοκαίρι. Εκεί μπορούμε να χαλαρώνουμε και να πίνουμε έναν καφέ, όταν δεν κάνει πάρα πολλή ζέστη. Τι γίνεται, όμως, το χειμώνα; Ο χειμώνας είναι η εποχή του κρύου και της βροχής, οπότε οι εξορμήσεις στο μπαλκόνι είναι πιο σπάνιες. Βέβαια, αν έχεις αφήσει κάποια διακοσμητικά στοιχεία εκτεθειμένα, ή κάποιο τραπεζομάντηλο στο τραπεζάκι σου, καλό θα είναι να τα αποθηκεύσεις μέσα στο σπίτι.
Η βροχή μπορεί να ξεθωριάσει τα αγαπημένα σου αντικείμενα, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίσεις για την ασφάλεια τους, πριν είναι αργά. Επίσης, πρέπει να ασφαλίσεις τα έπιπλα κήπου/ μπαλκονιού σου. Χρησιμοποίησε κάποιο αδιάβροχο προστατευτικό κάλυμμα, αν φοβάσαι ότι τα έπιπλα σου μπορεί να φθαρούν. Τέλος, αν θέλεις ένα όμορφο, χειμωνιάτικο μπαλκόνι, στο εμπόριο θα βρεις υπέροχα λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο. Χάρη σε αυτά, μπορείς να έχεις ένα ανθισμένο μπαλκόνι κάθε εποχή του χρόνου.
#5 Ξεκίνα από πάνω προς τα κάτω
Μπαίνοντας στο εσωτερικό του σπιτιού, το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να αφαιρέσεις κουρτίνες, υφάσματα και καλύμματα. Για μια ολοκληρωμένη γενική καθαριότητα σπιτιού για χειμώνα, είναι απαραίτητο να πλυθούν όλα αυτά για να αποβληθεί η σκόνη που έχουν συσσωρεύσει. Αφού τα αφαιρέσεις, μπορείς να ξεκινήσεις τις δουλειές του εσωτερικού χώρου, προχωρώντας από πάνω προς τα κάτω. Έχει αποδειχθεί εμπειρικά, πως αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος να καθαρίσεις, αφού όλη η βρωμιά πέφτει προς τα κάτω έτσι κι αλλιώς.
Έτσι, μπορείς να ξεκινήσεις από το ξεσκόνισμα, που είναι πολύ σημαντική δουλειά. Ξεκίνα από ψηλά, δηλαδή από φωτιστικά οροφής, βιβλιοθήκες, ράφια και άλλα ψηλά σημεία. Σιγά σιγά, φτάσε προς τα κάτω, δηλαδή προς το έπιπλο της τηλεόρασης και τα διακοσμητικά αντικείμενα στα τραπεζάκια. Επίσης, θα χρειαστεί να μετακινήσεις τα έπιπλα σου, έτσι ώστε να καθαρίσεις κάτω και πίσω από αυτά. Αν μπορείς να φανταστείς πόση σκόνη συσσωρεύεται κάτω από τις πολυθρόνες, τότε σίγουρα καταλαβαίνεις για ποιο πράγμα μιλάμε.
#6 Ξεκαθάρισε τη ντουλάπα σου
Το βήμα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη γενική καθαριότητα σπιτιού για χειμώνα. Τι εννοούμε με αυτό; Μα φυσικά, την εναλλαγή των καλοκαιρινών με τα χειμερινά μας ρούχα. Για να αλλάξεις τα ρούχα στη ντουλάπα σου, δε χρειάζεται πολύς κόπος, απλά πρέπει να τους αφιερώσεις λίγο χρόνο. Αρχικά, σου προτείνουμε να αδειάσεις όλα τα περιεχόμενα της ντουλάπας και να την καθαρίσεις εσωτερικά και εξωτερικά. Αξίζει να αφιερώσεις χρόνο στην εργασία αυτή, γιατί η ντουλάπα είναι ένα σημείο, όπου μπορεί να συσσωρευτεί υγρασία.
Σημεία που δεν αερίζονται συχνά, ούτε βλέπουν το φως του ήλιου, μαζεύουν πιο εύκολα υγρασία. Σαν αποτέλεσμα, μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετωπίσεις μούχλα στην ντουλάπα σου. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο, ειδικά αν η μούχλα εξαπλωθεί πάνω στα ρούχα σου. Γι’ αυτό λοιπόν, άδειασε τη ντουλάπα σου και καθάρισε τη με χλωρίνη, ή με μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, άφησε τη να στεγνώσει τελείως, αερίζοντας τη. Τέλος, τακτοποίησε τα χειμωνιάτικα ρούχα σου και η ντουλάπα σου είναι έτοιμη να σε στηρίξει, ως την άνοιξη.
#7 Μην ξεχνάς τα «κρυφά» σημεία
Με τον όρο «κρυφά σημεία» εννοούμε εκείνα τα κομμάτια του σπιτιού που δε φαίνονται με την πρώτη ματιά, οπότε δεν καθαρίζονται συχνά. Θυμήσου, για τη γενική καθαριότητα σπιτιού για χειμώνα δεν αρκεί να καθαρίσεις όσα βλέπει η πεθερά. Έτσι, σου προτείνουμε να βάλεις στη λίστα σου και εκείνα τα σημεία που δε φαίνονται, αλλά έχουν άμεση σχέση με την υγιεινή του σπιτιού. Τυπικό παράδειγμα της κατηγορίας αυτής είναι ο απορροφητήρας της κουζίνας. Η δύσκολη δουλειά του απορροφητήρα είναι να μην αφήνει την υγρασία από υδρατμούς του μαγειρέματος να μαζεύονται στην κουζίνα σου.
Ωστόσο, για να συνεχίσει αυτό το τόσο σημαντικό έργο, πρέπει να τον στηρίξεις, καθαρίζοντας και αλλάζοντας τα φίλτρα του. Λοιπόν, όταν κάνεις γενική καθαριότητα, μην ξεχνάς να καθαρίζεις τον απορροφητήρα σου. Επίσης, μην ξεχνάς και τα υπόλοιπα κρυφά σημεία του σπιτιού, τα οποία δε λαμβάνεις υπόψιν στον εβδομαδιαίο καθαρισμό. Έτσι, ο κίνδυνος για την υγεία σου, αλλά και την υγεία των αγαπημένων σου προσώπων μειώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα να ζείτε στο σπίτι πιο χαρούμενα και ξέγνοιαστα.
Πηγή: blog.douleutaras.gr