Τον τελευταίο χρόνο άκουγα και διάβαζα από πολλούς (πολιτικούς, δημοσιογράφους κτλ) να υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με την συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 η Μακεδονία μοιράστηκε σε τρεις χώρες με την Ελλάδα να έχει το 51%, την Γιουγκοσλαβία το 38%, την Βουλγαρία το 10%.

Γνωρίζοντας ότι πριν τους Βαλκανικούς πολέμους στην Οθωμανική αυτοκρατορία στο ευρωπαϊκό τμήμα δεν υπήρχε ο όρος «Μακεδονία» αλλά 3 βιλαέτια (τα βιλαέτια Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Κοσσόβου) βρήκα την συνθήκη του Βουκουρεστίου στο ίντερνετ και την διάβασα. Πουθενά μα πουθενά δεν υπήρχε ο όρος «Μακεδονία» ούτε ότι διαμοιράστηκε σε τρία κράτη.

 

 

Η θεωρία του διαμοιρασμού της Μακεδονίας σε τρία κράτη είναι η εθνικιστική θεωρία των Σλαβομακεδόνων. Οι Σλαβομακεδόνες υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία του Αιγαίου (ελληνική Μακεδονία) καταλήφθηκε από τους Έλληνες και η Μακεδονία του Πιρίν από τους Βούλγαρους. Ο χάρτης δε της «Μεγάλης Μακεδονίας» που έχουν οι Σλαβομακεδόνες στα σχολεία είναι κατασκευασμένος από τον Βούλγαρο Τσούποφσκι* στις αρχές τους προηγούμενου αιώνα όπου όριζε τις βλέψεις των Βουλγάρων για την «Μακεδονία»!

 

 

Άρα το επιχείρημα ότι η Μακεδονία χωρίστηκε σε 3 κράτη ώστε να δικαιολογηθεί η ύπαρξη του ονόματος «Μακεδονία» σαν όρος στο γειτονικό κράτος δεν ισχύει! Είναι ένα κυνικό ιστορικό ψέμα.

Παρακάτω είναι οι χάρτες που συνόδευαν την συνθήκη του Βουκουρεστίου. Καμία από τις χώρες δεν ονόμασε καμία επαρχία της Μακεδονία, εκτός και μόνο η Ελλάδα, που είχε την μεσοπολεμική «Γενική Διοίκηση Μακεδονίας». Μόνο η Ελλάδα ονόμασε επισήμως Μακεδονία ένα κομμάτι του εδάφους της, και αυτό απολύτως φυσιολογικά και χωρίς καμία αντίδραση από κανέναν, όλοι οι υπόλοιποι δεν είχαν καμία ιστορική διεκδίκηση.

 

 

Το ερώτημα επίσης είναι αν θα αποσυρθεί ο κατασκευασμένος αυτός χάρτης της Μακεδονίας που τον έχουν αναρτημένο στις τάξεις των σχολείων της γειτονικής χώρας και εκφράζει τον υποτιθέμενο «μακεδονικό» αλυτρωτισμό. Προσωπικά αμφιβάλλω αν θα γίνει αυτό γιατί είναι βασικό στοιχείο του «μακεδονισμού» με τον οποίο έχουν γαλουχηθεί γενιές Σλαβομακεδόνων.

Γιάννης Φάκας

Δημοτικός Σύμβουλος

 

* Ο Τσουπόφσκι, ως μέλος της «Μακεδονικής επιστημονικής λογοτεχνικής κοινότητας» στην Πετρούπολη, προετοίμασε (σημ. στο πλαίσιο του Πανσλαβισμού) τον χάρτη την περίοδο μεταξύ των δύο Βαλκανικών Πολέμων και ήταν συνοδευτικό έγγραφο του Μνημονίου της Αδελφότητας της Πετρούπολης που απέστειλε προς τις Μεγάλες Δυνάμεις στην Διάσκεψη του Απριλίου στο Λονδίνο, όπου εκεί καθιερώθηκε η ιδέα του διαχωρισμού της γεωγραφικής Μακεδονίας.

Επισυνάπτονται οι συνοδευτικοί χάρτες της συνθήκης του Βουκουρεστίου, το βιλαέτι της Θεσσαλονίκης και ο κατασκευασμένος χάρτης της «Μακεδονίας».