Αυτά είναι τα ξαφνικά συμπτώματα της γρίπης
Σε σημαντική άνοδο είναι τα κρούσματα της γρίπης σύμφωνα και με τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ.
Η θετικότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντική άνοδο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως οι επόμενες δύο βδομάδες είναι κρίσιμες για την πορεία των κρουσμάτων.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ η θετικότητα των δειγμάτων του δικτύου επιτήρησης SARI παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μάλιστα κατά την εβδομάδα 01/2025 καταγράφηκαν εφτά νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2024 έως την εβδομάδα 01/2025 έχουν καταγραφεί 31 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τέσσερις θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 1/2024 έως την εβδομάδα 1/2025, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ανέρχονται σε 65.
Επίσης από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 01/2025, μεταξύ 1.495 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), ανευρέθηκαν 116 (8%) θετικά δείγματα για ιούς γρίπης. Τα 112 εξ αυτών τυποποιήθηκαν, με τα 106 να ανήκουν στον τύπο Α και τα έξι στον τύπο Β.
Από τα 101 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 33 (33%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 68 (67%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.
Ποια είναι τα αιφνίδια συμπτώματα της γρίπης
Όπως διαβάζουμε στο healthstat, το «σημάδι» πως νοσείτε από γρίπη είναι η αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων σε συνδιασμό με:
τουλάχιστον ένα από τα τέσσερα ακόλουθα συστηματικά συμπτώματα:
Πυρετός
Κακουχία
Κεφαλαλγία
Μυαλγία
ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα τρία ακόλουθα συμπτώματα από το αναπνευστικό:
Βήχας
Φαρυγγαλγία
Αναπνευστική δυσχέρεια
Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από οξεία Λοίμωξη του αναπνευστικού (A.R.I)
Στην περίπτωση A.R.I. έχουμε αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων ΚΑΙ τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα τέσσερα συμπτώματα από το αναπνευστικό:
Βήχας
Φαρυγγαλγία
Αναπνευστική δυσχέρεια
Καταρροή
Προσοχή! Μην ξεχνάτε πως είναι πάντα απαραίτηση η εκτίμηση κλινικού ιατρού.
Πηγή:dnews