Οι καταναλωτές πριν αποφασίσουν τη μετακίνηση σε ένα σταθερό τιμολόγιο, πρέπει να συνυπολογίσουν αι άλλους παράγοντες πέρα από την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρα

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των χρεώσεων ρεύματος για τον Ιούνιο με αυξήσεις που σε κάποιους παρόχους έφτασαν και το 65%, έκανε την εμφάνισή του ένα νέο μπλε τιμολόγιο.

Πρόκειται για το σταθερό εξάμηνης διάρκειας πρόγραμμα ΗΡΩΝ Fix Genius home με τελική χρέωση προμήθειας στα 0,09920 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας.

Το μηνιαίο πάγιο είναι στα 9,50 ευρώ και όσοι χάνουν την έκπτωση συνέπειας έχουν χρέωση 0,1240 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Χρέωση που είναι φθηνότερη από τα περισσότερα πράσινα τιμολόγια αφού εκτός από τη ΔΕΗ που για χαμηλές καταναλώσεις η κιλοβατώρα είναι κάτω από τα 12 λεπτά, μόλις τρεις κινούνται στα ίδια επίπεδα και οι υπόλοιπες πάνω από τα 14 λεπτά.

Η αρχική σύγκριση των χρεώσεων, όπως αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ https://invoices.rae.gr/oikiako/ αναδεικνύει τα μπλε τιμολόγια ως φθηνότερα. Εξι μπλε προγράμματα με φθηνότερη χρέωση κιλοβατώρας, μεσολαβεί το πρόγραμμα της ΔΕΗ για καταναλώσεις μικρότερες των 500KWh και ακολουθούν άλλα δύο σταθερά προγράμματα.

Σύμφωνα με το ienergeia.gr, οι καταναλωτές πριν αποφασίσουν τη μετακίνηση σε ένα σταθερό τιμολόγιο, πρέπει να συνυπολογίσουν αι άλλους παράγοντες πέρα από την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας και ειδικότερα:

Πρώτον, αν η τελική τιμή έχει προϋπόθεση έκπτωσης ή όχι και ποια είναι η τιμή χωρίς την προϋπόθεση. Αν ο καταναλωτής είναι εκπρόθεσμος στην εξόφληση του λογαριασμού του για έναν μήνα ή και παραπάνω η χρέωση της κιλοβατώρας είναι αρκετά υψηλότερη και αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζεται.

Από τα 21 σταθερά προγράμματα που παρέχονται από τους προμηθευτές τα επτά περιλαμβάνουν έκπτωση συνέπειας.

Ένα σημαντικό στοιχείο που δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται είναι το μηνιαίο πάγιο. Στα πράσινα τιμολόγια υπάρχει πλαφόν 5 ευρώ οπότε τα περισσότερα έχουν αυτή τη χρέωση.

Ωστόσο υπάρχουν και χαμηλότερα πάγια στα 4 ευρώ όπως της Protergia και της Elpedison. Στα μπλε τιμολόγια, αυτά με τις πλέον ανταγωνιστικές χρεώσεις πέριξ των 10 λεπτών έως και 11,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα, το πάγιο είναι στα 9,90 ή 9,50 ευρώ τον μήνα.

Υπάρχουν και χαμηλότερες χρεώσεις παγίων όπως για παράδειγμα το σταθερό My Home Online της ΔΕΗ που είναι στα 3,5 ευρώ τον μήνα ή της Eλίν και της Eunice που είναι στα 5 ευρώ.

Η προϋπόθεση έκπτωσης παγίου είναι άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να υπολογίζουν οι καταναλωτές πριν προχωρήσουν σε αλλαγή τιμολογίου.

Κάποιοι πάροχοι έχουν χαμηλό πάγιο με προϋπόθεση τον ηλεκτρονικό λογαριασμό και πάγια εντολή όπως η Nrg η οποία τόσο στο μπλε όσο και στο πράσινο τιμολόγιο έχει πάγιο 3,5 ευρώ με αυτήν την προϋπόθεση.

Μπλε τιμολόγια
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μπλε τιμολόγια θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το τέλος πρόωρης αποχώρησης σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο πρόγραμμα ή πάροχο πριν τη λήξη του συμβολαίου.

Οι χρεώσεις μπορεί να φτάνουν και 100 ευρώ ενώ όσο η διάρκεια του προγράμματος βαίνει προς το τέλος της οι χρεώσεις μειώνονται ή και μηδενίζονται κοντά στη λήξη τους.

Για παράδειγμα το χαμηλότερο μπλε τιμολόγιο με βάση τη λίστα της ΡΑΑΕΥ είναι έχει τιμή χρέωσης 88 λεπτά ανά κιλοβατώρα (συμπεριλαμβάνεται η έκπτωση συνέπειας) και μηνιαίο πάγιο 9,90 ευρώ.

Αντίστοιχα το χαμηλότερο πράσινο τιμολόγιο έχει πάγιο 5 ευρώ και χρέωση 11,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για κατανάλωση 500Kwh ένα νοικοκυριό στο μπλε τιμολόγιο θα πληρώσει 59 ευρώ για το ρεύμα και 5 ευρώ για το πάγιο, συνολικά 64 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις).

Στο μπλε τιμολόγιο η χρέωση ρεύματος θα είναι 44 ευρώ και μαζί με το πάγιο η συνολική χρέωση διαμορφώνεται στα 53,90 ευρώ.

Αν χαθεί η έκπτωση συνέπειας για έναν μήνα η κιλοβατώρα ανεβαίνει στα 0,111 ευρώ και η συνολική χρέωση αυξάνεται στα 50,5 ευρώ με το πάγιο.

Τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν μπλε τιμολόγιο θα έχουν όφελος και τιμή κλειδωμένη από 6-12 μήνες ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουν ότι το όφελος αυτό μπορεί να εξανεμιστεί αν κάνουν βουτιά οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος κάτι πάντως που δεν προβλέπεται τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ζέστης και η μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ οδηγούν σε ακριβότερο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και κατά συνέπεια σε αυξημένες τιμές λιανικής.

 

 

Πηγή:dnews