ΑΑΔΕ: Στο «μικροσκόπιο» τα ΙΧ με βουλγάρικες πινακίδες στην Ελλάδα
Γιατί ερευνούν εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία
Τα ΙΧ με βουλγαρικές πινακίδες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά και οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη γειτονική χώρα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο», μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψε η ΑΑΔΕ με τη Σόφια.
Οι «πινακίδες Βουλγαρίας» έχουν την τιμητική τους, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες που επικαλείται το ΑΠΕ. Έλληνες ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν ιδρύσει εταιρείες «φαντάσματα» στη Βουλγαρία για να αλλάξουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, να μην πληρώνουν τέλη κλπ. που αναλογούν στην Ελλάδα, αλλά και να κινούνται ελεύθερα στον δακτύλιο.
Όταν πριν από λίγα χρόνια η ΑΑΔΕ έκανε εκτεταμένους ελέγχους, διαπίστωσε ότι περισσότερα από 9.500 αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες είχαν διαγραφεί από τα μητρώα της χώρας και είχαν ταξινομηθεί στη Βουλγαρία. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες είχαν καταθέσει τις πινακίδες, είχαν κάνει εξαγωγή στη γειτονική χώρα και είχαν ταξινομήσει εκ νέου τα οχήματα, αποκτώντας βουλγαρικές πινακίδες.
Άλλοι, καταβάλλουν ένα πολύ χαμηλό ενοίκιο στη Βουλγαρία, προκειμένου να εμφανίζονται με μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό στους ελέγχους στα σύνορα, ενώ ένα δίκτυο φροντίζει για τη δημιουργία εικονικού προφίλ μόνιμου κατοίκου της γειτονικής χώρας.
Υπάρχει και άλλο ένα, πρόσφατο, «τρικ», με τη μεταβίβαση του οχήματος σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια, με ιδιωτικό συμφωνητικό, ο Έλληνας ιδιοκτήτης διασφαλίζει την κατοχή της «κυριότητας» του αυτοκινήτου.
Οι εταιρείες στη Βουλγαρία
Οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία εκτιμώνται σε 18.136, απασχολούν 27.000 εργαζομένους και καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών 3,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη γειτονική χώρα και της ICAP Bulgaria.
Οι έλεγχοι θα αφορούν τις εικονικές επιχειρήσεις, που φαίνεται ότι ανθούν. Πριν από λίγα χρόνια, σε μια λίστα 11.500 επιχειρήσεων διαπιστώθηκε ότι στις 10.000 ίσχυαν τα εξής: ανά ομάδες των 200, οι 6.000 είχαν τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας, ενώ 4.000 εταιρείες δεν είχαν καθόλου στοιχεία επικοινωνίας. Οι υπόλοιπες δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν, διότι διαπιστώθηκε ότι οι διευθύνσεις τους, όπως αυτές ήταν δηλωμένες, δεν αντιστοιχούσαν σε ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά σε κατοικίες.
Πού επικεντρώνονται οι Βούλγαροι
Από την άλλη, η Αρχής Δημοσίων Εσόδων της γειτονικής χώρας ενδιαφέρεται για τα στοιχεία των Βούλγαρων πολιτών με ακίνητα στην Ελλάδα.
Οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θάσο, την Καβάλα, στις βόρειες ακτές του Αιγαίου, στην Αλεξανδρούπολη κ.ά., όπου αποκτούν σπίτια, εξοχικά και οικόπεδα.
Πηγή: lifo.gr