Αγγλία: Μέσα στον πιο θανατηφόρο κήπο στον κόσμο
Ο «Δηλητηριώδης Κήπος» στο Άλνουικ στο Νορθάμπερλαντ της Αγγλίας, «φιλοξενεί» περισσότερα από 100 είδη τοξικών, δηλητηριωδών και με ναρκωτικές ιδιότητες φυτά. Και το καλύτερο…είναι ανοιχτό στο κοινό για μία «βόλτα θάνατου».
Ο κήπος του Άλνουικ είναι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Βόρειας Αγγλίας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν ανάμεσα στα πολύχρωμα φυτά, τα περιποιημένα τοπία και τους καταρράκτες.
Ωστόσο την βουκολικότητα του τοπίου και του σκηνικού, διαταράσουν κάπως οι δολοφονικές τάσεις… που έχουν τα φυτά που συνθέτουν τον κήπο.
Διαβάστε επίσης:Έξι σημεία του πλανήτη με υπέροχη θέα
Μέσα στα όρια του πιο δηλητηριώδους κήπου στον κόσμο, κλειδωμένο πίσω από μαύρες σιδερένιες πόρτες, βρίσκεται ένα μέρος όπου οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να σταματήσουν και να μυρίσουν τα λουλούδια: ο κήπος αυτός δεν είναι άλλος από τον «Poison Garden».
Η προέλευση του κήπου – αξιοθέατο
Ο κήπος δημιουργήθηκε από τη Δούκισσα του Νορθάμπερλαντ και φιλοξενεί πάνω από 100 διάσημα φυτά-δολοφόνους.
Η πηγη της έμπνευση ήταν τα μεσααιωνικά χρόνια. Η δούκισσα του Νορθάμπερλαντ την δεκαετάι του ’90 επισκέφτηκε τον βοταανικό κήπο της Πάντοβα στη Ιταλία και διαβάζοντας την ιστορία του ενθουσιάστηκε.
Ο εν λόγω κήπος αποτελεί τον παλαιότερο βοτανικό κήπο ακαδημαϊκής χρήσης παγκοσμίως και ο λόγος δημιουργίας του ήταν η καλλίεργει ακαι η μελέτη θεραπευτικών και φαρμακευτικών φυτών από όλο τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την προστασία αυτόυ του «κινητού» βιολογικού φαρμακείου από κλέφτες περιμετρικά καλλιεργήθηκαν δεκάδες τοξικά φυτά. Έτσι ο κάθε πιθανός επιτ5ήδειος έπρεπε να αποφύγει ένα δηλητηριώδη κλοιό.
Η δούκισσα έτσι εμπνεύστηκε από τη ιδέα και αποφάσισε να κάνει κάτι παρόμοιο. Βέβαι ο σκοπός του δικού της «θανατηφόρου κήπου» ήταν τελείως διαφορετικός. Δεν επιθυμούσε να βλάψει τους επισκέπτες αλλά να τους επιμορφώσει.
Πώς λειτουργεί σήμερα
Λίγοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν ποια αφυτά είναι δηλητηριώδη, ποια «εγκυμονούν» κινδύνους όταν συνατηθούν με τον ανθρώπινο παράγοντα, πώς μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο ςμία τοξική ποικιλία και σε τι απαόσταση θεωρείται ασφαλές να πλησιάσει.
Με βάση αθυτό το πλαίσιο σκέψης, στον κήπο του Άλνουικ, καλλιεργήθηκαν και διάφορες ποικιλίες ναρκωτικών φυτών, όπωε ίναι η κάνναβη, η κοκαϊνη και διάφορα άλλα είδη οπιούχων φυτών.
Οι επισκέπτες του κήπου, μάλιστα κατά την διάρκεια της ξενάγησης τους επικεντρώνονται ειδικά στην εκπάιδευση πάνω στα οπιούχα φυτά και μαθαίνουν για τις επιδράσεις τους πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέσα στα χρόνια λειτουργίας του το ιδιόμορφο πάρκο συνεχώς αναβαθμίζεται και συντηρείται ανελλιπώς.
Κάθε χρόνο ο «Δηλητηριώδης Κήπος» προσελκύει σταθερά πάνω από 600.000 επισκέπτες. Και η πλειονότητα αυτών δηλώνουν ότι η ξενάγηση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Παρά τις πολυάριθμες επισημάνσεις «θανάτου» και τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ξεναγών, μερικοί από τους επισκέπτες κάνουν το λάθος να πλησιάσουν προς τα φυτά .
Ευτυχώς μέχρι και σήμερα έχουν υπάρξει μόνο λιποθυμίες.
Πηγή: in.gr