Ά. Γεωργιάδης: Το 1821 είναι ένα θαύμα της Ιστορίας. Η Επανάσταση ήταν Εθνική και Θρησκευτική!
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
– Δεν θα μπορούσε να είχε γίνει η Επανάσταση του 1821 χωρίς την Εκκλησία! Η Εκκλησία πρωτοστάτησε σε όλους τους Αγώνες του Γένους!
– Το 1821 είναι ένα θαύμα της Ιστορίας. Η Επανάσταση ήταν Εθνική και Θρησκευτική.
– Ο Ελληνισμός δεν χάθηκε μέσα στον χρόνο αλλά μετουσιώθηκε μέσω του Χριστιανισμού.
– Ανάγκη διατήρησης της πίστης και της προσήλωσης στις εθνικές μας αξίες.
Λεωνίδας Τσιαντούλας, Αρχιπλοίαρχος ε.α. και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας
– Η Ναυτική παράμετρος στην προετοιμασία της επαναστάσεως του 1821.
– Οι Έλληνες μπουρλοτιέρηδες του ’21 γαλουχήθηκαν στην διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων (1803-1815).
– «Μέγα το τῆς θαλάσσης κράτος» (Περικλής)- Κοινός παράγοντας της αποτυχίας των πολλών προγενέστερων ελληνικών εξεγέρσεων η απουσία θαλάσσιας υποστήριξης.
Κλεάνθης Κυριακίδης, Πλοίαρχος ε.α. και Επίκουρος Καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Διευθυντής του Προπτυχιακού Προγράμματος Διεθνούς Ασφαλείας και Στρατηγικών Σπουδών.
– Μύθος η ειρηνική συνύπαρξη των Ελλήνων με του Οθωμανούς.
– Το ’21 επαναστάτησε όλη η Ελλάδα.
– Η Ορθοδοξία ήταν σύμμαχος και όχι εχθρός της επανάστασης.
– Οι μεγάλες δυνάμεις δεν ήταν ποτές σύμμαχοι μας.
Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Βουλευτής Α’ Αθηνών και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
– Η Επανάσταση του 1821 ήταν αποκλειστικά δική μας Επανάσταση χρηματοδοτήθηκε από δικούς μας Εθνικούς και προσωπικούς πόρους.
– Αποτελεί Ιστορικό φαινόμενο πώς ένα Έθνος υπόδουλο για 400 χρόνια κατόρθωσε να οργανωθεί και να χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους την Επανάσταση του 1821!
Σπυρίδωνας Πλακούδας, Επίκουρος καθηγητής στο RabdahAcademy και πρώην Αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ, Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy και πρώην Αντιπρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ.
– Στην Κρήτη, οι Τουρκοκρητικοί διέπρατταν ατιμώρητοι ούκ ολίγες βιαιοπραγίες εις βάρος των Χριστιανών συμπατριωτών τους με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό των Μουσουλμάνων στο νησί στο 40%. λόγω των βίαιων εξισλαμισμών!
Συνεχίζοντας το αφιέρωμά της για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τη Δευτέρα 18-1-2021 διαδικτυακώς 5 ομιλητές, 2 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 3 από την Αθήνα οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα: «Προετοιμάζοντας το 1821». Συγκεκριμένα: Τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη,τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο, τον Αρχιπλοίαρχο ε.α. κ. ΛεωνίδαΤσιαντούλα, τον Πλοίαρχο ε.α. &Επίκουρο Καθ. κ. Κλεάνθη Κυριακίδηκαι τον Επίκουρο καθηγητή κ.Σπ. Πλακούδα.
Παίρνοντας τον λόγο αρχικά ο κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας αναφέρθηκε στη ναυτική παράμετρο στην προετοιμασία της επαναστάσεως του 1821 και εξήγησε πως οι υπόδουλοι Έλληνες μπόρεσαν να διαθέτουν έναν οργανωμένο στόλο και άριστα εκπαιδευμένα πληρώματα. Σημαντική ήταν η συμβολή των Ελλήνων πειρατών στην εξάσκηση των Ελλήνων στην θάλασσα, η παρακμή των άλλων ναυτικών δυνάμεων, η κατάργηση των Διομολογήσεων με τη Συνθήκη της Λοζάνης, η ανάπτυξη του ελληνικού εμπορίου μετά τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι καθώς και η μετέπειτα εξειδίκευση των Ελλήνων στο σπάσιμο των ναυτικών αποκλεισμών και οι κουρσάροι. Επίσης, ο κ. Τσιαντούλας ανέφερε ότι κοινός παράγοντας της αποτυχίας των πολλών προγενέστερων ελληνικών εξεγέρσεων ήταν η απουσία θαλάσσιας υποστήριξης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν δηλώσεις από την κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, την πρώτη γυναίκα πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως στη UNICEF για την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821.
Εν συνεχεία, ο επόμενος ομιλητής κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αφού τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου της Σχολής Γονέων, μίλησε για τους εθνικούς και κυρίως ταξικούς αγώνες της επαναστάσεως του 1821. Παραθέτοντας επιχειρήματα για τον ταξικό χαρακτήρα της επανάστασης ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον ελληνισμό που δεν χάθηκε μέσα στο χρόνο αλλά μετουσιώθηκε μέσω του Χριστιανισμού, επίσης, για τη συνεχή παρουσία εξεγέρσεων, για τη σπουδαιότητα του ρόλου της Εκκλησίας και για την συμβολή των Αρβανιτών και των Βλάχων στην Επανάσταση του ’21. Κλείνοντας, επεσήμανε ότι διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση, οι Έλληνες έχουν λόγο να γιορτάζουν και την επέτειο της λαμπρότητας των διακοσίων χρόνων αλλά και την πορεία τους μετά το 1821 για αυτά που έχουν καταφέρει.
Ο τρίτος ομιλητής κ. Κλεάνθης Κυριακίδης αναφέρθηκε στους μοντέρνους μύθους για την Ελληνική επανάσταση του 1821, εκθέτοντας αναλυτικά επιχειρήματα για τη διάψευσή τους. Κατέρριψε το μύθο της ειρηνικής συνύπαρξης των Ελλήνων με του Οθωμανούς και το μύθο του τοπικού χαρακτήρα της Επανάστασης. Επίσης, εξήγησε ότι η Ορθοδοξία ήταν σύμμαχος και όχι εχθρός της επανάστασης, ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν ήταν ποτέ σύμμαχοί μας και στη συνέχεια επεσήμανε τις σημαντικότερες εξεγέρσεις που προηγήθηκαν του 1821, με πρώτη τη μεγάλη εξέγερση στη Μάνη το 1479.
Aκολούθως, τέταρτος ομιλητής, ο κ. Άγγελος Συρίγος, με μια ευσύνοπτη ιστορική αναδρομή συνήγαγε ότι οι βάσεις της Ελληνικής Επανάστασης εδράζονται στη διοργάνωση της ομάδος της Φιλικής Εταιρείας αλλά και στα χρήματα που προέκυψαν από την άνθιση της ελληνικής ναυσιπλοϊας, ιδίως μετά τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Τόνισε πως αυτή η συνθήκη υπήρξε σημαίνουσα καθώς μέχρι τα Ορλωφικά, ο υπόδουλος ελληνικός λαός περίμενε κάποιον ξένο να τον απελευθερώσει από το ζυγό. Ανάμεσα στα οφέλη που προέκυψαν από τη συνθήκη, συγκαταλέγεται η ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, κάτι που έδωσε ώθηση στον Αγώνα για Ανεξαρτησία. Επισημάνθηκε ο ρόλος του Καραϊσκάκη και ο απόηχος της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς το γεγονός ότι ένα υπόδουλογια 400 χρόνια έθνος, κατάφερε να οργανωθεί και να χρηματοδοτήσει μια επανάσταση, δε μπορεί παρά να καθίσταται ένα ιστορικό φαινόμενο.
Κλείνοντας, πέμπτος ομιλητής, ο κ. Σπυρίδων Πλακούδας, με εύστοχες παρατηρήσεις, παρουσίασε τα αίτια έκρηξης μα και επιτυχίας της Επανάστασης του Αντάρτικου τόσο από ξηράς όσο και δια θαλάσσης. Αν και η Απελευθέρωση επισφραγίστηκε με τη συνδρομή του τακτικού στρατού και τον Υψηλάντη, οι στρατιωτικές τακτικές του αντάρτικου διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο σ αυτό που αποκαλούμε σήμερα ελεύθερο έθνος. Η συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου ναυτιλία των υπόδουλων ελληνικών περιοχών, ο φατριασμός εντός Οθωμανικής κρατικής μηχανής άρα και η συμμαχία με υπόδουλους αρματολούς και κλέφτες και τα συνακόλουθά της, η εξέγερση των ομόδοξων Σέρβων, ο επαναστατικός βρασμός του υπόδουλου πληθυσμού, ιδίως στη Νότια Ελλάδα καθώς και η ευνοϊκή γεωγραφία της χώρας μας αποτέλεσαν τις ιδανικές συνθήκες και σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας του αντάρτικου κινήματος , το οποίο συνετέλεσε αποφασιστικά στην πορεία της Επανάστασης καθώς και τη θετική εξέλιξη του Επαναστατικού Αγώνα.