Επιτρέπεται σε δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, εφόσον τηρούμε τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

Δεν επιτρέπεται σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών χωρίς την σύμφωνη γνώμη των λοιπών ενοίκων.

Η σίτιση αποτελεί μία σημαντική δράση η οποία, όμως, από μόνη της δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργεί περισσότερα, για τα ίδια τα ζώα, εσάς και τους περίοικους επίσης, και εάν δεν είμαστε προσεκτικοί οι συνέπειες θα πλήξουν  τα ζώα απειλώντας, συχνά, την ίδια τους την ζωή.

Ειδικά όσον αφορά στον σκύλο, εμφανίζεται η τάση να γίνεται προστατευτικός με την περιοχή, αλλά και το άτομο που παρέχει την τροφή, με συνέπεια να γαβγίζει όταν «κρίνει» κάποιον περαστικό «ύποπτο», να κυνηγά αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα, και σταδιακά να αναπτύσσει φαινομενικά «επιθετική» συμπεριφορά, η οποία θα κλιμακώνεται διαρκώς καθώς, συνήθως, συναντά λανθασμένες αντιδράσεις από ανθρώπους που δεν έχουν εμπειρία, φοβούνται ή δεν συμπαθούν τους σκύλους.

Οφείλουμε να θυμόμαστε τον πρωταρχικό μας σκοπό: να προστατέψουμε τα άστεγα ζώα που ταΐζουμε από θανάτωση ή μετακίνηση σε περιβάλλον όπου θα απειλείται η ζωή τους ή δεν θα μπορούμε να τα φροντίζουμε.

Τι κάνουμε, λοιπόν, πρακτικά; Πρόληψη, Ενημέρωση, Σύνδεση (Π.Ε.Σ)

 

Πρόληψη

Επιλέγουμε με μεγάλη προσοχή τον χώρο που ταΐζουμε. Να μην είναι μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας, να μην είναι σε στενό πεζοδρόμιο και εμποδίζει την διέλευση όταν το ζώο τρώει ή θέτει σε κίνδυνο το ζώο σε περίπτωση που τρομάξει και προσπαθήσει να διαφύγει τρέχοντας προς τον δρόμο, να μην είναι μπροστά σε είσοδο καταστήματος κλπ. Δεν δίνουμε δικαίωμα, δίνουμε το καλό παράδειγμα.

 

 

Τοποθετούμε στο σημείο που έχουμε επιλέξει το σκεύος για το νερό, το οποίο οφείλουμε να διατηρούμε καθαρό και πάντα γεμάτο με φρέσκο νερό, χωρίς άλγη, φύλλα, χώματα κλπ.

Χρησιμοποιούμε σκεύος για το φαγητό, το οποίο απομακρύνουμε όταν το ζώο καταναλώσει την τροφή του. Αυτονόητα παραμένουμε εκεί όσο το ζώο τρώει.

Επιλέγουμε ώρες μειωμένης κίνησης, κατά το δυνατόν σταθερές, νωρίς το πρωί και βράδυ, αφού κλείσει η αγορά.

 

 

Ενημέρωση

Φροντίζουμε να διατηρούμε καλές σχέσεις με τους περίοικους. Εξασκούμε την ικανότητα επικοινωνίας με τους ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν ενόχληση στην φιλοζωική μας δράση και παραμένουμε ευγενικοί διατηρώντας σταθερή στάση και υπομονή, θέτοντας παράλληλα απαράβατα όρια.

Ενημερώνουμε τους περίοικους πως έχουμε υπό την προστασία μας το άστεγο ζώο, ότι φροντίσαμε (ή θα φροντίσουμε) για την στείρωση, την σήμανση και τον εμβολιασμό του μέσω του προγράμματος του Δήμου Κατερίνης και πως, παράλληλα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε μία καλή οικογένεια για το ζώο.

Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις διενέξεις με ανθρώπους οι οποίοι έδειξαν απόλυτη άρνηση να κατανοήσουν την εθελοντική μας προσφορά. Εάν δεν έχουμε επιλογή, και ειδικά σε περίπτωση που δεχθούμε απειλή για το ζώο, προειδοποιούμε πως θα ενημερώσουμε την αστυνομία για τις απειλές και είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στα νόμιμα και να αιτηθούμε αυτεπάγγελτη δίωξη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε τέτοια διαδικασία αντιπαράθεσης προχωρούμε μόνον όταν έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο. Θυμόμαστε πάντα πως ο τελικός αποδέκτης του θυμού των άλλων είναι το ίδιο το ζώο.

Εξηγούμε πως το ζώο γίνεται φύλακας της γειτονιάς όταν το φροντίζουμε και  είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή, ειδικά στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, θα μας σώσει από κάποια διάρρηξη.

 

Σύνδεση

Επιδιώκουμε ταύτιση με όσους περίοικους θέλουν να απομακρυνθεί το ζώο από την περιοχή. Εξηγούμε πως, περισσότερο από όλους, εμείς οι ίδιοι θέλουμε την απομάκρυνσή του, απλώς θέλουμε το καλύτερο δυνατόν για το άστεγο ζώο που φροντίζουμε και πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν βρεθεί οικογένεια να το υιοθετήσει.

Ζητούμε την βοήθειά τους για την ανεύρεση οικογένειας. Εξηγούμε πως αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί η οικογένεια που θα το υιοθετήσει. Προτείνουμε να μιλήσουν σε συγγενείς, φίλους ή συνεργάτες για αυτόν τον σκοπό. Τους δίνουμε μία εκτύπωση με την φωτογραφία του ζώου, τα στοιχεία του (φύλο, ηλικία, βάρος, κτηνιατρικές πράξεις που έχουν γίνει) και λίγα λόγια για τον χαρακτήρα του και τις ανάγκες του (επίπεδα ενέργειας, κοινωνικότητα, διάθεση για παιχνίδι, ιδιαιτερότητες χαρακτήρα) γι ανα βοηθήσουμε στην συμμετοχή τους.

Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο οι περίοικοι αντιδρούν, εφόσον λειτουργούμε νομότυπα και δεν δίνουμε δικαίωμα με υπερβολική όχληση, έλλειψη καθαριότητας κλπ. Αν κατανοήσουμε τον λόγο θα είναι πιο εύκολο να κερδίσουμε την ανοχή τους ή ακόμη και να τους αλλάξουμε άποψη λέγοντας τα σωστά πράγματα.

Σεβόμαστε τις πιθανές φοβίες, ιδιοτροπίες ή απλώς την κούρασή τους. Δεν υπάρχει πιο δυνατή λέξη από την λέξη «καταλαβαίνω». Ειδικά όταν γίνεται πράξη.

Κρατάμε πάντα στο μυαλό μας πως οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις. Δεν νοείται να αγαπούμε τα ζώα και να μην αγαπούμε τους ανθρώπους. Και η αγάπη πάντα κερδίζει στο τέλος.

 

Σχετική νομοθεσία

Άρθρο 9 παρ. 10 Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 46 παρ. 6 περ. ε) Ν. 4235/14

Υπ΄ αριθμόν 1/13-1631 από 8/4/2013 Εγκύκλιος Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

 

Αν. Νατσιοπούλου

για το Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης