Με «πασπαρτού» μπορεί να παρομοιάσει κανείς το ελληνικό διαβατήριο αφού είναι ανάμεσα στα ταξιδιωτικά έγγραφα που γίνονται δεκτά σε μεγάλο αριθμό χωρών χωρίς να χρειάζεται βίζα.

Σύμφωνα με τον δείκτη Hensley Passport, ο οποίος παρέχει μια σε βάθος εικόνα για την ελευθερία του ταξιδιού, το ελληνικό διαβατήριο κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, και ξεπερνά χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Τσεχία και η Ισλανδία, ενώ υπολείπεται ελαφρώς χωρών όπως είναι η Ελβετία και ο Καναδάς.

Οι Ιάπωνες μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε 190 χώρες του κόσμου, με τους κατόχους διαβατηρίου Σιγκαπούρης να μπορούν να επισκεφθούν 189 χώρες χωρίς την ανάγκη έκδοσης βίζας. Στα ευρωπαϊκά δεδομένα το γερμανικό διαβατήριο μπορεί να σας ταξιδέψει σε 188 χώρες, όπως και το γαλλικό. ΗΠΑ και η Βρετανία βρίσκονται στην πέμπτη θέση με 186 προορισμούς που δεν απαιτούν βίζα ή με τη διαδικασία visa on arrival, δηλαδή όπου δίνεις το διαβατήριο σου στη χώρα άφιξης, όπου πραγματοποιείται έλεγχος και σου το σφραγίζουν.

Επίσης, τα Αραβικά Εμιράτα έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακή άνοδο την τελευταία δεκαετία στην ταξιδιωτική ελευθερία με το διαβατήριο τους να βρίσκεται φέτος στην 21η θέση, που όμως έχουν ακόμα μεγάλο δρόμο να διανύσουν για να υπάρξει πραγματική ελευθερία στις μετακινήσεις των πολιτών σε άλλες χώρες.

Το top-10 των επιθυμητών διαβατηρίων σύμφωνα με το Henley Passport Index:

Χώρα έκδοσης διαβατηρίου Αριθμός χωρών που δέχονται το διαβατήριο χωρίς βίζα
1 Ιαπωνία 190
2 Σιγκαπούρη 189
3 Γερμανία, Γαλλία, Νότιος Κορέα 188
4 Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία 187
5 Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, ΗΠΑ 186
6 Βέλγιο, Σουηδία, Ελβετία, Ιρλανδία, Καναδάς 185
7 Αυστραλία, Ελλάδα, Μάλτα 183
8 Νέα Ζηλανδία, Τσεχία 182
9 Ισλανδία 181
10 Ουγγαρία, Σλοβενία, Μαλαισία 180

 

Πηγή: economistas.gr