Εύα Καϊλή: Παρέμβαση στην ΕΕ για την επιδημία γρίπης και τα ανεμβολίαστα παιδιά
Χάος με επιδημία γρίπης, ανεμβολίαστα παιδιά στα σχολεία και κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία.
H ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στρέφεται στην ΕΕ για την προστασία των πολιτών, σχετικά με τα ανεμβολίαστα παιδιά αλλά και την επιδημία γρίπης που βρήκε τη χώρα μας απροετοίμαστη και καταθέτει σχετικές ερωτήσεις στην Επιτροπή.
Ήδη από τις αρχές της φετινής σχολικής περιόδου, οι Ενώσεις Παιδιάτρων είχαν εκφράσει ανησυχία για την εμφάνιση ασθενειών που ενώ καλύπτονται από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ορισμένοι γονείς χρησιμοποιούν το «κενό» που παρουσιάζει ο σχετικός νόμος προκειμένου να εγγράψουν ανεμβολίαστα παιδιά και νήπια στα σχολεία. Παράλληλα η έλλειψη εμβολιασμού φαίνεται να είναι και βασικός παράγοντας για τους θανάτους από τη γρίπη καθώς στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 75% των θανόντων από τη γρίπη ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και παρόλα αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί.
Στις ερωτήσεις της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της επιδημίας γρίπης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και την ανάληψη μέτρων σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα – όπως η νομοθεσία που πρότεινε η Ιταλία.
“Οι ελλείψεις σε εμβολιασμούς σε κάθε επίπεδο είναι φανερές, από τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τους ενήλικες. Η χώρα μετράει ήδη 118 νεκρούς εκ των οποίων και παιδιά, από την επιδημία της εποχικής γρίπης που καταγράφεται στην Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας εντείνει το πρόβλημα. Στα τέλη Ιουλίου του 2018 έληξαν οι συμβάσεις του ΕΣΥ με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, αφήνοντας τους ασφαλισμένους χωρίς παρακολούθηση, όταν πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα καθημερινά και το κόστος της επίσκεψης σε εξωτερικούς γιατρούς είναι, πιθανότατα, απαγορευτικό για τους περισσότερους πολίτες” υπογραμμίζει η Εύα Καϊλή.
Ακολουθούν τα κείμενα των δύο ερωτήσεων:
– Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση κι έξαρση κρουσμάτων, με θανατηφόρα μάλιστα περιστατικά, ασθενειών όπως ιλαρά, μηνιγγίτιδα, που μέχρι πρόσφατα είχαν εκλείψει, χάρη στον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα κρούσματα της ιλαράς στην Ευρώπη το 2018, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι νόσησαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων 37 έχασαν τη ζωή τους. Το 80% των ατόμων που νοσούν από ιλαρά, είναι εντελώς ανεμβολίαστα. Στην Ελλάδα, με 4 θανάτους από την ασθένεια, ο νόμος που αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών και νηπίων για την εγγραφή τους στα σχολεία, ο οποίος συνιστά το μοναδικό μέσο πίεσης της πολιτείας προς τους γονείς για τον εμβολιασμό, παρουσιάζει σημαντικό κενό, ενισχύοντας έτσι το αντιεμβολιαστικό κίνημα και ενθαρρύνοντας τους γονείς προς αυτό. Τα αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Παιδείας, «νίπτουν τας χείρας τους», καθώς δεν παίρνουν σαφή και ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, εντείνοντας το. Οι συνέπειες όμως προβλέπονται σοβαρές.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Πώς σκοπεύει η ΕΕ να αντιμετωπίσει το σοβαρό ζήτημα του αντιεμβολιασμού και των συνεπειών του; Την έξαρση των ασθενειών στην Ευρώπη;
2) Η άρνηση των γονέων στον εμβολιασμό, συνιστά παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος των παιδιών στην υγεία;
– Τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιαστεί μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης. Στην Ελλάδα, με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, ο αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων εποχικής γρίπης ανέρχεται πλέον (μέχρι τις 15/03/2019) σε 118. Συνολικά, 340 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ, ενώ τα σοβαρά περιστατικά της γρίπης έφτασαν τα 353.
1. Ποιο είναι το πλάνο της ΕΕ να περιορίσει τα κρούσματα της γρίπης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;