Αδ. Γεωργιάδης: Η έλλειψη νοσηλευτών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ
Για τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ μίλησε στην εκπομπή Press Talk με τον Απόστολο Μαγγηριάδη ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την έλλειψη νοσηλευτών ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως είπε, το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Αρκετά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει σε εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες, κυρίως από την Ινδία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα τον θεσμό του σχολικού νοσηλευτή. Σημείωσε ότι, αν και πρόκειται για σωστή πρωτοβουλία, το ΕΣΥ έχασε χιλιάδες νοσηλευτές που μετακινήθηκαν στα σχολεία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα», είπε. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις και μέσα στο επόμενο διάστημα θα προστεθούν άλλοι 4.000 νοσηλευτές. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το 2026 σχεδιάζεται να ψηφιστεί η δημιουργία ξεχωριστού κλάδου νοσηλευτών.
Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιστροφή ελλήνων γιατρών από το εξωτερικό
Αναφερόμενος στους γιατρούς, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να επιστρέψουν Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό, με νομοθετικές ρυθμίσεις που προβλέπουν την αυτόματη αναγνώριση πτυχίων και εξειδικεύσεων από την Αμερική. Ωστόσο, η ένταξη ενός γιατρού στο ΕΣΥ δεν είναι εύκολη υπόθεση. “Κάθε νοσοκομείο αποτελεί μια μικρή κοινότητα και απαιτείται προσαρμογή και σαφές επαγγελματικό σχέδιο”, συμπλήρωσε.
Σχετικά με την ψηφιοποίηση των συστημάτων υπογράμμισε ότι προσφέρει σημαντικά εργαλεία, όπως η δυνατότητα παρακολούθησης της κατανομής κλινών ανά νοσοκομείο, κάτι που θα εφαρμοστεί σύντομα. Για το «Αττικόν» επισήμανε ότι έχει αποκτήσει δικαίως εξαιρετική φήμη και ανακοίνωσε την επέκταση της Παθολογικής Κλινικής με 130 νέα κρεβάτια στο πρώην Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και την κατασκευή κοιτώνων γιατρών μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Πριν τις εκλογές θα έχουμε άλλα 180 κρεβάτια για το Αττικόν», τόνισε.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα του «φακελακιού», δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία ανοχή σε τέτοιες πρακτικές. «Προσωπικά το σιχαίνομαι. Όταν γίνει καταγγελία, ο γιατρός φεύγει αμέσως από το σύστημα», είπε, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως το πιο ανήθικο πράγμα, αφού εκμεταλλεύεται την αδυναμία των ασθενών.
Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που υλοποιούνται σήμερα θα δώσουν ζωή στο ΕΣΥ για τα επόμενα 30 χρόνια, χωρίς να απαιτούνται άμεσες συντηρήσεις, ενώ σημείωσε ότι «σήμερα έχουμε στο ΕΣΥ περισσότερους γιατρούς από ποτέ».
Με πληροφορίες από ertnews