Την Δευτέρα 26-11-2018 η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε ομιλητή τον Άγγελο Συρίγο, αναπληρωτή καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ελληνοτουρκικές σχέσεις – Μακεδονικό – Αλβανικό και Συμφωνία των Πρεσπών», με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Πιερίας. Πριν από την ομιλία οι ακροατές απόλαυσαν τα τραγούδια της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης» υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Ευθύμιου Μαυρίδη.

 

 

Ο καθηγητής κ. Συρίγος, γνώστης και μελετητής των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στις πρόσφατες ενέργειες των Τούρκων με το ειδικό πλοίο γεώτρησης και έρευνας κοιτασμάτων κοντά στην Κύπρο. Πριν από 3 εβδομάδες το ερευνητικό Barbaros έπλευσε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στον κόλπο της Αττάλειας. Σήμερα επανήλθε κοντά στην Κύπρο χωρίς έρευνες, τη στιγμή που η Κύπρος δημιουργώντας τεμάχια για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών. Ιδιαίτερα στο τεμάχιο 10 με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα δραστηριοποιείται η εταιρεία ExxonMobil.

Οι Τούρκοι αποσκοπούν στην συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου συνεχίζοντας το καθεστώς επιθετικότητας από την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Πρόσφατα όμως η Κύπρος και η Ελλάδα κέρδισαν μια μικρή νίκη με τη συμμετοχή τους στα πολυεθνικά στρατιωτικά γυμνάσια που έγιναν στην ανατολική Μεσόγειο με τις ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ και άλλα κράτη απομονώνοντας έτσι την Τουρκία.

Η Τουρκία επιδιώκει στην Κύπρο έρευνα και εκμετάλλευση και παράλληλα δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο όπως έγινε το 1976 και το 1987. Οι επιδιώξεις τους είναι στρατιωτικές και οι δικές μας πολιτικές. Πετυχημένος προορισμός για την Κύπρο θα είναι να βρεθούν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου χωρίς ανάμειξη και συνεκμετάλλευση από τους Τούρκους. Και τα δυτικά κράτη όμως για δικά τους συμφέροντα πιέζουν για λύση μεταξύ των χωρών της Ελλάδος και της Τουρκίας.

Όσον αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων που προανήγγειλε για το Ιόνιο ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα. Κατέχει την μικρότερη θαλάσσια ζώνη παγκοσμίως. Η απειλή πολέμου από τη γείτονα χώρα καθηλώνει την εξωτερική πολιτική και γενικά την πολιτική ηγεσία μας που όταν θέτει υψηλούς στόχους τους πετυχαίνει. Π.χ. ένταξη Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο άλλος στόχος για την αλλαγή του ονόματος της FYROM ως Βόρειας Μακεδονίας είχε πολλά κενά, εθνικά και ιστορικά, όπως τη δημιουργία «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας και οτιδήποτε άλλο προκύψει μελλοντικά.

Η εμπεριστατωμένη εισήγηση ιδιαίτερα στο τελευταίο σκέλος δημιούργησε εύστοχα ερωτηματικά και πετυχημένες παρεμβάσεις όπως του πρώην υπουργού και Πρόεδρου του Σ.Ε.Β.Ε. Γ. Κωνσταντόπουλου και του καθηγητή Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θ. Παυλίδης, ο πρώην Νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πιερίας Α. Στρίμπα, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης Α. Παπαζήσης, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Πιερίας Τζένη Κωτίκα, η εκπρόσωπος του πρώην Υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή Μπ.Θεοδώρου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου Π. Χρυσικός, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Γρ. Μητσοκάπας, ο γραμματέας του Συλλόγου Κρητών «Οι Σταυραετοί» Ευ. Κυριακάκης, οι πολιτευτές Φ. Μπαραλιάκος και Δ.Μπέης και πλήθος κόσμου.

 

 

Η επόμενη ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 10-12-2018 από τον καθηγητή-θεολόγο π. Ανδρέα Κονάνο με θέμα: «Συμβιώνοντας με δύσκολους χαρακτήρες», σε συνδιοργάνωση με τον σύλλογο ιεροψαλτών Ν. Πιερίας «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω», ο οποίος θα συμμετέχει με χορωδιακούς ύμνους.